Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üzümcüyü Dolu Ve Don Afetinden Sonra Güneş Vurdu

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı Manisa’nın Alaşehir ilçesindeki üzüm bağlarını vurdu. Taze bağ yapraklarının alınması nedeniyle açıkta kalan üzüm salkımları, 41 derece sıcaktan etkilenerek yanmaya ve kurumaya...

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2016 11:49
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2016 11:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı Manisa’nın Alaşehir ilçesindeki üzüm bağlarını vurdu. Taze bağ yapraklarının alınması nedeniyle açıkta kalan üzüm salkımları, 41 derece sıcaktan etkilenerek yanmaya ve kurumaya başladı. Çiftçi, kış ve bahar aylarında yaşanan don ve dolu afetlerinden sonra şimdi de sigorta kapsamına girmeyen güneş yanıkları karşısında zor durumda kaldı.
Üzüm üreticisi Ramazan Cura, "Bağlardan fazla yaprak alındı, salkımlar açıkta kaldı. Aşırı sıcaklarda direk güneş ışınlarına maruz kalan üzümler yandı. Yanan üzümler artık bir işe yaramaz, kururlar. Bir ayaz, bir dolu, bir güneş... Doğal afetler üreticilerin beklenmedik tehlikeleri" dedi.
SICAKLIK ORTALAMA 41 DERECE
Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk ise, "Alaşehir ekonomisinin hemen hemen tamamı üzüme dayalı. Yaklaşık 200 bin dekar bağ alanında, 68 mahallemizden 55’i bağcılıkla geçimini sağlamaktadır. Son günlerde yaşanan aşırı sıcak hava dalgası üzüm bağlarına zarar verdi. Ortalama 41 dereceye kadar çıkan sıcaklıklarda, açıkta kalan ve özellikle güney-kuzey yönünde dikilen bağlarda güneş ışınları sabah ve öğlenden sonra dik vurarak, salkımlarda yüzde 30-40’lara varan oranlarda zarara neden oldu. Üreticilerimiz, ayaz, dolu gibi doğal afetlerden sonra şimdi de güneş afatıyla karşı karşıya kaldı. Çiftçi her zaman mağdur ve çaresiz. Biz üreticilerimizi sıcaklar öncesi uyarmıştık. Asmalardan yaprak alınması ve toprak işleme işlerinin bir süre ertelenmesini önermiştik. Ancak buna rağmen yaprak alarak, salkımlarını açan üreticilerimiz olumsuz yönde etkilendiler. Güneş yanıklarını sigorta kapsamıyor. Yapacak bir şey yok. Üreticilerimiz gece 22.00- 07.00 saatleri arasında sulama yaparak, potasyum ürün gruplarıyla takviye yaparak bir ölçüde mücadele edebilirler. Sıcaklıklar etkisini kaybedinceye kadar kesinlikle gündüz bağ işleri, sulama işleri, ilaçlama yapılmaması gerekir" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.