Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’nin en ucuz hurması Van’da

İftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurma tezgâhlardaki yerini alırken, Türkiye’de ise en ucuz hurmanın Van’da satıldığı belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2017 11:00
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2017 11:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

İftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurma tezgâhlardaki yerini alırken, Türkiye’de ise en ucuz hurmanın Van’da satıldığı belirtildi.

Türkiye genelinde 10 liradan başlayan hurmanın Van’da 5 ile 8 lira arasında satışa sunulduğunu belirten Bakkallar ve Manavlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsa Berge, dünyada sadece 19 ülkede yetişen hurmanın Van’a İran üzerinden geldiğini ve Türkiye geneline gönderildiğini söyledi. Türkiye’nin en ucuz hurmasının Van’da olduğunu ifade eden Başkan Berge, “Türkiye’ye gelen hurmanın büyük bir kısmı Van üzerinden gitmektedir. Hem ucuz hem de kalite babında en iyi hurma bizde diyebiliriz. Pazar olarak da hurma sektörü burada başlı başına bir pazar oluşturmaktadır. İnşallah bu Ramazan il olarak da ülke olarak da hurmaya doyacağız” dedi.

“İran Van’ı, Van ise Türkiye’yi doyurmaktadır”

Türkiye’nin ciddi anlamda hurma ithal eden ülkelerden bir tanesi olduğunu ifade eden Berge, Van’ın ise bu anlamda stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade ederek, “Bu anlamda hurma ve kuru bakliyatta İran Van’ı, Van ise Türkiye’yi doyurmaktadır diyebiliriz. İlimiz hurma pazarı anlamında stratejik bir konuma sahiptir. Burada İran pazarı büyük bir önem arz etmektedir. İran pazarı ayrıca Van’ın ekonomik gelişimine de önemli katkı sağlamaktadır. Hurma fiyatları 5 TL ile 40 TL arasında değişmektedir” şeklinde konuştu.

Diğer ülkelerden de hurma ithal edildiğini anlatan Berge, şunları kaydetti:

“Burada Medine hurmasına da İran hurması diyoruz. Fiyatlar da hemen hemen herkesimin alım gücüne hitap etmektedir. Bu anlamda esnaf sanatkârımız da elinden geleni yapmakta ve tüketicilerimizin alım gücüne uygun fiyat politikaları geliştirmeye çalışmaktadır. İnşallah esnafımızın çalışmaları Ramazanın bereketi ile daha verimli bir hal alır.”

Esnaf Hamza Haktanır da, bu durumda oldukça memnun olduklarını ifade ederek, “Türkiye’nin en ucuz hurması Van’dadır. İran’dan gelen hurma çeşitlerinden dolayı fiyatlar oldukça uygundur. Bizde kilosu burada 6 lira ile 15 lira arasında değişiyor. Eski Ramazanlar daha canlıydı. Talep daha fazla vardı. Bu yıl biraz daha sakin geçiyor” dedi.

Hurma alan Gürgin Güneyli de, fiyatlardan memnun olduklarını ifade ederek, 7 TL’ye istediği kalitede hurma aldığını ve piyasada fiyatların değişken olduğunu ifade etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.