Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’nin ilk biyokütle tesisine Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ortak oluyor

Türkiye'nin Ilk Biyokütle Tesisi 11 Ekim'de üretime Başlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2016 09:41
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2016 09:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’nin ilk biyokütle tesisine Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ortak oluyor
Türkiye’nin ilk biyokütle enerji tesisi Balıkesir’in Gönen ilçesinde 11 Ekim’de üretime başlıyor. 60 milyon dolara malolan ve Mutlular Enerji bünyesinde kurulan dev tesise 11 Ekim’de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi de yüzde 5 oranında ortak olacak.
Mutlular Enerji bünyesinde Balıkesir’in Gönen ilçesinde deneme üretimini bitiren biyokütle tesisi 11 Ekim’de tam kapasite ile üretime geçiyor. Biyokütle Enerji Tesisine EPDK’den 49 yıllığına lisans alınırken, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi dev tesise yüzde 5 oranında ortak oluyor.
EPDK’dan lisansı alan Mutlular Enerji, Balıkesir Büyükşehir Belediyesine yüzde 5 hisse devrini gerçekleştirerek, Büyükşehir Belediyesinin Biyokütle Enerji Tesisindeki ortaklığı resmileştiriyor. Saatte 30 MW kurulu güçle Türkiye’nin lisanslı en büyük Biyokütle Enerji Tesisinde, bitkisel atıktan elde edilen enerjiyle Balıkesir’in elektriğinin karşılanması hedefleniyor.Günde 700 ton atıktan geri dönüşümle 720 MW enerji üretileceğini bildiren yatırımcı İbrahim Mutlu,
“13 Ekim’de Balıkesir Büyükşehir Belediyesine, yüzde 5’lik hisse devrini gerçekleştireceğiz. Hisse devrinin gerçekleşmesi ile birlikte Büyükşehir Belediyemizin enerji tesisimizdeki ortaklığı resmiyet kazanacak” dedi.
300 kişi istihdam edilecek
Tesis ilk etapta Gönen’in kırsal mahalleleri ve sanayi bölgesinin ihtiyacının 4 katı elektrik üretecek. Tesisin orta vadede hedefi ise Balıkesir’in elektriğini üretmek. Tesisin aktif hale getirilmesi ile hem atıkların geri dönüşümü sağlanacak, hem de tesise atık sağlayan çiftçiler verdikleri atık oranında para kazanacak. Biyokütle tesisinde ilk etapta 300 personel istihdam edilecek. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Mutlular Enerji Şirketi ortaklığında Gönen Deri Karma Sanayi ve İhtisas Bölgesine kazandırılan, Biyokütle Enerji Santralinde, çeltik sapı, kanalo, mısır sapı, orman altılığı ile büyükbaş hayvan gübresi geri dönüşüm ile enerjiye dönüşecek.
60 Milyon dolara mal olan enerji tesisinde, günde 700 ton atığın geri dönüşüm ile enerji üretileceğini bildiren yatırımcı Mutlular Enerji Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mutlu, “Enerji tesisimizde, günde 700 ton atıktan 720 MW enerji üretilecek. Çiftçilerimize, mısır, kanalo ve çeltik sapı için bedel ödeyeceğiz. Enerji tesisimiz ile hem ülkemiz hem de bölgemiz çiftçisi kazanacak. Tüm Balıkesir’den bize atık sağlayan çiftçinin cebine para koyacağız. Projemizin en güzel yanı da bu. Hem atıkları bertaraf edeceğiz, hem doğaya zarar vermeyeceğiz. Üstelik bunun karşılığında çiftçiye para ödeyeceğiz ve bunun sonucunda da şehrimizin tüm elektrik ihtiyacını gidereceğiz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile resmi proje ortaklığı içerisinde Türkiye’nin ilk çöp yakma tesisi projesini gerçekleştiriyoruz. Çevreye duyarlı enerji santrali Türkiye’de yeşil enerji üretiminde öncü tesislerden biri olacak. Doğaya zarar vermeyen bu tesis,enerji üretiminin yanı sıra yüzlerce kişiye de iş kapısı olacak" şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.