Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vergisini düzenli ödeyen sanayici ödüllendirilecek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, vergisini ödemede güçlük çekenlere yönelik kolaylık çıkartıldığını belirterek, “Ama diğer taraftan vergisini düzenli ödeyen arkadaşlarımız için hiç mi düzenleme...

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2016 19:55
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2016 19:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, vergisini ödemede güçlük çekenlere yönelik kolaylık çıkartıldığını belirterek, “Ama diğer taraftan vergisini düzenli ödeyen arkadaşlarımız için hiç mi düzenleme olmayacak. Vergisini düzenli ödeyen ödüllendirilecek. Maliye Bakanı talimatı verdi. Çok yakında bu müjdeyi duyacağız. Zamanında ödeyene yüzde beşlik ödül düzenlensin” dedi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının (ATSO) 2015 yılında en fazla vergi ödeyenler ile döviz kazandırıcı ve istihdam sağlayıcı faaliyetlerde bulunan firmaları ödüllendirdiği, 2016 Geleneksel Ödül Töreni ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda yapıldı.
Törende konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, birlik ve beraberlik içinde başarıya gidilebileceğini belirterek, Türkiye’de başarılı olan şehirlerinden hepsinde birliktelik olduğunu kaydetti. Antalya’da bir sorun karşısında hangi fikir ve düşüncede herkesin bir araya gelmesinin önemli olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, bunun ardından marka şehir olunabildiğini dile getirdi.
Antalya’nın turizm, sebze meyve, çiçek, sanayide gözbebeği olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Tüm bunları sizlerle başardık. Müteşebbis insanların emeği ve gayreti ile başardık. Antalya bizim için çok önemli, Antalya’nın ekonomisi nasılsa Türkiye’ninki de öyle. Antalya’da sıkıntı varsa Türkiye’de yaşanıyor. Son dönemde bütün aksilikler üst üste geldi. Önce Suriye, sonra Rusya ardından artan terör uzun yıllardır görmediğimiz 15 Temmuz darbe girişimi üst üste geldi. Türkiye gördü, ekonomi gördü, Antalya’da gördü. Turizmde yaş sebze ve meyve karşısında ATSO Borsa hemen inisiyatif aldılar” diye konuştu.
"Bakan Avcı’ya teşekkür"
Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Hisarcıklıoğlu, “Seyahat acentalarına, havalimanına yapılacak uçak seferlerine destek. Ecrimisillerin ertelenmesi. Turizmcilerin kredi garanti fonu kapsamına alınması bu sayede gerçekleşti. Rusya ile sağlanan mutabakatın ardından işler biraz açılma sağladı. 2016’daki sıkıntı 2017’ ye yansıyacak gibi. Uçak desteğinin bu yılda devam edeceğini açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’ya teşekkür ederim. SGK ve muhtasar dönemlerinin 2017’ye faizsiz olarak ertelenmesini istiyoruz. Yatırım teşvik sitemi üzerindeki bakanlıklarla çalışıyoruz. Antalya gibi mevcut tesislerin yıpranma sürecine girdiğini dikkate alarak, bu tesislerin modernizasyonu konusunda teşviklere eklenmesini bekliyoruz” dedi.
"İstihdamın üzerindeki yükün yarısı düşüyor"
Antalya’ya gelirken bir anket yaptığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, “En çok dikkatimi çeken konu istihdam maliyeti ve finansman. İki tane iyi haberim var. İstihdamın üzerindeki maliyetleri azaltmaya yönelik önemli projeyi hayata geçirdik. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, İŞKUR’la beraber mesleki eğitim kursu açarak, taleple hangi konudaysa ne ihtiyaç varsa size maliyeti olmaksızın yetiştiriyoruz. Bu arkadaşları yetiştirirken günlük 50 lira cep harçlığı ve sağlık sigortası yapılıyor. Sizlere diyoruz ki 4.5 yıl işyerinizde istihdam ederseniz, istihdamın üzerindeki vergi yükünün yüzde 50’si düşüyor. Bundan istifade edin. İstihdam üzerindeki vergi yüklerinden şikayet ediyorsunuz. TOBB olarak daha üyelerimize yapılacak bir şey yok. Lütfen sizlerde bunlardan istifade edin. Bundan en çok yabancı yatırımcılar istifade ediyorlar. Ne olur sizde farkına varın. Bunu baba oğluna yapmaz bu fırsatı kaçırmayın” ifadelerine yer verdi.
"Vergisini düzenli ödeyen ödüllendirilecek"
Finansman ve vergi konusunda iki hafta önce Maliye Bakanı tüm mevzuatı ele aldıklarını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “2010’dan bu yana dile getirdiğimiz konu var. Vergisini ödemede güçlük çeken arkadaşa yönelik kolaylık çıkartıyor. Ama diğer taraftan vergisini düzenli ödeyen arkadaşlarımız için hiç mi düzenleme olmayacak. Vergisini düzenli ödeyen ödüllendirilecek. Maliye Bakanı talimatı verdi. Çok yakında bu müjdeyi duyacağız. Yüzde beşlik ödül düzenlensin” dedi.
“Damga vergisi tek nüsha için ödenecek”
Damga vergisinin kaldırılmamasını eleştiren Hisarcıklıoğlu, “Damga vergisi çağ dışı kalmış bir vergi. Dünyada yok. Hangi vergi çıkarsa o üstünüzde kalıyor. Bunun tamamen kaldırılmasını istedik. Hayvanlara damgalamak üzere konan bir vergi. Her attığımız adımda, her yazdığımız kağıtta damga vergisi ödemek zorundaydık, taleplerimiz sonucunda sadece tek bir nüsha için damga vergisi ödenecek. Tamamen kaldırılması için uğraşıyoruz” dedi.
"Küçük ölçekli şirketler için faiz düşüyor"
Küçük orta ölçekli şirketlerin krediye ulaşmakta çektiği zorluk hakkında da konuşan Hisarcıklıoğlu, “Bu kapsamda TOBB olarak, parmağımızı taşın altına koyuyoruz. Üyelerimizin KOBİ’lere uygulanan faizler büyük işletmeler arasında farklılık arz ediyor. Küçük orta ölçekli uygulanan faizler yüzde 15’ ler 18‘ler seviyesinde. Bunların yüzde 9.9 olacağı müjdeyi sizlere duyuracağız. Bankalar üzerinden kredi alabilecek noktadaysa krediye ulaşabilecekler. Kredi Garanti Fonunu da bir kaldıraç gücünü kullanacağız” diye konuştu.
"Bağış kampanyasına destek"
15 Temmuz darbe girişiminin ardından, şehit aile ve yakınlarına yönelik başlatılan kampanyada devletin topladığı yardımın dörtte birini TOBB camiasının topladığını aktaran Hisarcıklıoğlu, “TOBB camiası olarak toplamaktan büyü onur duyduk. 53 milyonluk yardım çekini Cumhurbaşkanımıza takdim ettik” ifadelerine yer verdi.
"Lise müjdesi"
Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak Antalya’ya 7 milyonluk maliyetle 14 derslikli bir fen lisesini 2017 yılında kazandıracaklarını kaydetti.
"Birliktelik vurgusu"
Türkiye’nin geleceğinden umutlu olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Hep birlikte kazanmanın yolu birlikte olmaktan geçiyor. Bunu yaparsak bizi kimse bizi durduramaz. Sıkıtılar gelip geçici olarak üzerimizde anı olarak kalır” dedi.
Törende konuşan Çetin, ATSO Başkanı Çetin, ödül töreninin 29 yıldan bu yana kesintisiz yapıldığını belirterek, “Bu törende, bizler ve devletimiz vergi, ihracat, istihdam şampiyonlarına teşekkür ederiz. Bunun için devletimizin bütün zirvesine davette bulunuruz. Bu yıl Antalyalı işadamlarının en zor yılı olmuştur. Bu nedenle bugün herkesi yanımızda görmeyi arzu ederdik” dedi.
2016 yılının bir an önce gitmesini ve daha huzurlu bir yeni yılın gelmesini beklediklerini vurgulayan Çetin, bu yılın kendileri açısından ibret yılı olduğunu vurguladı.
Antalya için turistin değerini, Antalya için Rusya’nın değerini daha iyi gördüklerini aktaran Çetin, “Türkiye için ise demokrasinin değerini, büyük Türk milletinin asaletini çok daha iyi anladık. Atatürk’ün değerini ise her zaman, her gün daha iyi anlıyoruz. Bildiğiniz gibi, bu yıl tarihimizde ilk defa, odamız doğrudan hedef olarak alındı. Tam bir ay önce burada büyük bir olay yaşadık. Bazı arkadaşlarımız mucize eseri hayatta kaldılar. 25 Ekim’deki olayı yaşayan, buna rağmen fedakarca çalışmaya devam ederek odamızın vakarını koruyan çalışma arkadaşlarıma bir kere daha teşekkür ediyorum. Bizler, en zor zamanda Antalya’ya karşı sorumluluğumuzu yerine getirdik” diye konuştu.
"Kredi sorunu"
2016 yılının Antalya ekonomisi için de daha önce görülmemiş bir yıl olduğunu kaydeden Çetin, “Hasar tespiti için özellikle ticaret sektöründe geniş bir anket çalışması yapıyoruz. Meclisimizde de geçen hafta küçük bir anket yaptık. Arkadaşlarımızın yarısının satışlardaki düşüş nedeniyle çalışan sayısını azalttığını gördük. Arkadaşlarımızın yüzde 20’si kredi kullanamadıklarını belirttiler. Fakat en önemli sorun ne kredi, ne faiz, ne enflasyon. İki büyük sorun durgunluk ve alacak tahsilatı olarak çıktı. Destek önlemi olarak arkadaşlarımızın iki talebi öne çıkmaktadır. Birincisi vergi indirimi, ikincisi alacak tahsilatını hızlandıracak düzenlemelerdir” ifadelerine yer verdi.
"Ekonomik afet"
2017 yılı beklentilerinin de olumlu olmadığını işaret eden Çetin, “Bunun büyük nedeni ülkemiz gündeminde bitmeyen tartışmalardır. Fakat buna rağmen Antalya turizmi, tarımı, ticareti, sanayisi bir ekonomik afet yaşadı. Antalya, 2016’da teröre, Rusya krizine, 15 Temmuz’a rağmen, EXPO’yu düzenledi, 6 milyon yabancı turiste ev sahipliği yaptı, 1 milyar dolar ihracat, 10 ayda 4 milyar 300 milyon lira vergi tahsilatı gerçekleştirdi” dedi.
“Avrupa pazarı”
Geçen yıl 10 ayda 52 bin konutun satıldığı Antalya’da bu yıl 49 bin konut satıldığını kaydeden Çetin, şunları kaydetti:
“Bunların bir kısmı fiktif olabilir, fakat yapı ruhsatları da geçen yılın üzerindedir. Bunlar da bardağın dolu tarafıdır, kesinlikle küçümseyemeyiz. Şimdi asıl mesele 2017 yılının kurtarılmasıdır. Turizm ve tarım desteklerinin zamanında açıklanmasını ve resmiyet kazanmasını bekliyoruz. Bugün Turizm Bakanımız turizmde uçak desteklerinin gelecek yıl için de verileceği bilgisini verdi. Teşekkür ediyor ve başka bir gündeme takılmadan yasalaşmasını umuyoruz. 2017 yılında turizmde Rusya pazarı önemli ölçüde geri dönecektir. Fakat Avrupa pazarı alarm vermektedir. Maalesef dün Avrupa Birliği parlamentosunun oylaması da Avrupa kamuoyundaki algıyı göstermektedir. Biz Avrupa Birliği aşığı değiliz, ama ihracatımızın yarısı Avrupa’ya yapılmaktadır. Türkiye turizminin yarıdan fazlası, normal zamanda Antalya turizminin yüzde 70’i Avrupa pazarıdır. Bu nedenle Avrupa kamuoyuna kendimizi daha iyi anlatmayı başarmak zorundayız.”
"Antalya’yı rejime sokalım"
“Antalya’nın yapısal sorunlarına neşter vurmanın zamanı çoktan gelip geçti” diyen Çetin, “İlimizin en büyük sorunu az sayıda ürüne ve pazara bağımlı olması ve arz fazlası yaratmasıdır. Yatak arzımız, konut arzımız, domates gibi ürünlerde arzımız fazladır. Buna rağmen Antalya’da halen yeni arsa üretelim, yeni konut yapalım, yeni üniversiteler kuralım, nüfus artsın ki, ticaret olsun mantığı devam etmektedir. Çağ değişti, bizim anlayışımız değişmedi. 2014’te 11 milyon turist geldiğinde de esnafımız turistin azlığından şikayet ediyordu. Demek ki, sayı değil, nitelik önemlidir. Antalya benim gibi çok kilo aldı, Antalya’yı bir rejime sokalım ve daha sağlıklı ve güçlü, daha yakışıklı veya güzel bir kent yapalım. Antalya’ya da bize de bu yakışır. Antalya olarak daha fazla bir araya gelmeliyiz, siyaset bizim beraberliğimizi engellememelidir. Antalya’da ortaklık kültürünü gerekiyor. Ortak bir şey yapmak için Devletin yasa çıkarıp bizi zorlamasını beklemeyelim” ifadelerini kullandı.
Törende,2015 yılı merkez ve ilçelerde en fazla gelir ve kurumlar vergisi ödeyenler, en fazla döviz kazandırıcı hizmetlerde bulunan seyahat acenteleri, konaklama tesisleri, ihracatçılar, yaş sebze meyve ihracatçıları, süs bitkileri ihracatçıları, en fazla istihdam sağlayan şirketleri ile Türkiye’de dereceye giren firmalar ödüllendirildi.
Katılımlarından dolayı Çetin ve Atso Meclis Başkanı Süleyman Özer, Hisarcıklıoğlu’na plaket takdim etti. Törene, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra, CHP genel Başkanı ve Antalya Milletvekili çetin Osman Budak, MHP genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Mehmet Günal, milletvekilleri, bürokratlar ve iş adamları katıldı.
Ödül alan firmalar ise şöyle:
"Ödül alan firmalar
Gelir Vergisi / Ticari Kazanç Matrah
Sıra İsim Matrah
1 Yılmaz Turgan 4.999.510,08 TL
2 Mehmet Dikmen 2.408.344,38 TL
3 İzzet Münir Uzun 2.146.594,17 TL
Kurumlar Vergisi
Sıra İsim Matrah
1 Fraport IC 290.305.539,27 TL
2 Güneş Ekspres 255.780.797,06 TL
3 PGS Turizm 79.252.033,11 TL
2015 Döviz Kazandırıcı Hizmetler
Seyahat Acentaları
Sıra İsim Matrah
1 MP Turkey 298.246.674,69 $
2 Tantur Turizm 173.027.617,74 $
3 Kilit Global 98.709.760,15 $
Konaklama
Sıra İsim Matrah
1 Özaltın Otelcilik 56.563.663,62 $
2 Royal Wings 18.918.093,30 $
3 Gitaş Turizm 13.469.416,80 $
İhracat Döviz Geliri
Sıra İsim Matrah
1 ADOPEN 98.749.375,78 $
2 AGT 51.593.199,018 $
3 ETİ Elektrometalurji 44.944.030,46 $
Yaş Sebze ve Meyve
Sıra İsim Matrah
1 MEYKON 12.494.003.603 $
2 Koç Zirai Ürünler 6.497.933,96 $
3 Beyazkule Tarım 4.510.330,29 $
Süs Bitkileri
Sıra İsim Matrah
1 Çiçekçiler Birliği 6.492.150,00 $
2 Flowerland 5.859.380,24 $
3 Fleur Antalya 3.647.253,69 $
İlk 500 Arasında Yer Alan Antalya Firmaları
Firma Üretimden satışlar
AGT 542.080.015,00 TL
ADOPEN 451.180.640,00 TL
Yörükoğlu 307.923.978,00TL
İkinci 500 Arasında Yer Alan Firmaları
Firma Üretimden satışlar
Ekiciler 220.244.962,00 TL
Eti Elektrometalurji 149.324.066,00 TL
Ankutsan 120.606.054,00 TL
Antalya Enerji 114.560.087,00 TL
En Fazla İstihdam Sağlayan 3 Firma
Sıra Firma Çalışan sayısı
1 Galeri Kristal Turizm 6555
2 Fine Otel - Rixos 3711
3 TT Hotels 2703
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.