Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üst yöneticilerden cari açık uyarısı

Türkiye’nin önde gelen gruplarının üst yöneticileri (CEO) cari açıktan dert yandı. Açığın daralması adına tasarruf oranlarının artırılması gerektiğini vurguladı. Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergilerinin...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2013 14:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Üst yöneticilerden cari açık uyarısı
Türkiye’nin önde gelen gruplarının üst yöneticileri (CEO) cari açıktan dert yandı. Açığın daralması adına tasarruf oranlarının artırılması gerektiğini vurguladı.

Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergilerinin katkıları ile tertip edilen CEO Club buluşmaları kapsamında ‘CEO Ajanda 2014’ paneli yapıldı. Panele konuşmacı olarak; Koç Holding CEO’su Turgay Durak, Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan ve Doğan Holding CEO’su Yahya Üzdiyen katıldı. Panelistler, hem ekonomi, hem yatırım kararları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında kur yönetiminin önemli olduğuna işaret eden Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan, liranın aşırı oynamalarından korunmak gerektiğini vurguladı. Akhan, “Elbette, dünyada likidite daralacaktır. Bu daralma Türkiye’yi menfi etkileyebilir ama lirada aşırı oynama olmayacaktır. Lirada değer kaybının miktarı gerek bizim tahminlerimiz gerek Orta Vadeli Program’da (OVP) hükümetin tahminlerine uyumlu, enflasyona uyumlu olacak. Yani aşırı kur riskine maruz kalmayacağız." dedi.

Akhan, üreticinin OVP’ye önemle eğilmesi temennisinde bulunurken şunları ifade etti:

“OVP’de 2014 için ipuçları var. Burada önemli olan cari açığın daralması, tasarrufların artırılması. İç talebe dayanan OVP, ithalatta bir artışa, ihracatta belli bir baskılamaya neden olabilir. Tabii tasarruf oranlarının artırılmasının ilk sinyallerini tüketici kredilerine ve de kredi kartı kullanımına getirilecek kısıtlamalarda görmeye başlıyoruz. İlerleyen dilimlerde göreceğiz de.”

Cari açığa dikkat çeken bir diğer isim de Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul idi. Tasarruf oranlarının artırılması adına dış kaynağın gerekli olduğuna temas eden Kurtul, ilave olarak Türkiye’nin büyüme hedeflerini yakalamada güçlük çekebileceğini kaydetti ve “Yüzde 5 büyüme rakamanın altına inme ihtimalimiz var.” dedi.

Kurtul, Sabancı grubunun faaliyet karlarının satışların da katkıları ile yüzde 77 arttığını bildirdi. 2014 yatırımlarına da değinen Kurtul, Sabancı'nın her sene 2 milyar dolar yatırım yaptığını, bu rakamın 2013’te 3 milyar doları bulduğunu duyurdu. Zafer Kurtul, kur riskine rağmen yatırımlarını askıya almayacaklarını da sözlerine ekledi.

Doğan Holding CEO’su Yahya Üzdiyen ise ABD Merkez Bankası FED’in kararlarının ardından kur artışlarının olduğunu, bu durumdan şirketlerinin bilançolarının etkilendiğini anlattı. 2013’ün büyüme anlamında kötü olmadığından, Türkiye’nin pek çok ülkeden iyi bir konumda bulunduğundan söz etti. Üzdiyen, 2013’te hedef yatırımları yaptıklarını, 2014’ten umutlu olduklarını beyan etti.

Türkiye’nin 2014’te yüzde 5 ya da 4’ün altında büyümesinin sıkıntı yaratacağını vurgulayan Üzdiyen, "Sıkıntı ve riskler var. FED‘in tahvil alım kararını değiştirmesi durumunda kur artışı yine masaya gelecek. Bu da riskli.” uyarısında bulundu. Yahya Üzdiyen, Doğan Holding adına medyada yenilenme ve enerji yatırımlarının devam edeceğini açıkladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.