Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Yaptırımlar devam ederse Rusya petrol üretimi yüzde 20 düşer"

Rusya petrol devi LUKoil’in Başkanı Vagit Alekperov, Batılı ülkelerin Rusya’ya yönelik yaptırımlarının devam etmesi durumunda, petrol üretiminin yüzde 20 oranında azalacağını söyledi. ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin Arktik bölge...

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2014 11:21
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2014 11:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
"Yaptırımlar devam ederse Rusya petrol üretimi yüzde 20 düşer"
Rusya petrol devi LUKoil’in Başkanı Vagit Alekperov, Batılı ülkelerin Rusya’ya yönelik yaptırımlarının devam etmesi durumunda, petrol üretiminin yüzde 20 oranında azalacağını söyledi.

ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin Arktik bölge ve derin denizlerde petrol üretimi ile ilgili teknoloji ve uzman arzını durdurmasının sektörü olumsuz etkilediği belirtiliyor. Rusya’nın dev petrol şirketleri Rosneft ve LUKoil ise bu yaptırım kapsamında yer alıyor.

Soçi’de düzenlenen ekonomik forumda konuşan Alekperov, Rusya’nın petrol üretiminin yüzde 25’inin ulaşımı zor rezervlerden yapıldığını, burada Batılı ülkelerden gelen teknolojilerin kullanıldığını hatırlattı. Vagit Alekperov, “Petrol sektöründe otomasyon sistemleri ve iletişim araçları ile ilgili ürünler daha çok Amerikan ve Japon teknolojileri ile geliştiriliyor. Şimdi bu ürünlerin ithalatı riske girdi.” dedi.

Alekperov, Rusya’nın bütçesinin yüzde 40’ının petrol ürünlerine yönelik vergilerden elde edildiğini söyledi. Rus iş adamına göre yeni yaptırımların gelmesi durumunda sektör olumsuz etkilenebilir. LUKoil Başkanı, ambargo uygulanan ürünlerin alternatifini Asya ve diğer yerli ürünlerden tedarik etmek için çalıştıklarını, ancak tamamının karşılanmasının imkânsız olduğunu belirtti.

Sovyetler Birliği’nin dağılmaya başladığı 1980’li yılların sonunda Rusya günümüzden 100 milyon ton daha az, yıllık bazda 625 milyon ton petrol üretiyordu. Sovyet döneminde petrol üretiminin tamamı yerli teknoloji ile gerçekleştiriliyordu. Son yıllarda petrol üretim teknolojisinin özelleştirilmesinin ardından sektör dışa bağımlı hale geldi.

LUKoil Başkanı Alekperov, petrol fiyatlarının yatay bir şekilde devam edeceğini ya da kısmen düşüşün olacağını belirtti. Alekperov’a göre petrol varil fiyatları 90-95 dolar seviyesine düşebilir.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.