Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yazıcı: 2015 yılına kadar İran’la ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkartacağız

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli’yi makamında kabul etti. İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin önümüzdeki haftalarda Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesi iki ülke arasındaki ticari...

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2014 13:27
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2014 13:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yazıcı: 2015 yılına kadar İran’la ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkartacağız
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli’yi makamında kabul etti. İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin önümüzdeki haftalarda Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesi iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin değerlendirildiği toplantıda Bakan Yazıcı, “Başkanımızın İran’a yaptığı ziyaret ve Cumhurbaşkanı'nın Türkiye yapacağı ziyaret, 2015’te iki ülke arasındaki ticaretin 30 milyar doların üzerine çıkması için bir gelişme. Bu zor değil. İki ülkenin potansiyeli buna müsait. Yeter ki irade ortaya koyalım ve gümrük uygulamalarını uluslararası ticaret standartlarında kurallarını gözetmek suretiyle bunu gerçekleştirebiliriz.” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesi İran Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli’yi kabul etti. Bakanlıkta yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

İki ülke liderlerinin 2014 yılı için 30 milyar dolarlık bir ticaret hacmini uygun gördüklerini belirten İran Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli, bu hedefe ulaşmanın tek yolunun Gümrük ve Ticaret Bakanlıklarının başarılı olmasından geçtiğini belirtti. Bildeli, “Cumhurbaşkanımızın ziyaretinde Yüksek İşbirliği Grubu toplanacak. Bugün sınır illeri ve sınır pazarları konusunda işbirliğini görüşeceğiz. Tarih belli oldu kesinleşti ama uluslararası mevzuat geri Türkiye ve İran Dışişleri Bakanlığı’nın ortak bildirisi ile bu tarih yayınlanacaktır.” ifadelerini kullandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise, İran ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin temposunun artarak devam ettiğini kaydetti. İki ülke sınırında yeni bir kapının daha açılacağını ve Kapıköy Sınır Kapısı’nı yeniden düzenleneceğini kaydeden Bakan Yazıcı, “Özellikle Kapıköy Gümrük kapımız, bu kapıdan küçük araçların İran’a giriş çıkışlarıyla ilgili uygulamayı Mart 2011’de başlattık. Bu yeterli değil. Kapıköy Gümrük Kapımızı, ticari araçların da aktivitesine imkân sağlayacak altyapıya kavuşturulması gerekir. Bu konuda İran’da yaptığımız görüşmelerde konuşmuştuk. Biz Kapıköy Gümrük Kapımızı yap-işlet-devret modeliyle TOBB’un modernizasyonunu sağladık. Kapıyı yapacağız ancak İran’da bir yol sorunu var. Tır araçlarının geçişine müsait değil. Kapı bittiği takdirde atıl kalacak. TOBB bu sorunun çözümünü istiyor. Aksi takdirde başlayamayacak.” diye konuştu.

İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi rakamları konusunda bilgiler veren Bakan Yazıcı, 2015 yılı hedeflerini yakalamak için de çalışacaklarını belirtti. Yazıcı şunları söyledi:

“2013 yılında da 13.5 milyar dolar. Önemli bir düşüş var. İnşallah bu sene 20’nin üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Başkanımızın İran’a yaptığı ziyaret ve Cumhurbaşkanının Türkiye yapacağı ziyaret, 2015’te ticaretin 30 milyar doların üzerine çıkması için bir gelişme. Bu zor değil. Yeter ki gümrük uygulamalarını uluslararası standartları kullanmak suretiyle gerçekleştirebiliriz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.