Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üretici domates bulamıyor, salça fiyatları cep yakacak

Bu yıl domateste rekoltenin düşük olması salça üreticilerini kara kara düşündürüyor. Salça yapacak domates bulamadıklarını söyleyen üreticiler, salça fiyatlarının bir ay içinde zirve yapacağını belirtiyor. Bursa'dan Hollanda'ya...

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2014 12:31
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2014 12:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Üretici domates bulamıyor, salça fiyatları cep yakacak
Bu yıl domateste rekoltenin düşük olması salça üreticilerini kara kara düşündürüyor. Salça yapacak domates bulamadıklarını söyleyen üreticiler, salça fiyatlarının bir ay içinde zirve yapacağını belirtiyor.

Bursa'dan Hollanda'ya salça ihracatı gerçekleştiren Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, yanlış politikalar nedeniyle domates üretiminin bu yıl çok düştüğünü söyledi. Salça yapacak domates bulamadıklarını belirten Uğur, vatandaşlara, "Salça alacaklar şimdiden alsın, çünkü kısa süre sonra fiyatlar 2-3 kat artacak" uyarısında bulundu.

Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Uğur, kooperatif olarak geçtiğimiz yıl 3 bin 500 ton civarında domates işlediklerini ancak bu sene onun yarısı kadar bile işleyemeyeceklerini dile getirdi. Bunun en önemli sebebi olarak üretimde ürün planlaması yapılmamasını gösterdi. 2012’de yürürlüğe girmesi gereken hal yasasının 2014’e ertelendiğini, Ocak itibariyle yürürlüğe giren yeni yasa ile ilgili uygulamada bir şeyin değişmediğini vurguladı.

“FİYATLAR DÜNYA PİYASALARININ ÜSTÜNE ÇIKTI, İHRACAT YAPAMIYORUZ”

Türkiye’de ürün planlaması olmadığı için her yıl değişik ekim alanları, değişik cins ürünlerin arttığını belirten Uğur, şöyle konuştu: “Geçen sene her tarafta domates vardı, fiyatlar düşüktü, o yüzden vatandaş bu yıl domates ekmedi. Hava şartları da bunu etkileyince bu sene domateste yüzde 80’e yakın verim düşüklüğü var. Şuanda salça yapımında büyük sıkıntılar var. Normalde 22 kuruşa anlaşma yapan fabrikalar, şimdi 32 kuruş hatta 40 kuruşa kadar domates almaya çalışıyor, birbirleriyle rekabet ediyorlar. Ama bu eşyanın tabiatına aykırı çünkü ülkemizde yapılan salçanın maliyeti dünya piyasalarının üzerine çıktığı için ihracat yapamıyoruz.”

SALÇA FİYATLARI YÜZDE 50 ARTTI, DAHA DA ARTACAK”

Domateste ihracatın bu şartlarda imkansız olduğunu vurgulayan Uğur, şöyle devam etti: “Mümkün olsa da ithal etsek. Şuanda Türkiye’nin hem salçalık hem de sanayi tipi domates de büyük sıkıntı var. İnanın yüzde 50’ye yakın salça fiyatları arttı piyasada. Diğer firmalar artırdı ama biz artıramadık. Her yıl kalitemiz nedeniyle biz pahalı satarken, bizim dışımızdaki firmalar şuanda çok büyük zamlar yaptılar salçaya. Onun için vatandaş, gelip salçasını şimdiden alması lazım. Çünkü ilerleyen günlerde, ileri ki tarihlerde daha da zamlanacak.”

Aynı durumun ayçiçeğinde de yaşandığına dikkat çeken Uğur, “Geçen sene ayçiçeği 7-8 liraya kadar çıktı, bu sene onun yarı fiyatına indi. Çünkü herkes ayçiçeği ekti. Bu sene para yapmadığı için seneye ekmeyecek. Onun için ürün planlaması şart. Hal yasasının kesinlikle ele alınıp uygulamaya sokulması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki salçalık domates ihtiyacının yarısını karşılayan Bursa’nın Karacabey ve Mustafakemalpaşalı ilçelerindeki üreticiler de verimin düşüklüğünden şikayetçi. Domates üretiminin geçen seneye göre yüzde 50 daha az olduğunu belirten üreticiler, bunun salça fiyatlarına da yansıdığını kaydetti.

KARACA: BİR DÖNÜMDE 11 TON ÜRETİM YAPILIYORDU, 4-5 TONA GERİLEDİ

Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, Karacabey ve Mustafakemalpaşa bölgesinde çiftçilerin fabrikalarla sözleşme imzalayarak salçalık domates üretimi yaptığı bilgisini verdi. Sözleşmeye göre domatesin 21 kuruştan alındığını ancak sözleşme yapmayan üreticilerin 35 kuruşa kadar satış yaptığını vurgulayan Karaca, sözleşme yapanların büyük mağduriyet içinde olduğunu ifade etti.

Firmalarla görüşerek mağdur olan çiftçiye jest yapmalarını istediklerini ve bazı fabrikaların bu çağrıya uyduğunu belirten Karaca, üretim ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bizim bölgemizde bir dönümde ortalama 11 ton domates üretim yapıyorduk. Bu sene 4-5 tona düştü. Hava şartları, yağışlardan dolayı ekimlerin geç kalması ve hastalık baş gösterdi. Bütün bunlar olumsuz etkiledi. Domates üretiminin düşük olması doğal olarak salça üretimini de etkileyecek. Salça üretimi çok düşük olacak, salça ihracatına da olumsuz yansıyacak. Bölgemizde üretilen salçanın yüzde 70’i ihracata gidiyordu. Sıkıntı büyük. Salça fiyatları artacak ve bu iç piyasaya da yansıyacak. 15 günlük bir sürede hasat tamamen biter ama kesin olan bir şey var ki, salça fiyatları çok yükselecek.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.