Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’nin En Büyük Veri Merkezi Gebze’de Açıldı

Turkcell tarafından yaptırılan ve Türkiye’nin en büyüğü olma özelliği taşıyan veri merkezi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla Gebze’de açıldı.Turkcell tarafından Kocaeli’nin Gebze ilçesinde...

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2016 16:04
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2016 16:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’nin En Büyük Veri Merkezi Gebze’de Açıldı
Turkcell tarafından yaptırılan ve Türkiye’nin en büyüğü olma özelliği taşıyan veri merkezi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla Gebze’de açıldı.
Turkcell tarafından Kocaeli’nin Gebze ilçesinde 33 bin metrekarelik alan üzerinde kurulan Türkiye’nin en büyük veri merkezi hizmete açıldı. 5 noktadan yedekli fiber erişim altyapısı ve yüzde 99.982 altyapı erişilebilirliğiyle, Tier III sertifikasını alan en büyük veri merkezi unvanını elde eden Gebze Veri Merkezi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katıldığı törenle açıldı. Açılışa Arslan’ın yanı sıra Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı ve Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akça, şirket yöneticileri, çalışanlar ve çok sayıda iş adamı katıldı.
“TÜRKİYE’NİN DATA ÜRETİMİ YÜZDE 30 ARTTI”
Turkcel Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Bugün sadece Türkiye’nin değil dünyanın da nadir veri merkezlerinden birini açıyoruz. Türkiye’de ürettiğimiz dataları ülkemizde saklayamıyoruz. Ülkemizdeki dataların yüzde 99’u yurtdışında saklanıyor. Türkiye olarak her üretilen datayı Türkiye’de saklayabilmemiz ve daha sonrasında yeniden kullanılabilir hale getirmemiz lazım. Türkiye’nin data depolama ihracat üssü olarak yapılandırılması lazım. Şu anda Türkiye’nin data üretimi yüzde 30 arttı” diye konuştu.
“TAM KAPASİTEYE GEÇİLDİĞİNDE 10 MİLYON DOLARI BULACAK BİR YATIRIM”
"Veri meselemizi milli bir mesele olarak görüyoruz" diyen Terzioğlu, “Bunun için bir dizi mevzuat değişikliğine ihtiyacımız var. Burası devşirme bir merkez değil. Başından sonuna kadar veri merkezi standartlarında yapılmış bir yatırım. Tam kapasiteye geçtiği zaman 10 milyon doları bulacak bir yatırım. Burada 700 bin kişilik bir şehrin enerjisini tüketecek kadar bilgisayar çalışıyor. Bunlar ekonomimize güç katacak şekilde çalışıyorlar. 52 bin metrekare toplamda veri merkezimiz var. 6 ayrı noktada farklı büyüklükte veri merkezimiz var. Ankara ve İzmir’de ilerleyen süreçlerde iki yeni veri merkezi yatırımı yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
“FİBER ALTYAPI KARAYOLU AĞININ YAKLAŞIK 4 KATI”
Terzioğlu’nun ardından söz alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise, “Yaptığımız her iş attığımız her adım bilgiye, bilişime çıkıyor. Bilgi ve iletişim teknolojileri ekonomik ve sosyal hayatın her alanında kullanılıyor. Bilişimde hız berekettir. Artık internet bağlantı hız bugün geçmişe göre büyüme oranı telaffuz etmek bile zor, 20 bin hatta 30 bin kat. Fiber altyapı uzunluğumuz 2002’de 80 bin kilometre kare civarındayken bugün 270 bin kilometre. Sektör dışındakilerin tayin edebilmesi adına çok başarılı olduğumuz karayolu sektöründeki ağımız 66 bin kilometre, karayolu ağının yaklaşık 4 katı. Fiber optik altyapının daha da geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan yasal düzenlemeleri yapma konusunda arkadaşlarımızla çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE’Yİ VERİ MERKEZLERİYLE, VERİ İHRACATÇISI DURUMUNA GETİRMELİYİZ”
Bakan Arslan, "Türkiye’yi geleceğe taşımak istiyorsak bilgiyi satın alan değil, üreten kullanan konumuna gelmeliyiz. Sadece üretmek kullanmak değil kendi mekanlarımızda saklayabilir hale gelmeliyiz. Türkiye’yi veri merkezleriyle, veri ihracatçısı durumuna gelmeliyiz. Bakanlık olarak veri merkezlerinin bizim açımızdan önemini ve buna bağlı olarak hedeflerimizi 2 noktada yoğunlaştırmaktayız. Bunların birincisi ülkemizin veri merkezi pazarı ve veri trafiği geçiş güzergahı olabilmesi için cazibe merkezi haline getirilmesi ve bunun olmazsa olmazı veri merkezlerinin siber güvenliğinin sağlanması” dedi.
“VERİ HACMİ ARTTIKÇA GELİŞMİŞ VERİ MERKEZLERİNE OLAN İHTİYAÇ SEKTÖRÜN MALUMU”
Bilgi ve iletişim altyapısının geliştikçe bu altyapılar üzerinde üretilen işlenen kullanılan ve saklanan bilgilerin hacminin de arttığını belirten Ahmet Arslan, "Veri hacmi arttıkça gelişmiş veri merkezlerine olan ihtiyaç sektörün malumu. Son kullanıcılara daha hızlı daha güvenilir internet sunmanın yolu, veri merkezlerinin hem özel sektör hem de kamu kurumları tarafından daha fazla tercih edilebilir olmasını sağlıyor. Türkiye’de de dünyadaki genel gidişata benzer olarak veri merkezi pazarı büyüme eğiliminde” şeklinde konuştu.
“BU MERKEZ 700 BİN KİŞİLİK BİR ŞEHRİN ELEKTRİĞİNİ HARCIYOR”
Bakan Arslan, “Bu merkez 700 bin kişilik bir şehrin elektrik ihtiyacını karşılayacak bir elektriği harcar halde. Dolayısıyla elektrik gideri en yüksek gider. Bu anlamda pazarın daha da gelişmesi adına bu maliyet kalemleri açısından cazip imkanların sağlanmasına yönelik çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Veri merkezlerinde toplanan verilen güvenliğin sağlanması hem kamunun menfaati hem de ticari risklerin önlenmesi adına çok önem sarf etmekte. Siber güvenliği sağladığımızdan emin olabilmek için üçüncül bir yaklaşımla siber alemdeki tüm bileşenlerin güvenliğini sağlamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Bakan Arslan ve beraberindeki protokolün katıldığı törenler Turkcell Veri Depolama Merkezi hizmete açıldı. Açılışın ardından Bakan Arslan ve beraberindekiler merkezi gezerek çalışmalar hakkında bildi aldılar.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.