Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk Standardları Enstitüsü, Sudan’a Yükleme Öncesi Gözetim Hizmeti Vermeye Başladı

TSE ile Sudan Standartlar ve Metroloji Teşkilatı (SSMO) arasında imzalanan “İşbirliği Mutabakat Zaptı” ve “Yükleme Öncesi İnceleme (PSI) Uygulama Programı” çerçevesinde TSE, Türkiye’den veya üçüncü ülkelerden Sudan’a ihraç...

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2016 10:07
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2016 10:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TSE ile Sudan Standartlar ve Metroloji Teşkilatı (SSMO) arasında imzalanan “İşbirliği Mutabakat Zaptı” ve “Yükleme Öncesi İnceleme (PSI) Uygulama Programı” çerçevesinde TSE, Türkiye’den veya üçüncü ülkelerden Sudan’a ihraç edilecek zorunlu incelemeye tabi ürünlerde SSMO adına uygunluk değerlendirme belgesi vermek üzere yetkili kılındı.
TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz’ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:
“TSE, üretici ve ihracatçı firmalarımızın karşılaştığı teknik ve ekonomik güçlükleri aşmak için, yürütmekte olduğu uygunluk değerlendirme faaliyetlerine ek olarak, uluslararası arenada gözetim ve muayene faaliyetlerine de hız vermiştir. Bu kapsamda Enstitümüz açısından özellikle Ortadoğu ve Afrika ülkeleri tarafından talep edilen yükleme öncesi gözetim (Pre Shipment Inspection, PSI) faaliyetleri büyük öneme sahiptir. Yükleme öncesi gözetim hizmeti ülkeler için, ticari ve gümrük vergisi kaçakçılığı ile mücadelede ve idari altyapı yetersizliklerinin giderilmesinde çözüm sağlamaktadır. Bu uygulama aynı zamanda ihracatçı firmalar açısından da müşteri şikâyetleri, ürün iadeleri, para ve imaj kaybı gibi bir takım risklere karşı korunma sağlamaktadır."
Günümüzde, pek çok ülkede yükleme öncesi gözetim faaliyetinin, zorunlu tutulan bir uygulama olduğunu vurgulayan Korkmaz şöyle devam etti:
"Özellikle son yıllarda Enstitümüz ve diğer ülkelerin standart kuruluşları arasında yükleme öncesi gözetim protokolleri imzalanmış ve bu faaliyetler yürütülmeye başlanmıştır. Yükleme öncesi gözetim faaliyetini zorunlu tutan ülkelerden biri de Sudan’dır. Bu bağlamda, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile Sudan Standartlar ve Metroloji Teşkilatı (SSMO) Narasında, İşbirliği Mutabakat Zaptı ve Yükleme Öncesi İnceleme (PSI) Uygulama Programı imzalandı. Söz konusu işbirliği Mutabakat Zaptı çerçevesinde TSE ile SSMO’nun standardizasyon, uygunluk değerlendirme, muayene, deney, metroloji ve kalibrasyon alanlarında işbirliği yapması öngörülmektedir. Ayrıca PSI Uygulama Programı ile TSE, Türkiye’den veya üçüncü ülkelerden Sudan’a ihraç edilecek zorunlu incelemeye tabi ürünlerde, SSMO adına uygunluk değerlendirme belgesi vermek üzere yetkili kuruluş kılındı. Yapılan bu anlaşma ile TSE’den belgeli ürünler hiçbir ek muayene ve deneye tabi tutulmadan Uygunluk Değerlendirmesi (CoC) belgesi almaya hak kazanacak ve söz konusu ürünler Sudan gümrüklerinde test ve muayeneye tabi tutulmadan ülke piyasasına girecektir. TSE, 1 Mayıs 2016 tarihinden itibariyle Sudan&39;a gıda ürünleri, kimyasal ürünler, yapı malzemeleri, otomotiv aksesuarları, tekstil ürünleri, oyuncaklar, hayvan yemleri, elektrik ve elektronik ürünler kapsamında yükleme öncesi gözetim faaliyetleri hizmeti vermeye başlamıştır. TSE bu ürünlerin yanı sıra, tarım makineleri ve teçhizatı kapsamında da Sudan’ın yaptığı ithalatta tek yetkili kuruluş olarak atanmıştır.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.