Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye, lojistikte 160 ülke arasında 34’üncü oldu

Dünya Bankası'nın 'lojistik Performans İndeksi 2016' Raporuna Göre, Türkiye 3,15 Puanla 160 Ülke Arasında 34'üncü Sırada Yer Aldı. Mersin Ticaret Ve Sanayi Odası (mtso) Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya, Rapor Sonuçlarının Türkiye'nin Rekabetçi Fiyatlar İle Ürünün Zamanında Sevkiyatı Noktasında Başarılı Bir Performans Sergilediğini Ortaya Koyduğunu Belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2016 11:32
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2016 11:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye, lojistikte 160 ülke arasında 34’üncü oldu
Dünya Bankası’nın ’Lojistik Performans İndeksi 2016’ raporuna göre, Türkiye 3,15 puanla 160 ülke arasında 34’üncü sırada yer aldı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya, rapor sonuçlarının Türkiye’nin rekabetçi fiyatlar ile ürünün zamanında sevkiyatı noktasında başarılı bir performans sergilediğini ortaya koyduğunu belirtti.
Dünya Bankası tarafından 160 ülkenin lojistik performanslarının incelendiği ’Lojistik Performans İndeksi 2016’ (LPI) Raporu açıklandı. Rapora göre, Türkiye 3,15 puanla 34’üncü sırada yer aldı. Sıralamada lojistiği büyümede stratejik sektör olarak benimseyen Almanya 4,23 puanla tekrar birinci olurken, Lüksemburg 4,22 puanla ikinci, İsveç de 4,20 puanla üçüncü sırada yer aldı. Suriye ise 1,60 puanla son sırada yer aldı. İlk 10’da yer alan diğer ülkeler ise Hollanda, Singapur, Belçika, Avusturya, İngiltere, Hong Kong ve Amerika Birleşik Devletleri oldu.
MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya, yazılı bir açıklama yaparak, 2016 yılı Dünya Bankası Lojistik Performans İndeksi’ni değerlendirdi. Raporun dünyadaki yaklaşık bin lojistik profesyonelden anket yoluyla toplanan nitel verilere dayanarak oluşturulduğunu kaydeden Maya, puanlamanın ise 6 ölçüt üzerinden gerçekleştirildiğini anlattı. Maya, bu kriterleri gümrük ve sınır işletmelerinin etkinliği, ticaret ve taşımacılık altyapısının lojistik açıdan kalitesi, rekabetçi fiyatlarla sevkiyatların düzenlenmesinin kolaylığı, lojistik hizmetlerin kalitesi ve rekabetçiliği, sevkiyatların takibi ve izlenebilmesi ile sevkiyatların alıcıya zamanında ulaşması olarak sıraladı.
"Türkiye, rekabetçi fiyatlar ile sevkıyat noktasında başarılı bir performans sergiledi"
2016 yılında yayınlanan raporda, Türkiye’nin rekabetçi fiyatlar ile ürünün zamanında sevkiyatı noktasında başarılı bir performans sergilediğinin görüldüğünü ifade eden Maya, önümüzdeki süreçte Türkiye’nin daha üst sıralara tırmanabilmesi adına özellikle sevkiyatların izleme ve takip edilebilirliği noktasında daha çok teknoloji odaklı yenilikçi çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Kriterler üzerinden Türkiye lojistik sektörünü değerlendiren Maya, gümrük işlemlerinin verimliliği alanında Türkiye’nin istikrarlı performans gösteren ülkeler sınıfında bulunduğunu bildirdi. Rapora göre, ülkelerin birkaç dilimde incelendiğini aktaran Maya, "Türkiye, ticaret ve taşımacılık ile ilgili altyapının kalitesi alanında birinci dilime çok yakın bir puan alarak altyapı kalitesi iyiye yakın olarak değerlendirilen ülkeler sınıfında yer alıyor. En iyi olduğumuz noktalardan birisi olarak rekabetçi fiyatla sevkiyat gönderebilme kolaylığı kriteri gösterilmektedir. Türkiye burada da yine birinci dilime yakın bir puanla ’uygun fiyatla sevkiyat gönderebilme kolaylığı’ noktasında iyiye yakın olarak değerlendirilmiştir" dedi.
"Ülkemiz lojistik sektörünün artık dünya liginde üst sıralara hızlıca çıkacağı aşikardır"
Lojistik hizmetlerin yeterliliği ve kalitesi kriterinde de Türkiye’nin yine istikrarlı performans gösteren ülkeler sınıfında, ikinci dilimde yer aldığı bilgisini veren Maya, bu alanda yapılacak yeni yatırımlarla Türkiye’nin birinci dilime adını yazdırması gerektiğini kaydetti.
Maya, "Kalitenin rekabetçi fiyatlarla birleşmesi halinde ülkemiz lojistik sektörünün artık dünya liginde üst sıralara hızlıca çıkacağı aşikardır" ifadesini kullandı.
Sevkiyatların izlenme ve takip edilebilirliği alanında da Türkiye’nin 2016’da istikrarlı performansını sürdürdüğünün görüldüğünü belirten Maya, alıcılara zamanında ulaşan sevkiyatların sıklığı alanındaki kritere göre, Türkiye’nin sevkiyatların alıcılara sıklıkla zamanında ulaştığı ülke konumunda olduğunu dile getirdi. Maya ayrıca, Türkiye lojistik sektörünün sahip olduğu alt yapısı, yetişmiş insan kaynağı, bulunduğu coğrafi konumu ve hızla büyüyen güçlü ve istikrarlı ekonomik yapısı itibari ile genç ve dinamik bir sektör olma avantajını ilerleyen süreçlerde daha etkin ve verimli kullanarak LPI sıralamasında üst sıralara yerleşeceğini vurguladı.
Öte yandan Türkiye’yi komşu ülkelerle de karşılaştıran Maya şu bilgileri verdi:
"Komşu ülkelerin sıralamasına bakıldığında Yunanistan’ın 3,24 genel LPI puanı alarak 47’nci, Bulgaristan’ın 2,81 puanla 72’nci ve Rusya Federasyonu’nun ise 2,57 puanla 99’uncu sırada yer aldığı görülmektedir. Bu puanlarla Türkiye’nin lojistik sektöründe bölgesinde ön sıralarda yer aldığını söylemek mümkün."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.