Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: İncire ihracat iadesi verilmeli

Aydın'da Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü'nü ziyaret eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl hava şartlarının inciri olumsuz etkilediğini söyledi. İncirin kalitesinde düşme yaşanacağını...

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2014 17:26
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2014 17:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TZOB Genel Başkanı Bayraktar: İncire ihracat iadesi verilmeli
Aydın'da Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü'nü ziyaret eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl hava şartlarının inciri olumsuz etkilediğini söyledi. İncirin kalitesinde düşme yaşanacağını belirten Bayraktar, “Ülkemiz kuru incirinin rekabet gücünü artırmak için incirin de ihracat iadesi yardımlarından yararlanmasını istiyor ve bekliyoruz. İncirde dünya liderliğini kaptırmamalıyız.” dedi.

Türkiye'nin 250 bin tonla dünya yaş incir üretiminin yaklaşık yüzde 27’sini karşıladığını, kuru incirde de yaklaşık 105 bin ton civarında olan dünya kuru incir üretiminin yarısını üreterek birinci olduğunu aktaran Genel Başkan Bayraktar, 2013 yılında 297 bin ton yaş incir, 55 bin ton da kuru incir üreterek yine dünyada ilk sırada yer alındığını söyledi. Ege Bölgesi’nde 35 bin ailenin incir tarımıyla uğraştığını kaydeden Bayraktar, “Bu yıl yaşanan kuraklık, incire zarar verdi. Haziran ayındaki aşırı yağışlar ise incirde pas hastalığına yol açtı ve ürüne kuraklıktan daha fazla zarar verdi. Üreticilerimiz, bu hastalığı yeterince bilmediğinden gerekli olan mücadeleyi de yapamadı ve incirde, gazelleme olarak adlandırdığımız yaprak dökümleri yaşandı. Bu sezon yaşanan doğal afetler, özellikle meyvelerde birçok zararı da beraberinde getirdi. Aşırı sıcaklarla oluşan aşırı nem ve sabah çiyleri, incirde çatlamalara neden oldu. Yine bazı yörelerimizde üreticilerimizin akma olarak adlandırdığı iç çürüğü hastalığı yoğun olarak görüldü. Ayrıca iklim şartlarından kaynaklanan ekşime ve sürgün uzunluklarının kısalığının neden olduğu meyve sürtmeleri ve güneş yanıkları, kalitede düşüşlere yol açtı. Bütün bu olumsuzluklar, bu yılki yüksek kaliteli incir miktarını etkiledi.” şeklinde konuştu.

Dünyada rakipsiz olunan incirin muhakkak korunması gerektiğini ifade eden Bayraktar, “Kuru incirde yaşanan en önemli ve her dönemde güncelliğini koruyan sorunumuz temiz, gerekli standartlara uygun ve kaliteli üretiminin sağlanması olarak karşımıza çıkıyor. Kaliteli üretim yapılabilmesi içinse üreticilerimizin bilinçlendirilmesi, eğitim çalışmalarına ağırlık verilmesi büyük önem arz ediyor. İhracatımızın büyük bir bölümünü Avrupa Birliği ülkelerine yapıyoruz. Bunu dikkate alarak, rakip ülkelere karşı rekabet gücümüzün artırılabilmesi için iyi tarım uygulamalarının hayata geçirilmesi yine büyük önem taşıyor. Aflatoksin, birçok gıda maddesinde olduğu gibi incirde de oluşuyor.
İnsan sağlığı ve ürün satışı açısından sorun yaratan aflatoksin oluşumunu engelleyecek önlemleri mutlaka almamız gerekiyor. Her çiftçimiz artık ürün sigortasını, üretiminin bir parçası gibi, ekim gibi, dikim gibi, gübre gibi bir gereklilik olarak görmelidir.” dedi.

Kuru incir ihracatında ilk yükleme tarihinin de büyük önem arz ettiğini aktaran Bayraktar, “İlk yükleme tarihinin geç açıklanması, hem ihracata hazır olan ürünün üreticide muhafazasını zorlaştırıyor hem de pazar kaybına sebep oluyor. Bu bakımdan ilk yükleme tarihi uygulaması tamamen kaldırılmalı ve ihracata hazır olan ürünün ihracatı bekletilmeden yapılabilmelidir.” dedi.

Bayraktar'a gezisinde Enstitü Müdürü Selim Arpacı, Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın ve ziraat odaları başkanları eşik etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.