Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ve FED kararını açıkladı!

ABD Merkez Bankası Fed, piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Fed, beklentilere paralel olarak faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Banka yetkilileri, bu yıl içinde yeni bir faiz artırımına açık kapı bıraktı.

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2016 21:57
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2016 21:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ve FED kararını açıkladı!
ABD Merkez Bankası Fed, politika faizinde değişikliğe gitmedi.

Fed minimum faiz oranını yüzde 0,25 olarak bıraktı. Beklentiler de bu yöndeydi.

Maksimum faiz oranı ise yüzde 0,50 olarak bırakıldı.

Fed yetkililerinin açıklamalarında, ABD ekonomisindeki kısa vadeli risklerin azaldığına dikkat çekildi ve bu yıl içinde yeni bir faiz artırımına gidibileceğine işaret edildi.

Yetkililer, "Eylül ayında bir faiz artışı mümkün" dedi.

Yetkililer aynı zamanda Haziran ayındaki toplantıdan bu yana ABD istihdam piyasasında bir iyileşme yaşandığına da işaret etti.

ARALIK AYINDAN BU YANA FAİZ DEĞİŞMEDİ

Fed, 10 yıl sonra ilk kez faizleri sıfır seviyesinden yüzde 0,25 seviyesine çektiği Aralık ayı toplantısından bu yana faizlerde değişikliğe gitmedi.

EYLÜL LAFI DOLARI GÜÇLENDİRDİ

Fed tutanaklarında faiz artışı için Eylül'e açık kapı bırakılması doların diğer para birimleri karşısında güçlenmesini sağladı.

Dolar özellikle yen ve Euro karşısında yukarı yönlü hareketlendi.

FED'İN FAİZİ ARTIRMASI NE ANLAMA GELİYOR

Fed'in politika faizini artırması dolara olan ilginin artması ve dolarla işlem gören varlıklara yatırımcıların daha fazla ilgi göstereceği anlamına geldiğinden, faizlerin yükselmesi aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişen ülkelerden ABD'ye para çıkışı yaşanabileceği anlamına da geliyor.

DOLAR NE KADAR OLDU?

Dolar, TL karşısında uluslararası işlemlerde şu anda 3,03 seviyesinde.

BU YIL 3 TANE DAHA TOPLANTI VAR

Fed'in bu yıl faiz kararı açıklayacağı üç toplantısı daha olacak. Bunlar Eylül, Kasım ve Aralık aylarında gerçekleşecek.

Kasım ayında Fed'den bir faiz artışı beklenmiyor çünkü Fed toplantısı ABD Başkanlık seçimlerinin bir hafta öncesine denk geliyor.

PİYASA NE DİYOR?

Piyasa uzmanları Fed kararını değerlendirdi.

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Fed, ABD ekonomisine ilişkin iyimser yaklaşımına devam ediyor. İstihdamdaki toparlanma ve ekonomik büyümed ılımlı artış beklentileri devam ediyor. Anlaşılan o ki; küresel ekonomik trendin momentum kaybetmesinin ABD ekonomisine etkileri oldukça sınırlı olacak. Bunu Eylül ayındaki toplantıda ekonomik projeksiyonlar güncellendiğinde daha net anlayacağız, ancak görünen o ki ekonomik aktiviteye ilişkin göstergelerde yüksek ihtimalle aşağı yönlü bir revizyon olmayacak. En önemli nokta, ekonomik risklerin azaldığına yönelik olan ifadedir. Fed’in politika açıklamasında uluslararası risklerin takip edileceği tümcesi yerini koruyor, buna karşılık ekonomik görünüm üzerine risklerin azalmasına vurgu yapması dili bir miktar şahinleştirmiş. Diğer yandan, enflasyon görünümüne ilişkin önceki gibi topun petrol fiyatlarında olmasi ve gecici etkiden kurtulduktan sonra enflasyonun yüzde 2 hedefine yol alacağı öngörüsü politika açıklamasının diğer önemli satır başlarından biri olarak dikkat çekiyor" dedi.

ALB Foreks Araştırma Uzmanı Rıdvan Baştürk, "Yılın geri kalanında 3 faiz toplantısı kaldı. Bu toplantılarda faiz artırım beklentilerinin oluşması için güçlü datalar görmemiz gerekmekte. Özellikle enflasyon verisi burada ön plana çıkacaktır. Enflasyonda toparlanmanın görülmesi durumunda Fed’e ilişkin beklentilerde de artışlar söz konusu olabilir. Makro datalarda kuvvetlenme görülmediği sürece ise Fed’in bu yıl faiz artırımına ilişkin beklentiler zayıflayabilir. Küresel oynaklıklar sürmesine rağmen Fed’in faiz artırım ihtimalinin hala masada olduğunu söyleyebiliriz. Mevcut durumda Fed’in Eylül, Kasım ve Aralık ayında yapacağı toplantılara ilişkin beklentiler sırasıyla yüzde 31.6, yüzde 34.5 ve yüzde 50.1 düzeyinde fiyatlanmakta. Gelecek veriler bu beklentiler üzerinde önemli olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.