Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Türk otomotiv yan sanayi, ana sanayinin stratejik partneri değil"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk otomotiv yan sanayi, ana sanayinin stratejik partneri olmadığına dikkati çekerek," Ama Almanya'da otomotiv yan sanayi, otomotiv ana sanayinin stratejik partneridir. Almanya'daki otomotiv firmaları...

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2015 19:47
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2015 19:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
"Türk otomotiv yan sanayi, ana sanayinin stratejik partneri değil"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk otomotiv yan sanayi, ana sanayinin stratejik partneri olmadığına dikkati çekerek," Ama Almanya'da otomotiv yan sanayi, otomotiv ana sanayinin stratejik partneridir. Almanya'daki otomotiv firmaları ne karar alırsa alsın yan sanayini dikkate almak zorundadır. Onun için Türkiye'de otomobil markası önemlidir." dedi.

Bakan Işık, Organize Sanayi Bölgesi'nde Pilot Taşıt Koltukları firmasını ziyaret ederek elektrikli araçlar hakkında bilgi aldı. Ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Durmazlar Makine arasında Hilton Otel'de imzalanan "Raylı Sistem Sözleşmesi İmza Törenine" katıldı. Işık, burada yaptığı konuşmadı, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi tebrik etti. Yerli üretim diye kanun çıkartıp, yönetmelikler hazırladıklarını ancak bunlardan daha etkili olanın icraat olduğunu belirten Işık, fikirlerin hayata geçmesinin daha önemli olduğunu kaydetti.

Kamu alımlarının ülkelerin kalkınmasında kilit rolde olduğunun altını çizen Işık, "Bugün kamu alımlarının bir sektörü Türkiye'de nasıl canlandırabileceğine çok güzel örnek teşkil eden imzalar atacağız. Dolayısıyla Büyükşehir Belediye Başkanımıza hükümetimiz adına teşekkür ederim. Yerli üretime verdiği destek için. Bu bilinç, sadece belediye başkanında olması yetmiyor, takımın, ekibin bu anlayışta olması önemli. Bursa Büyükşehir Belediyemizin yerli üretime omuz veren bir anlayışı var, kutluyorum. Bir başka tebrikim de Durmazlar'a. Çok yetenekli bir milletiz. Girişimci ruhumuz var. Yeteneğimizi girişimciliğimizle birleştirirsek önümüzde duracak yok. Bunu bir kez daha burada görmüş olduk. Gösterdikleri işlere, başarıları nedeniyle Durmazları da tebrik ediyorum." diye konuştu.

Türkiye'nin pek çok treni kaçırdığını, enerjisini başka yerlerde harcadığını ifade eden Işık, yerli otomobil üretmenin önemine değindi. Devrim otomobilinin üretim serüvenini anlatan Işık, "Otomobil markasının önemi ne biliyor musunuz? Türk otomotiv yan sanayi, ana sanayinin stratejik partneri değildir. Ama Almanya'da otomotiv yan sanayi, otomotiv ana sanayinin stratejik partneridir. Almanya'daki otomotiv firmaları ne karar alırsa alsın yan sanayini dikkate almak zorundadır. Onun için Türkiye'de otomobil markası önemlidir." dedi.

"O yıllarda Türkiye içi boş tartışmalar yerine bu alana odaklansaydı biz 10 bin dolar seviyesinde değil 35-40 bin dolar milli gelir seviyesinde olacaktık" diyen Işık, şöyle konuştu: "Yıl 2003, AK Parti iktidara geldi. Yoğun bir şekilde demiryollarına yöneldi. Gaziden sonra ihmal edilen demiryolu çalışmasına hükümet olarak ağırlık vermeye başladık. Artık demode olmuş demiryolu ağını modernize etmek, hızlı tren ile Türkiye'ye çağ atlatmak için çalıştık. Türkiye hızlı tren yapamaz dediler. O gün karşı çıkanlar bugün yine karşı çıkıyorlar. Hızlı değil ama hızlandırılmış treni başlattık. Bir kaza oldu Mekece'de. O zaman çıkan tartışmaları hatırlayın. İlk defa bir hükümet hayır kazadır olur, dedi ve yolundan dönmedi. Artık Türkiye İstanbul-Ankara hattında hızlı treni çalıştırıyor. İstanbul - Konya hattında çalışıyor. Şimdi her yeri hızlı tren ağı ile örüyoruz. Hedefimiz bütün yurdumuzu hızlı tren ağı ile örmek. Eğer bir ülkede hükümet iktidara, yerli üretime gereken desteği vermezse ve bütün politikalarını yerli üretime yönelik yapmazsa yerli üretimim sadece özel sektör aracılığı ile geliştirmek mümkün olmaz. Biz özellikle yerli, yenilikçi ve yeşil üretime ağırlık vermeye başladık."

Işık, birlikte iş yapma kültürü ve ihtisaslaşma konusunda problemler olduğunu belirterek, "İnşallah bunun gibi kamu ihaleleri ile yerli sanayi gelişirken, ihtisaslaşmaya da önem veririz. Her firma her şeyi yapmak zorunda değil. Güçlü işbirlikleri oluşturulursa Türkiye dünya çapında markaları kısa sürede çıkartabilir." ifadelerini kullandı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 72 araçlık çok büyük bir ihale gerçekleştirdiklerini, bugün de imza töreni gerçekleştirdiklerini kaydetti. Mutlu ve gururlu olduklarını belirten Altepe, artık yurtdışından raylı sistem almayacakları sözünü verdiklerini ve bunu yerine getirdiklerini kaydetti. Törene, Vali Münir Karaloğlu da katıldı.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.