Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yakın Coğrafyamızın TEK Raylı Sistem Test Merkezi Eskişehir’de Hayata Geçiriliyor

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi (URAYSİM) projesinin 10 gün önce Resmi Gazete’de yayınlanan 2016 Yılı Kalkınma Programında yer aldığı müjdesini verdi.Akademik Kulüpler...

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2016 11:11
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2016 11:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yakın Coğrafyamızın TEK Raylı Sistem Test Merkezi Eskişehir’de Hayata Geçiriliyor
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi (URAYSİM) projesinin 10 gün önce Resmi Gazete’de yayınlanan 2016 Yılı Kalkınma Programında yer aldığı müjdesini verdi.
Akademik Kulüpler toplantı salonunda kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelen Prof. Dr. Gündoğan, URAYSİM’le ilgili artık önlerinde hiçbir engel kalmadığını belirterek, şuanda fiili yatırım sürecine girildiğini söyledi. Gündoğan, “URAYSİM, üniversitemiz, şehrimiz ve ülkemiz için çok önemli bir proje. Bizim bundan önceki yatırım programında URAYSİM’in proje beledi 166 milyon 500 bin liraydı. Son yatırım programında bütçemiz, 400 milyon Türk Lirası’na çıkartıldı. Yani bu proje için 2019’a kadar harcayacağımız 400 milyon lira yatırım ödeneği tahsis edildi” dedi.
“UFKUMUZ GENİŞTİ FAKAT PROJEYE KÜÇÜK BİR SINIRLAMA GETİRİLDİ”
Prof. Dr. Gündoğan, projeye küçük bir sınırlama getirildiğini anlatarak, “Biz aslında projeyi bütün ve genel olarak düşünmüştük. Çalışmalarımız, kurgularımız, ufkumuz genişti fakat projeye küçük bir sınırlama getirildi. Gerçi bu aşılabilecek bir sınırlama. Biz şehir içi tramvay ve raylı sistem araçları, şehirlerarası hatta faaliyet gösteren konvansiyonel raylı sistem araçları ve hızlı trenlerin testlerini planladığımız bir merkezdi. Kalkınma Bakanlığımız bize başlangıç itibariyle konvansiyonel ve şehir içi hatlardaki araçların testi için yeşil ışık yaktı. Yani hızlı tren test yoluna, projenin ikinci aşamasında geçebileceğimizi ifade ettiler. Ama olsun, buna ilişkin bizim projemiz hazır, ilk aşama bittikten sonra hızlı tren test konusundaki çalışmalarımızı da hızla gerçekleştirebilecek durumdayız” diye konuştu.
BU YIL İÇERİSİNDE TEMELLERİNİN ATILMASI BEKLENİYOR
Bu yıl içerisinde merkezin temellerinin atılabileceği sinyalini veren Prof. Dr. Gündoğan, “2016 yılı içerisinde bütün ihalelerimiz tamamlanmış olacak. Temkinli konuşmak lazım ama ihale süreçlerine bağlı olarak temelimiz atılmış, binalar yükselmeye başlayacak. 21 adet test cihazı alımı gerçekleştirilecek. Test cihazları da tabi sipariş verilecek cihazlar, hemen alınabilecek cihazlar değil. İhaleyi alan firma bu test cihazlarının siparişlerini verecek, cihazların gelmesi de 2-3 yıllık bir süreç” ifadelerini kullandı.
“HER ŞEY YENİ BAŞLIYOR”
“Her şey yeni başlıyor” diyen Rektör Gündoğan, şöyle devam etti:
“Büyük uğraşılar sonucunda bu noktaya geldik ama asıl zorluklar bundan sonra başlıyor. Çünkü bu proje, gerçekten eşi benzeri olan bir proje değil. Yakın coğrafyamızda böyle bir test merkezi yok. Ben bu merkezin Eskişehir’e çok ciddi bir katkı sunacağını düşünüyorum. Bu projeyle raylı sistemlerin merkezinin Eskişehir olduğu tescillenmiş olacak. Bu proje, sadece Türkiye’de üretilen raylı sistem araçları için değil, Orta Doğu’da, Balkanlar’da, Avrupa’da ne kadar raylı sistem aracı varsa testi burada yapılabilecek. Aslında hem Türkiye’den yurtdışına döviz çıkışını engelleyecek hem de bir döviz girişi sağlanmış olacak. Gerçekten çok güzel bir proje.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.