Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye 7 Büyük Ekonomi İle Sıkıntı Yaşayacak

RUMELİSİAD 4. Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, "Dünyada ilk 10 ekonomi içerisine girmek istiyorsanız eğer, şu anda önümüzde olan 7 büyük ekonomi ile sıkıntı...

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2016 15:46
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2016 15:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
RUMELİSİAD 4. Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, "Dünyada ilk 10 ekonomi içerisine girmek istiyorsanız eğer, şu anda önümüzde olan 7 büyük ekonomi ile sıkıntı yaşayacaksınız demektir" dedi.
Rumelili Sanayici ve İşadamları Derneği (RUMELİSİAD) tarafından bu yıl 4.’sü düzenlenen Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi yoğun katılıma sahne oldu. Etkinliğe Yunanistan, Makedonya, Kosova ve diğer balkan ülkelerinden çok sayıda iş adamı katıldı. Etkinlik öncesinde balkanlardan gelen iş adamları Bursalı iş adamlarıyla ikili görüşmelerde bulundu.
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kılıkçıer, balkan ülkelerine yapılan ihracatın 50 milyar dolara çıkarılması hedefinde olduklarını dile getirdi. Kılıkçıer, "Türkiye’nin 2023 hedeflerinde kişi başına düşen milli gelirimizin 25 bin dolara çıkması, ihracatımızın 500 milyar dolara yükselmesi ne kadar önemliyse, balkan ülkelerine yapılan ihracatın 50 milyar dolara çıkarılması o kadar önemlidir. Bize verilen destekler neticesinde yüzlerce iş adamını bir araya getirdik. RUMELİSİAD 300’ü aşkın üyesiyle, yılda 1 milyon 500 bin doları aşan ihracatıyla ve 60 bin kişiyi aşan istihdamı ile Bursa’nın en önemli sivil toplum kuruluşlarından bir tanesidir. Balkanlardaki tüm temaslarımızın dayanağı İslamiyettir. Bu anlamda balkan ülkelerine katkılar sağladık. Biz balkanlar için, ülkemiz ve Bursa için varız. Doğduğumuz topraklara ne kadar saygıyla bağlıysak, doyduğumuz yere de ondan daha fazla bağlıyız. Elimizden geldiği ölçüde yapılması gereken her şeyi yapıyoruz" şeklinde konuştu.
UR-GE PROJESİ ÜRETENE 4 MİLYON DOLAR
"Bizler balkanlardan gelen iş dünyasının temsilcileri olarak, balkan coğrafyasındaki ekonomik işbirliğimizi ciddi anlamda arttırma hedefindeyiz" diyen BTSO Başkanı İbrahim Burkay, "Oradaki dost ve akrabalarımızla ticaret ağını genişleterek o bölgeyi Avrupa Birliği’ne yük olmaktan kurtarmak istiyoruz. Tam tersine o bölgeler Avrupa Birliği’nin zenginlik merkezi konumuna gelmelidir. Özellikle bu tür etkinlikler, balkanlardaki iş adamlarıyla Bursa’daki iş adamlarımızı kaynaştırarak ticaretin önünü açacak etkinliklerdir. Nasıl Türkiye’nin dış ticareti son 10 yılda 4 katın üzerinde artış sağladıysa, balkanlara olan ihracatımızı 4 katında üzerine taşımalıyız. Balkan coğrafyasına yönelik 50 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Yine bu coğrafyada Türk yatırımlarının önemli yatırımlar gerçekleştirmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde bu adımların hepsi birer birer atılacak. Bir kentin kalkınmasında iş dünyası kadar çatı kuruluşlar da önemlidir. 37 bin üyemiz ile Bursa Sanayi ve Ticaret Odası bu kuruluşların öncülüğünü yapıyor. Türkiye’nin en büyük sanayi ve ticaret odasını yönetiyoruz. Son 3 yıldır Türkiye’de en fazla UR-GE (Uluslararası Rekabeti Geliştirme Projesi) projesi üreten odayız. Her bir projenin bakanlıktan 4 milyon dolar desteği var. Şu anda 10 projede 40 milyon dolar desteği Bursa iş dünyasına sunduk. Bu projelerin içerisinde yer alan firmalarımız, dünyanın pek çok ülkesinde farklı etkinlikler yapıyorlar. Rekabet her geçen gün zorlaşıyor. Dünya dış ticareti eskisi gibi yüzde 10’luk oranlarda büyümüyor. Toplamda yüzde 2 büyüyen dünya dış ticaretinden biz payımızı yüzde 10-15 almak istiyorsak demek ki, başkalarının pazarlarını ellerinden almamız gerekiyor. Onların gerçekleştirdiği faaliyetlerin çok daha üzerinde bir performansla çalışmamız gerekiyor. İlgili bakanlıklarımız Türk iş dünyamıza çok ciddi destekler veriyor" dedi.
"7 BÜYÜK EKONOMİ İLE SIKINTI YAŞAYACAĞIZ"
"Dünyada ilk 10 ekonomi içerisine girmek istiyorsanız eğer, şu anda önümüzde olan 7 büyük ekonomi ile sıkıntı yaşayacaksınız demektir" diyen Burkay, "Çünkü bu bir iddia olmaktan ziyade aynı zamanda diğer ekonomiler için de tehdittir. Bugün, dünyanın ilk 10 ekonomisine baktığımızda uzay ve havacılık sektöründe söz sahibi olmayan bir tane ekonomi yok. Türkiye’nin ilk Gökmen’i Bursa’dan çıkacak dedik. Bugün TÜBİTAK 850 milyon dolar bütçe ile 3. Göktürk uydusunu, tamamen milli teknoloji ile uzaya fırlatacağı proje üretiyor. Bursa olarak bizim hedefimiz 3. Göktürk uydusunun platformunda Bursalı firmalar olarak yer almak, hem de bu uyduya yollayacağımız astronot olan Gökmen’in de Bursa’da yetişmesini sağlamaktır. Şu anda biz 140 milyon lira bütçeli BTSO, TÜBİTAK, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız ve Büyükşehir Belediyesi’nin de katkılarıyla Bursa’da bir proje ortaya koyuyoruz. Uzay temalı bilim merkezi ortaya koyacağız. Şirketlerimiz, ülkenin hedefleriyle doğru orantılı strateji izlediğinde başarıyı yakalamamak mümkün değil" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.