Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova’daki Çilek Hasadının Yüzde 40’ı Tamamlandı

Yalova’nın Çilek üretim merkezi olan Sermayecik köyünde çilek hasadı başladı. Köydeki çilek rekoltesi 600 ton olarak beklenirken, hasadın ise yüzde 40’nın toplandığı açıklandı.Yalova’nın çilek üretim merkezi olan Altınova ilçesine...

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2016 17:45
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2016 17:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yalova’daki Çilek Hasadının Yüzde 40’ı Tamamlandı
Yalova’nın Çilek üretim merkezi olan Sermayecik köyünde çilek hasadı başladı. Köydeki çilek rekoltesi 600 ton olarak beklenirken, hasadın ise yüzde 40’nın toplandığı açıklandı.
Yalova’nın çilek üretim merkezi olan Altınova ilçesine bağlı Sermayecik Köyünde çilek hasadına başlandı. Köydeki hasat çalışmaları hakkında bilgi veren Sermayecik köyü Muhtarı ve S.S.Sermayecik Kalkınma Kooperatifi Başkanı Resul Çiftçi, çilek hasadının yüzde 40’ını tamamladıklarını söyledi. Çiftçi, "Nisan ayında başlayan çilek hasadı Aralık ayı sonuna kadar devam ediyor. Bundan sonra da geri kalan yüzde 60’lık bölümü tamamlayacağız. İlk hasadımız çok iyi geçti. piyasanın da iyi olması üreticinin yüzünü güldürdü. Bu yılki rekolte beklentimiz 600 ton, inşallah bu rekolteyi tamamlayacağız. Yani ilk hasatla birlikte 250 tonluk bir ürün alınmış oldu. Şu ana kadar çileğin kilosu 4 lira civarında satıldı. Bundan sonra çok daha iyi olur. Eylül, Ekim ve Kasım aylarında çileğin kilosu 20 lira civarında alıcı bulur" dedi.
Çiftçi, köydeki üretim alanlarının ve sulama imkanlarının sınırlı olduğunu da vurgulayarak, "Köyümüzde çilek üretimi ağırlıklı olarak aile işletmeleri şeklinde yapılıyor. Köyde su ve toprak miktarı belli. O nedenle üretimi daha da arttırmamız mümkün değil. Yeni alan arayışı içerisinde de değiliz. Şu anda herkes emeğinin karşılığını aldığı için mevcut durumdan memnun" şeklinde konuştu.
Üretimde son teknolojinin yakından takip edildiğini dile getiren Çiftçi, "Üretimde teknolojideki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Marşlama ile damla sulama kullanılarak üretim yapılmaya başlandı. San Anderas başta olmak üzere yeni çeşitlerin üretimine de başlandı. Örtü altı üretimde köyde yaygınlaştırılıyor. Böylece erkenci ve geççi üretim sağlanmaya başlandı. Şu anda çilekten alınabilecek maksimum verimi alıyoruz" diye konuştu.
Köyün meydanına bir çilek heykeli yapılacağına da dikkat çeken Çiftçi, "21 bin liralık bir ödenek ayrıldı. ihale aşamasına gelindi. Köyümüzde bir çilek heykeli yapılacak ve çevre düzenlemesi ile köyü sembolize eden bir yer oluşturulacak" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.