Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalçındağ: 'Başbakan, esnafa destek' diyor, Bakanlık, çalışma alanını daraltıyor

Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, kasapların köfte, fermente sucuk ve parçalanmış tavuk satışı yapmasını yasaklamayı kapsayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca...

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2014 12:09
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2014 12:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, kasapların köfte, fermente sucuk ve parçalanmış tavuk satışı yapmasını yasaklamayı kapsayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanan ‘Et ve Et Ürünleri Tebliği ile Yerel Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin Düzenlenmesine Dair Tebliğ’ tasarısına sert tepki gösterdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta ‘esnafa her türlü destek vereceğiz’ dediğini hatırlatan Yalçındağ, “Ama Bakanlık, esnafın çalışma alanını daraltıyor. Müşteri beğenmezse, almazsa, zaten kasap sucuk üretmek. Ama millete yıllarca ‘sucuk’ diye ne yedirildi, unutuldu galiba.” dedi. 16 Mayıs 2014’e kadar kamuoyunun görüşüne açık tutulacak olan tasarı ile et, süt ve balık sektöründe faaliyet gösteren perakendecilerin, işletmenin bulunduğu nokta merkez kabul edilerek 50 kilometrelik yarıçap içerisinde kalan alanda satış yapabilmesini kapsıyor.

    Ülke genelinde 10 bini şirket olarak toplam 30 bin kasap faaliyet gösteren kasaplar bugünler de bir hayli tepkili. Bakanlık tarafından hazırlanan tasarı mevcut haliyle onaylanır ve yürürlüğe girerse kasaplar artık sucuk ve köfte satamayacak. Türkiye Kasaplar Federasyonu, tasarıyla ilgili görüşünü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca resmen bildirdi. Tasarıya tepki gösteren Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, kasapların müşteri talebini karşılamak durumunda olduğunu söyledi. Yalçındağ şunları kaydetti: "Müşteri talep ederse kasap üretmek zorundadır. Tüketicinin talebini yok sayamazsın. Tüketici ne istiyorsa alır. Biz de tüketicinin isteğini karşılamak durumundayız. Müşterinin isteğini karşılayamayacaksak o zaman dükkanı kapatıp gidelim. Diyoruz ki; yeterli altyapısı varsa doldurma makinesi varsa dinlendirme yeri varsa, üretimi yapmaya meslektaşımızın işyeri hazırsa bunu yasaklamanın hiçbir manası yok. Biz de sanayici satışları yüzde 50 azaldı diye bizim önümüzü kapatmaya kimsenin hakkı yoktur. Vatandaş üretim yüzde 50 azalmış, temel gerçek bu. Neyi nasıl yaptığımız belli. Atalarımız nasıl yaptıysa bizde öyle yapıyoruz. Zaten artık sektör gelişti, birçok baharat hazır olarak satılıyor. Kasaplar zaten bunu kullanıyor. Sucuğu zaten müşteriye sattığımız etten yapıyoruz. Sanayicinin ne şekilde sucuk yaptığını herkes biliyor. Karışım zaten yok, işin doğası neyse, köfte, sucuk neyse işin gerçeğini yapıyoruz. Bizim yaptığımızda etten başka bir şey yok. ‘Sucuk adı’ altında millete neler yedirildiğini herkes biliyor. Tüketici tercihi yok sayılmamalı. Benim önünü kapatacaksın sanayicinin satış için zemin hazırlayacaksın, bunu tasvip etmiyoruz."

    "ÇALIŞMA ALANIMIZ DARALTILIYOR; BAŞBAKANLA BAKANLIK ARASINDA ÇELİŞKİ VAR"

    Sucuk, köfte yapacak kasapların altyapısının bulunması gerektiğini dile getiren Yalçındağ, tasarı ile küçük esnafın çalışma alanının daraltılmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta 'Esnafa her türlü destek verilecek' açıklamasında bulunmasına rağmen Bakanlığın esnafın çalışma alanını daraltmaya çalıştığını öne süren Yalçındağ şöyle devam etti: "Sanayicilerin satışları yüzde 50 azalmış, kimse başka bir sebep aramasın. Bugüne kadar ‘sucuk yedi öldü’ diye habere rastlayan var mı? İnsanlığın Anadolu’da var olduğundan beri atalarımız sucuk yapmış, yapa gelmiş kentlerimiz var Kastamonu, Kayseri, Afyonkarahisar’ı ne olacak? Buradaki esnaf taş mı yiyecek? Zaten tüketici beğenmiyorsa kasabın ürettiği sucuğu, köfteyi almaz. Kasap, satamadığı ürünü niye üretmesin. Belirleyici tüketici olması lazım. Bakanlığın burada üretim şartlarını ortaya koymalı yasaklama değil hangi sıradayız da kim neyi yasaklıyor. Anlı şanlı sanayicilerimizin millete ‘sucuk’ diye yedirdiği şeylerde unutuldu. Kime hizmet ediliyorsa o açığa çıkarılsın. Devlet politikasıyla esnafın çalışma alanının önünü kapatacaksın. Bana biraz anlamsız geliyor. Buna hakları yok. Büyük şirketlere çalışma alanı oluşturacağız diye esnafın alanına müdahale edilmesini kabul edemeyiz. Neticede tasarı Sayın Başbakan Erdoğan’ın önüne gelecektir. Başbakan, uzmanlara tasarıyı iyice okutsun ve esnafa ne reva görüldüğünü görsün."

    TRABZON’DAN İSTANBUL’A HAMSİ GİDECEK Mİ?

    Tasarıda balıkçılık, süt ve et sektöründe faaliyet gösteren işletmelere kilometre sınırı da getiriliyor. Halen bakanlık internet sitesinde kamuoyunun görüşüne açık tutulan tasarıda şu ifadelere yer veriliyor: "Et ve et ürünleri için yerel faaliyet, perakende işletmenin bulunduğu nokta merkez kabul edilerek 50 kilometrelik yarıçap içerisinde kalan alanda yapılır. Et ve et ürünleri için marjinal faaliyet, perakendecinin diğer perakendeciye yapabileceği toplam arz, haftalık olarak 2 bin kilogramı geçemez. Et ve et ürünleri için sınırlı faaliyette; sadece çiğ et ve kıyma, sadece kasaplar tarafından diğer perakendecilere arz edilir. Hazırlanmış et karışımları ve et ürünleri arz edilemez. Süt ve süt ürünleri için yerel faaliyet, perakende işletmenin bulunduğu nokta merkez kabul edilerek 50 kilometrelik yarıçap içerisinde kalan alanda yapılır. Süt ve süt ürünleri için marjinal faaliyet, perakendecinin diğer perakendeciye yapabileceği toplam arz haftalık olarak 500 kilogramı geçemez. Çiğ süt, içme sütü, kolostrum, kolostrum bazlı ürünler, çiğ krema ve kaymak arz edilemez. Dondurma, perakendeci tarafından sadece kendine ait diğer perakende işletmelerine arz edilir. Balıkçılık ürünleri için yerel faaliyet, perakende işletmenin bulunduğu nokta merkez kabul edilerek 50 kilometrelik yarıçap içerisinde kalan alanda yapılır. Balıkçılık ürünleri için marjinal faaliyet, perakendecinin diğer perakendeciye yapabileceği toplam arz, haftalık olarak 500 kilogramı geçemez. Balıkçılık ürünleri için sınırlı faaliyette; sadece bütün haldeki balıkçılık ürünleri arz edilir. Bütün haldeki balıkçılık ürünleri sadece balık satış yerleri tarafından diğer perakendecilere arz edilir."

    Cihan Haber Ajansı'nın (Cihan) "Kilometre sınırlamasıyla birlikte artık Trabzon’dan İstanbul’a Hamsi gelmeyecek mi?" sorusunu cevaplandıran Başkan Fazlı Yalçındağ,"O soruyu tasarıyı hazırlayanlara sorun." dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.