Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TZD: Rusya'daki kriz, Türkiye'nin ihracatını olumsuz etkileyecek

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Rusya'daki krizin Türkiye'nin gıda ve tarım ürünleri ihracatını olumsuz etkileyeceğini savundu.Yetkin, yazılı açıklamasında Rusya'nın ABD ve Avrupa Birliği'nden yapılan...

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2014 10:40
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2014 10:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Rusya'daki krizin Türkiye'nin gıda ve tarım ürünleri ihracatını olumsuz etkileyeceğini savundu.

Yetkin, yazılı açıklamasında Rusya'nın ABD ve Avrupa Birliği'nden yapılan gıda ve tarım ürünleri ithalatına ambargo koyması sonucu ihracatçıların önemli bir fırsat yakaladığına işaret etti. Yetkin, bu fırsatın söz konusu ülkelerin Rusya'yı hedef alan ‘petrol atağı’ nedeniyle kaçabileceğini belirtti.

TZD Başkanı, “Bilindiği gibi, Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri gibi Batı yanlısı OPEC üyelerinin üretim miktarını azaltmaya karşı çıkmaları nedeniyle petrol fiyatları düşmüş, bu durum döviz gelirlerinin önemli bir bölümü petrol ihracatından gelen Rusya'nın dış ticaret dengelerini bozmuştu. Petrol ithal eden Türkiye'de bu durum başlangıçta enerji faturasını düşüreceği için olumlu karşılanmıştı. Ancak krizin devam etmesi, Türk Lirasının dolar karşısındaki değer kaybını hızlandırırken Rusya'ya yapılması planlanan gıda ve tarım ürünleri ihracatını da olumsuz yönde etkileyebilir.” dedi.

“RUSYA HALEN TÜRKİYE'NİN BU ÜRÜNLER AÇISINDAN EN BÜYÜK PAZARINI OLUŞTURUYOR”

Rublenin son iki günde uğradığı değer kaybı yüzde 20’yi bulurken Rus para biriminin 2014 yılında dolar karşısında uğradığı toplam değer kaybının yüzde 50’yi geçtiğini kaydeden İbrahim Yetkin, şöyle devam etti:

“Bu tablo karşısında, döviz rezervleri hızla erimekte olan Rusya, ithalatını kısmak amacıyla önlemler almaya başladı. Türkiye, Rusya dahil Bağımsız Devletler Topluluğu’na bu yılın ilk on ayında 14 milyar 205 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bu ihracatın önemli bir bölümü tarım ve gıda ürünlerinden oluşuyor. Rusya halen Türkiye'nin bu ürünler açısından en büyük pazarını oluşturuyor. “
Yetkin, Rusya'daki krizin, bu ülkeyle sıkı ilişki içinde olan Bağımsız Devletler topluluğu üyesi ülkeleri de olumsuz etkilediği için Türkiye'nin bu ülkelere ihracatının da düşebileceğini ayrıca, Türkiye'nin Rusya'ya dolar üzerinden fiyatlandırarak gönderdiği ihraç ürünlerinin Rusya piyasasındaki satış fiyatları artmasının da rekabet imkânını azalttığına dikkat çekti.



En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.