Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK’ten prime esas kazanç tavanının yükseltilmesine ilişkin açıklama

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK, günlük brüt asgari ücretin 7 buçuk katına yükseltilmesine ilişkin, prime esas kazanç tavanının yükseltilmesinin uzun vadede emekli aylığı seviyesinde olumlu bir etki yapacağı öngörülse de kısa vadede işçi...

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2016 17:29
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2016 17:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK, günlük brüt asgari ücretin 7 buçuk katına yükseltilmesine ilişkin, prime esas kazanç tavanının yükseltilmesinin uzun vadede emekli aylığı seviyesinde olumlu bir etki yapacağı öngörülse de kısa vadede işçi ücretlerini olumsuz etkileyeceğini bildirdi.
TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK, sigorta primine esas günlük kazanç üst sınırının günlük brüt asgari ücretin 7 buçuk katına yükseltilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “01.10.2016 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi (2/1439) görüşülmüş; görüşülen kanun teklifinin 4’üncü maddesi ile sosyal güvenlik primine esas kazancının üst sınırının 6,5 kattan 7 buçuk kata yükseltilmesine yönelik düzenleme komisyon tarafından kabul edilmiştir. Kabul edilen bu kanun teklifinin önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi beklenilmektedir. Ülkemiz, diyaloğa açık sosyal taraflara her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğu bir sürecin içinden geçmektedir. Bu nedenle doğrudan sosyal tarafları etkileyecek bu tarz düzenlemelerin tarafların görüşleri alınarak tüm boyutlarıyla ele alınmasının daha faydalı olacağı düşünülmektedir. Kanun teklifinin gerekçesinde, düzenlemenin nedeni konusunda ayrıntılı bir açıklama bulunmamaktadır. 3 işçi konfederasyonu, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girecek olan otomatik katılımlı bireysel emeklilik sisteminin işçiler üzerindeki etkileri ortaya konulmadan işçiye yeni bir maddi yük getirecek böyle bir düzenleme yapılmasının kayıt dışılığı teşvik edebileceği ve çalışma hayatını olumsuz etkileyebileceği görüşündedir. Prime esas kazanç tavanının yükseltilmesinin uzun vadede emekli aylığı seviyesinde olumlu bir etki yapacağı öngörülse de kısa vadede işçi ücretlerini olumsuz etkileyecektir. Kaldı ki bu düzenleme, yüksek prim ödeyen ve dolayısıyla nispeten daha fazla emekli aylığı alacak olan sınırlı bir kesime yönelik olmaktadır. Sosyal güvenlik reformunun ardından düşüşe geçen emekli aylıkları ile ilgili bir düzenleme söz konusu olacaksa, bu prime esas kazanç tavanı seviyesini yükselterek değil aylık bağlama oranlarını artırarak sağlanılmalıdır. Bu nedenle sınırlı sayıda işçiyi kapsayacak prime esas kazanç tavanının artırılması yönündeki düzenleme yerine asgari ücretin geçim koşullarını sağlayacak ölçüde artırılması hem geniş işçi kitlelerini olumlu etkileyecek hem de Sosyal Güvenlik Kurumunun bu düzenleme ile hedeflediği amacına ulaşmayı sağlayacaktır” denildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.