Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tütün üreticileri dövizdeki artıştan pay istiyor

Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, kurdaki artışın tütün üreticilerine de yansıtılmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2017 15:55
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2017 15:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, kurdaki artışın tütün üreticilerine de yansıtılmasını istedi.

Yazılı bir açıklama yapan Şeyhmus Solgun, Türkiye’nin yıllık 62 bin ton üretim miktarıyla dünya oryantal tütün pazarında lider konumda olduğunu belirtti. Tütün üretiminin yüzde 86 gibi büyük bir bölümünün yurt dışına ihraç edildiğini dile getiren Solgun, bunun karşılığında 400 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandığını ifade etti. Tütünün, ülkemiz için önemli tarımsal ihraç ürünlerinin başında geldiğini vurgulayan Solgun, "Tütün üretiminde dünyada marka ülke olmamıza rağmen, özellikle tekel özelleşmesi ve devlet desteğinin kaldırılmasından sonraki 8 yıllık süreçte sigara firmalarının ve onların tedarikçileri konumundaki tütün şirketlerinin uygulamakta oldukları tek taraflı menfaate dayalı, kısa vadeli stratejiler nedeniyle Türk tütüncülüğünün sürdürülebilirliği büyük risk altındadır" dedi.

Döviz kurundaki artışın da tütün fiyatlarına yansıtılması gerektiğinin altını çizen Solgun, şöyle devam etti:

"Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum; üretimindeki mazot, gübre gibi birçok önemli girdi maliyetlerini olumsuz yönde etkilemiş ve 54 bin tütün üreticisini çok zor durumda bırakmıştır. Bu söz konusu ekonomik durum, kontrat dönemi olan Ocak 2016’da 2,90 olan dolar döviz kurunun bugün 3,85 seviyelerine yükselmiş olmasından dolayı, sektörün diğer paydaşları olan sigara firmaları ve tedarikçileri açısından kısa vadeli yüksek karlılık avantajı haline dönüşmüştür. Kur farkından dolayı ortaya çıkan yüzde 32,8 gibi ihracat maliyet avantajının tütün sektörün ana paydaşları olan üretici, tedarikçi ve sigara firmaları arasında paylaşılarak zor durumdaki tütün üreticisinin rahatlatılması ve önümüzdeki yıllar için motive edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle Ocak 2016 tarihinde 2,90 TL/Dolar kurunda açıklanan 17 TL/Kilogram tütün fiyatının bugün için olması gereken fiyat 22,5 TL/Kilogram iken, aradaki 5,5 TL’lik farkın paydaşlar arasında bölünerek tütün fiyatının en az 19 TL/Kilogram olması gerekmektedir."

2015-2016 üretim yılında benzer bir durum olduğunu da hatırlatan Solgun, "2015-2016 üretim yılında yine buna benzer bir durumla karşı karşıya kalınmış olup, Ocak 2015 döneminde 2,30 olan dolar kuru Ocak 2016 döneminde 2,90 seviyelerine yükselmişti. Yüzde 27’lik kur farkından kaynaklanan maliyet avantajı, sektörün en önemli paydaşı üretici düşünülmeksizin sigara firmaları ve tedarikçileri arasında paylaşılmıştır. Bu nedenle her koşulda sürdürülebilir tütün tarımından bahseden sigara firmalarını ve tedarikçi firmalarını sorumlu ve adil olmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.