Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkmenistan’da yeni doğalgaz yatağı bulundu

Sahip olduğu zengin doğalgaz kaynakları ile dünya gündeminde olan Türkmenistan’da yeni bir doğalgaz yatağı bulundu. Sözkonusu yatağın, dünyanın en büyük 2. doğalgaz yatağı olarak bilinen Galkınış sahasına yakın bir bölgede bulunduğu...

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2013 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2013 14:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkmenistan’da yeni doğalgaz yatağı bulundu
Sahip olduğu zengin doğalgaz kaynakları ile dünya gündeminde olan Türkmenistan’da yeni bir doğalgaz yatağı bulundu. Sözkonusu yatağın, dünyanın en büyük 2. doğalgaz yatağı olarak bilinen Galkınış sahasına yakın bir bölgede bulunduğu kaydedildi.
Türkmen basınına göre, Galkınış sahasına yakın bir bölgedeki Dolıguyi yatağında doğalgaz kaynağına ulaşıldı. Yatağın günlük kapasitesi 517,7 bin metreküp olarak açıklandı. Türkmenjeoloji kurumu yetkilileri, Galkınış sahasının genişlediğini ve sahanın doğalgaz rezervinin tekrar gözden geçirilebileceğini kaydetti.
İngiliz Gaffney Cline Associates şirketi tarafından yapılan tespit çalışmaları sonucunda Galkınış sahasının doğalgaz rezervi 26,2 trilyon metreküp olarak açıklanmıştı. Türkmenistan yönetimi, bu sahanın işletmeye açılması için 10 milyar dolar yatırım yaptı ve bunun sonucunda 30 milyar metreküp üretim kapasiteli 3 tane doğalgaz arıtma tesisi inşa edildi. Çin’in CNPC şirketi ile yıllık 30 milyar metreküp üretim kapasiteli yeni doğalgaz tesisi için imzalar atıldı.
Türkmenistan dev doğal gaz rezervlerine sahip bir ülke olarak, global doğal gaz rezervleri sıralamasında 4. sırada yer alıyor. Çin, Rusya ve İran en büyük doğalgaz müşterisi konumunda.
Türkmenistan Devlet Programına göre, 2030 yılında yıllık 230 milyar metreküp doğal gaz üretmesi beklenen Türkmenistan, aynı dönemde yıllık 180 milyar metreküp ihraç etmeyi hedefliyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.