Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ustalar, mesleki yeterlilik belgesine yoğun ilgi gösteriyor

Yeterlilik kurumu olan Çasbem’in Genel Müdürü Özber Çetin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın uyguladığı mesleki yeterlilik belgesi uygulamasında ustaların yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2017 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2017 16:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Yeterlilik kurumu olan Çasbem’in Genel Müdürü Özber Çetin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın uyguladığı mesleki yeterlilik belgesi uygulamasında ustaların yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen, tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların Mesleki Yeterlilik Kurumu’na (MYK) ait Mesleki Yeterlilik Belgesi almaları gerekiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğde belirtilen 48 meslekte, belge zorunluluğu getirildi. Belge almak için mesleki yeterlilik sınavlarına katılan adaylar iş kazaları konusunda bilinçlenerek, meslek hakkında bilgilerini geliştiriyor. İş güvenliğine hakim, mesleği konusunda bilinçli ustalar iş hayatına profesyonellik getiriyor.

Trakya’nın ilk ve tek Mesleki Yeterlilik Kurumu olan Çasbem’in Genel Müdürü Özber Çetin; zorunluluğun mesleki eğitimlerden farklı olduğunu ancak daha önce mesleki eğitim merkezlerinde kalfalık, ustalık belgesi eğitimleri neticesinde ustalık belgesi alanlar ile meslek lisesi diploması sahiplerinin eğitim aldıkları alanlarda çalışıyor olmaları halinde bu belgeyi alma zorunluluğundan muaf tutulduklarını kaydetti.

“Yoğun ilgi var”

Belgelendirme çalışmasını ancak TÜRKAK tarafından akredite edilen ve MYK tarafından yetkilendirilen kurumların yapabileceğini belirten Özber Çetin; belirlenen kriterleri sağlayarak Trakya’nın ilk ve tek Mesleki Yeterlilik Kurumu Casbem’i açtıklarını, daha önce belgeye sahip olmak için civar illere gitmek zorunda kalan ustaları büyük bir yükten kurtardıklarını, bu doğrultuda da büyük bir ilgi ile karşılandıklarını belirtti.

“Hibeler 2019’un sonuna kadar sürecek”

Belgelendirme ücretinin yaklaşık olarak 500 TL olduğunu, ancak belge almaya hak kazanan ustalara ödedikleri ücretin işsizlik fonundan geri ödeneceğini, yanı sıra 2. belgesini almak isteyen ustaların 2. belge ücretlerinin tamamının Avrupa Birliği Hibe Programı tarafından karşılanacağını kaydeden Özber Çetin; hibelerin 2019 senesi sonuna kadar devam edeceğini hatırlattı.

Belgelendirme işlemlerini ücretsiz şekilde yapmak isteyen ustalar için teşviklerin önemine dikkat çeken yetkililer; işverenleri de, belgesi olmayan her bir kişi için 500 TL idari para cezası olduğu konusunda uyarıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.