Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaylada Patates Hasadı Başladı

Hava şartlarının da etkisiyle patates hasadındaki verimlilik ve fiyatlar üreticinin yüzünü güldürdü.Ödemiş’te ovada güz patatesi ekimleri son günlerini yaşarken yaylada hasat başladı. Bozdağ Yaylası Tekke Mahallesi’nde başlayan patates...

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2015 16:32
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2015 16:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yaylada Patates Hasadı Başladı
Hava şartlarının da etkisiyle patates hasadındaki verimlilik ve fiyatlar üreticinin yüzünü güldürdü.
Ödemiş’te ovada güz patatesi ekimleri son günlerini yaşarken yaylada hasat başladı. Bozdağ Yaylası Tekke Mahallesi’nde başlayan patates hasadı verimliliği ve fiyatları ile üreticinin yüzünü güldürüyor. Patates üreticileri yaylada hasadın başladığını, verimin güzel ve fiyatların iyi olduğunu belirtirken, son günlerde sık sık dile getirilen mildiyö hastalığının olmadığını belirtti. Toprak altı kilo fiyatının 80 kuruş olduğunu belirten yayla üreticileri ürünlerini depo da yaptıklarını söyledi.
“ÜRÜNLERİMİZ DE REKOLTE ÇOK İYİ”
23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı’nda patates ekimi yaptıklarını, 3 Eylül Ödemiş’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünde hasat etmeye başladıklarını ve hasadın kasım ayına kadar süreceğini belirten üreticilerden Turgut Uyar, "Bu yıl havaların ideal şartlarda gitmesi yayla havasının, toprağının ve suyumuzun verdiği özellikler ile ürünlerimiz de rekolte çok iyi. 1 dönüm tarlada 7-9 ton arası verim alabiliyoruz. Bugün hasadını yaptığımız patateslerimiz yayla sezonun ilk patatesi olarak turfanda ürün diyebiliriz. Birçok üretici ürünü depolarına aktarıyor. Aynı zamanda direk tarladan satılan ürünlerimizde var” dedi.
Üretici olarak tonajdan memnun olduklarını ifade eden Uyar, ürününü toprak altı 80 kuruştan alıcısı bulunduğunu ve fiyatların da geçmiş yıllara oranla daha iyi olduğunu dile getirdi.
“ÖDEMİŞ PATATESİNDE HASTALIK YOK”
Ödemiş patatesinde de hastalıklar bulunduğu söylentilerinin de gerçeği yansıtmadığını belirten Uyar, şöyle devam etti:
“Ödemiş patatesinde herhangi bir hastalık yoktur. Geçtiğimiz günlerde Niğde’de açıklama yapılmış ve Niğde, Nevşehir ve Ödemiş’te patateste mildiyö hastalığı var denilmiş. Bu söylemler piyasayı bozmak fiyatları kırdırma düşürme girişimleridir. Ödemiş üreticisi bu girişimleri kanmayacaktır. Türkiye genelinde son yıllarda hayvancılığın yükselmesi, süs bitkisi üretiminin yükselmesinden dolayı bu durum Ödemiş içinde geçerlidir bu yüzden patates üretici %60’lara vara oranla azalmıştır. Aynı zamanda geçen yıl güz ekimleri don yüzünden tonlarca patates telef olmuştur. Onun için geçtiğimiz bahar döneminde ve şuan yaylada fiyatlarımız bu durumdadır. Girdileri yani mazotun, gübrenin, tohumun, elektriğin ücretlerini koyduğumuzda 80 kuruş satılan patatesin normal olduğunu anlamak mümkündür. İstanbul’a gidinceye kadar fiyat artışı çok yüksek oluyorsa bu durumda üreticiden kaynaklanmamaktadır. Hasadımız bizim yüzümüzü güldürdü, tonajımız güzel fiyatlarımız da bizi kurtarıyor.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.