Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vişne, üreticisini sevindirdi

Kütahya’da üretilen 20 bin ton vişne, düşük rekolteye rağmen, ürün kalitesi ve fiyatıyla üreticilerini sevindirdi.Dünya vişne üretiminde yıllık 200 bin tonla ilk 3 içinde yer alan ülkemizde, en çok sevilen ve yetiştirilen, halk arasında...

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2017 12:27
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2017 12:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Vişne, üreticisini sevindirdi

Kütahya’da üretilen 20 bin ton vişne, düşük rekolteye rağmen, ürün kalitesi ve fiyatıyla üreticilerini sevindirdi.

Dünya vişne üretiminde yıllık 200 bin tonla ilk 3 içinde yer alan ülkemizde, en çok sevilen ve yetiştirilen, halk arasında mutfaklarda da tercih edilen en kaliteli çeşit olan Kütahya vişnesi bu yıl oluşan rekor fiyat ile üreticilerini sevindirdi.

Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Şaphane, Pazarlar, Simav, Gediz ve Hisarcık ilçelerinde 30 bin dekar alanda yetiştiriciliği yapılan Kütahya vişnesinin bu yıl 20 bin tonun üzerinde bir rekolteye ulaştığı belirtildi. Sezon başında 1 lira 80 kuruştan başlayan fiyatının yurt dışında ve yurt içinde üretimin ciddi oranda düşmesi ile fiyatların sezon ortasında 3 lira 40 kuruşa kadar yükselmesi, özellikle ürünlerin yüzde 50’sinin ihracata gitmesi ile il ve ilçe ekonomisine 48 milyon TL katkı sağlayarak üreticilerin vişne sezonunu sevinçli geçirmesine sebep oldu.

Kütahya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, "Önceki yıllarda bol vişne üretimi olmasına karşılık fiyatların düşük kalması, toplama maliyetinin vişne değerinden yüksek olması nedeniyle, üretici sadece kendi ihtiyacı kadar topluyor, kalan vişneler toplanmadan ağaçlarda çürüyordu. Bu yıl ise ürünün az olması üreticileri üzerken fiyatın iyi olması ise sevindirdi. Türkiye genelinde vişne rekoltesinin düşük olması ve iç ve dış piyasalardan gelen yüksek taleplere cevap verilememesi vişneye olan rağbeti ve fiyatları yükseltti. Kütahya vişnesi, meyvesi her tür kullanıma elverişli olan, ülkemizde en fazla yetiştirilen ve en çok tercih edilen, en önemli vişne çeşididir. Aynı ad altında oldukça farklı tipleri olan Kütahya vişnesinin ağaçları yarı dik taç oluşturur ve çok verimlidir. Meyve kabuğu parlak koyu kırmızı, 5-6 gram ağırlığında, koyu morumsu kımızı şarap renginde, et dokusu sert, mayhoş, çok sulu, az lifli ve meyve suyu kalitesi çok iyi olup çatlamaya dayanıklıdır.Bağışıklık sistemini oldukça güçlendiren vişne, vücudun hastalıklarla daha rahat savaşmasını sağlamaktadır. İçinde bulunan demir, kalsiyum ve fosfor sayesinde sağlıklı beslenmeyi desteklemesinin yanında kişinin kilo vermesini de kolaylaştırmaktadır" diye konuştu. (EFE)
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.