Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vodafone, Türkiye’nin Dijital Dönüşümüne Liderlik Etmeyi Hedefliyor

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Süel, yakın zamanda hem bireyler, hem şirketler, hem de nesnelerin saniyede 1 Gigabitlik yaygın geniş bant bağlantı hızından faydalanabileceği yeni bir toplum düzeni doğacağını...

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2016 15:18
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2016 15:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Süel, yakın zamanda hem bireyler, hem şirketler, hem de nesnelerin saniyede 1 Gigabitlik yaygın geniş bant bağlantı hızından faydalanabileceği yeni bir toplum düzeni doğacağını vurgulayarak, "Türkiye’nin dijital dönüşümü için kapsamlı bir ulusal genişbant politikasının hayata geçirilmesini memleket meselesi olarak görüyoruz" dedi.
Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik etme hedefiyle çalıştıklarını belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Süel, Türkiye’nin 1 Nisan’daki lansmanla 4.5G’de çok önemli bir kavşağı geride bıraktığını, 4.5G ile ilgili hem makro hem de mikro seviyede atılması gereken kritik adımlar olduğunu söyledi. Ankara’da basın mensuplarıyla iftar yemeğinde bir araya gelen Süel, Kasım 2013’te başlattıkları Dijital Dönüşüm Hareketi ile 2 yılda 5 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Vodafone olarak Türkiye’nin dijital dönüşümü için çalışıyoruz. Stratejik yatırım programı olarak yürüttüğümüz ’Dijital Dönüşüm Hareketi’ ile sadece 2015-2016 mali yılında 4.5G lisans bedeli dahil toplam 4,2 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirdik. Dijital Dönüşüm Hareketi’nin başlangıcından bu yana 10 milyon abonemizi dijital dünya ile buluşturduk. Türkiye için toplam yatırımlarımız 10 yılda 18 milyar TL’ye ulaştı. Eğer 2023 Türkiye’sini hedefliyor, Türkiye’yi hak ettiği teknolojik gelişmişlik seviyesine ulaştırmak ve bölgesel bir merkez yapmak istiyorsak, sağlıklı bir sektör politikası oluşturmak üzere bugünden atmamız gereken uzun vadeli adımlar var. Her şeyden önce Türkiye’de en yaygın, en yüksek kapasiteli ve en optimum maliyetli geniş bant hizmeti verebilme konusunun bir stratejik öncelik ve atılım politikası olarak gündeme getirilmesi gerekiyor.”
"TÜRKİYE’NİN DÖRT BUCAĞINA FİBER GÖTÜRMEMİZ GEREKİYOR"
Genişbant hizmetlerindeki her yüzde 10’luk artışın gelişmekte olan ülkelerin ekonomik kalkınmasını yüzde 1,5 oranında yükselttiğinin altını çizen Süel, "Geniş bant iş modellerinin bir parçası haline gelmeye devam ettikçe, bu oranın daha da yükseleceğini öngörmek zor değil. Bahsettiğimiz sektör politikasının üç temel ayağı var. Bunlardan en önemlisi fiber altyapı konusu. Bugün gerek baz istasyonlarıyla havadan yüksek kapasiteli mobil internet hizmeti verebilmek, gerekse de yüksek kapasiteli sabit internet hizmeti sunabilmek için güçlü bir karasal transmisyon altyapısı gerekiyor. Bu ihtiyacı bugünkü bakır tabanlı değil son noktaya kadar getirilecek fiber teknolojisi sağlayabilecektir. Ülkemizdeki mevcut fiber altyapısı yetersiz, Türkiye’nin dört bucağına fiber götürmemiz gerekiyor. Örneğin Güney Kore’de 574 bin kilometre fiber uzunluğu ile yüzde 100 eve kadar fiber penetrasyonu sağlanmış, Portekiz’de 545 bin kilometre uzunluğunda fiber ile yüzde 70 fiber penetrasyonuna ulaşılmış durumda. Türkiye olarak bu ülkelerden 7 kat fazla yüzölçümüne sahip olmamıza rağmen bizdeki fiber uzunluğu yaklaşık 270 bin kilometre. Ülkemizi dünya bilişim liginde daha iyi bir noktaya getirmek için önümüzdeki 5 yılda en az bu kadar daha fiber yatırımı yapılması gerekiyor. Bu yatırımın eşgüdümlü bir şekilde birden fazla operatörün yatırımıyla gerçekleşmesi maliyeti düşürecek en etkin modeldir. Böyle bir yatırım modelinin teşvik edilerek, önündeki mevzuat ve rekabet engellerinin kaldırılması büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
Regülatif düzenlemelerin de fiber paylaşımına ve yeni yatırımlara destek olacak şekilde yapılması gerektiğini anlatan Süel, dünyada 100’den fazla ülkede deklare edilmiş olan kapsamlı bir ulusal genişbant politikasının Türkiye’de de hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi. Türkiye için en uygun modelin tüm dünyada kendini kanıtlayan ’kamu özel sektör-ortaklıklar’ rekabet modeli olduğunu vurgulayan Süel, böylece ülkenin fiber ihtiyacının da rahatlıkla karşılanabileceğinin altını çizdi.
"VODAFONE, 7-13 YAŞ ARASINDAKİ ÇOCUKLARA KODLAMA EĞİTİMİ VERİLMESİNİ HEDEFLİYOR"
Geçtiğimiz yılın başında ’Vodafone SüperNet Telefonsuz ADSL’ hizmetini lanse ettiklerini belirten Süel, mevcut port ve transmisyon ücretlerine de değinerek, "Bugün geldiğimiz noktada mevcut port ve transmisyon ücretleri nedeniyle rekabet koşulları yerine getirilemiyor. Artan veri kullanımı dikkate alındığında BTK tarafından düzenlenen port ve transmisyon ücretlerinin revize edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Belirlenen ücretlerden sonra kullanımlar yüzde 200’ler seviyesinde arttı. Vodafone olarak aylık ödediğimiz toptan maliyet de oldukça yukarılara çıktı. Transmisyon ücretlerinin gereken seviyelere inmemesi halinde sürdürülebilir rekabet ortamı büyük ölçüde zarar görecek. Bizim amacımız vatandaşlarımızın yüksek hızlı internete uygun fiyatlarla erişmesi. Ancak, bu noktada bir rekabet aksaklığı var. Oluşan bu rekabet eksikliğinden müşteri kaybeder, ülkemiz kaybeder. Tüm bunların dışında Türkiye’nin dijital dönüşümü için yeni bir hedefi daha bulunan Vodafone Türkiye, Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altına Türkiye’de bir dijital kalkınma seferberliği başlatmaya hazırlanıyor. Türkiye’de teknoloji tüketen değil, teknoloji üreten bir nesil yetiştirmek hedefiyle bu seferberliği başlatacak şirket, çocukları dijital geleceğe hazırlarken Türkiye’nin kodlarına dijitali de işlemeyi planlıyor. Bu doğrultuda 7-13 yaş arasındaki çocuklara kodlama eğitimi verilmesini hedefleyen Vodafone, bu eğitimler sayesinde çocukların sadece teknoloji tüketicisi olmayıp, yeni teknoloji ya da dijital eser yaratmanın yollarını da öğrenmelerini hedefliyor. Projenin önemli bir ayağı da kız çocuklarına yönelik eğitim verilmesi olacak. Böylece, kız çocuklarının bilişim sektörüne yönlendirilmesi sağlanacak" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.