Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaz Patatesine Don Olaylarına Karşı Elyaf Önlemi

İzmir’in Ödemiş ilçesindeki patates üreticileri, zirai don tehlikesine karşı tarım alanlarını elyaf örtüyle kaplamaya başladı.Son günlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altına düşmesi üreticileri harekete geçirdi. Ödemiş...

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2016 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2016 15:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yaz Patatesine Don Olaylarına Karşı Elyaf Önlemi
İzmir’in Ödemiş ilçesindeki patates üreticileri, zirai don tehlikesine karşı tarım alanlarını elyaf örtüyle kaplamaya başladı.
Son günlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altına düşmesi üreticileri harekete geçirdi. Ödemiş ilçesinde patates üreticileri, ekim yapılan yaz patateslerini zirai don tehlikesine karşı korumak için çalışma başlattı. Patatesleri don olaylarına karşı korumak isteyen üreticiler, tarlalarını elyaf örtüyle kapladı. Üreticiler elyaf kullanımını giderek yaygınlaştırırken, dekar başına elyaf maliyetinin 185 lira olduğu öğrenildi.
Ödemişli Ziraat Mühendisi Özkan Akgün, elyaf örtünün patates tarlalarını kışın son don etkilerinden korumak adına etkili bir çözüm olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Bir topu bin 440 metrekare büyüklüğe sahip olan zirai örtü bölgemizde yaygınlaşıyor. Düzgün toplanıp saklanması koşuluyla 3-5 yıl kadar kullanılabilen bu örtülerin üreticilere maliyeti dekar başına 185-200 lira civarında. Mart ve Nisan aylarındaki erken don tehlikesine karşı tarım alanları örtülüp Nisan ayının 15’inden sonra toplanmaya başlıyor. Ancak bu yıl şubat ayında uzun zamandır görülmeyen sıcaklık nedeniyle üründe hızlı gelişme oldu ve bitki boyu 20 santim civarına ulaştı. 5-10 Nisan tarihlerinde görülebilecek son don olayına karşı yeterli koruma olmayabilir."
Önümüzdeki hafta yine sıcaklıkların 25-26 derece civarında olmasının beklendiğini anlatan Akgün, şunları söyledi: "Zirai örtü uygulamasından önce, gübreleme, yabancı otla savaş için sürgüleme yapılması gerekiyor. Gübrelemenin ve boğaz doldurmanın erken yapılması, gerek beslenme, gerek efektif alan köklenmesi ile ilgili fizyolojik problem oluşturabiliyor. Elyaf örtü uygulamasından sonraki diğer problem, rüzgar hortumları ve köpeklerin tarlalarda boğuşması. Köpekler tarım alanlarındaki elyafın sıcaklığa gelip zirai örtüye zarar verebiliyor. Üretici her geçen yıl üretim maliyetlerinin artmasından dolayı zorlansa da, elindeki ürünü korumak adına zirai örtü ile önlem alıyor."
YAZ PATATESİ AZALDI
Akgün, yaz patatesinin ekimlerde yüzde 20 ile yüzde 40 arasında bir azalma gözlendiğine dikkati çekerek sözlerini şöyle tamamladı: "Patateste geçen yıllarda olduğu gibi arz talep konusunda bir sıkıntı var. Talep yeterli olmadığından Bozdağ, Gölcük, Niğde, Nevşehir’deki depolar büyük oranda dolu. Ana ürün yetiştiren bu bölgelerdeki depoların dolu olması, üzerine pazarlama kanalındaki kontrolsüzlük ve denetimsizlik, yaz patatesinde de benzer sıkıntıların yaşanma ihtimalini ortaya çıkarıyor. Sanırım küçük ve orta ölçekteki üretici korunamadığı ve desteklenmediği sürece de benzer dengesizlikleri daha çok yaşayacağız."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.