Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk zeytini İngiliz sofralarını süsleyecek

Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımı amacıyla hareket eden Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), 22-25 Mart 2015 arasında İngiltere’nin başşehri Londra'da düzenlenen International Food Exhibition 2015 (IFE London 2015)'e katılarak,...

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2015 14:22
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2015 14:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türk zeytini İngiliz sofralarını süsleyecek
Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımı amacıyla hareket eden Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), 22-25 Mart 2015 arasında İngiltere’nin başşehri Londra'da düzenlenen International Food Exhibition 2015 (IFE London 2015)'e katılarak, Türk zeytin ve zeytinyağını tanıttı. İki yılda bir düzenlenen ve ZZTK'nın üçüncü kez katıldığı fuardaki 15 metrekarelik info standında, zeytin ve zeytinyağı tattırıldı. Standı ziyaret eden İngiltere başta olmak üzere İsveç, Hollanda, Fransa, ABD, Japonya, Çin, Portekiz, Kosova, İrlanda gibi pek çok ülkeden alıcılara bilgi verildi.

Akdeniz diyetinin İngiltere'de benimsendiğini, zeytin zeytinyağı talebinin çok yoğun olduğunu gözlemlediklerini belirten ZZZTK Başkanı Mehmet Kadri Gündeş, İngilizlerin Türk zeytin ve zeytinyağına da yoğun ilgi gösterdiğrini kaydetti. İngiltere’nin ZZTK tarafından sofralık zeytin ihracatında hedef pazar olarak belirlendiğine işaret eden Gündeş, “Türkiye, 2023 yılında 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin üretimiyle dünya lideri olmayı hedefliyor. Bu üretimin katma değere dönüşmesi için tanıtım faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. İngiltere'ye sofralık zeytin ihracatımız, rekolte artışımıza orantılı artabilecek konumda.” diye konuştu.

'ZEYTİNYAĞI KOTAMIZIN ARTMASINI İSTİYORUZ'

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi ülkelere zeytinyağı ihracatında 100 ton gibi çok düşük bir kotası olduğunu, bunun üzerinde kilo başına 1,2 euro gümrük vergisi uygulandığını hazırlatan ZZTK Başkanı Gündeş, şunları kaydetti: “Türkiye’nin AB’ye zeytinyağı kotasının ilk etapta 10 bin tona, sonra da 50 bin tona çıkarılması gerekiyor. Zeytinyağı üreticisi ülkelere sağlanan kotanın, Türkiye’nin üretimine uyumlu şekilde bize de verilmesini istiyoruz. Bu konuda Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç’e bilgi verdik ve desteğini istedik. Kotamızın artması için lobi faaliyetlerini sürdüreceğiz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.