Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk-Arap Ticaret ve Sanayi Odası için imzalar atıldı

Türk iş dünyasını 22 Arap ülkesiyle buluşturacak Türk-Arap Ortak Ticaret ve Sanayi Odası için imzalar atıldı.Türk-Arap Odası kurulmasına ilişkin anlaşma, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Arap Odalar Birliği Başkanı Nail EL-Kabarati...

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2016 15:16
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2016 15:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türk iş dünyasını 22 Arap ülkesiyle buluşturacak Türk-Arap Ortak Ticaret ve Sanayi Odası için imzalar atıldı.
Türk-Arap Odası kurulmasına ilişkin anlaşma, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Arap Odalar Birliği Başkanı Nail EL-Kabarati tarafından İstanbul’da düzenlenen toplantıda imzalandı. Toplantıya, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Arap Odalar Birliği ve Ürdün Ticaret Odası Başkanı Senatör Nael Al Kabariti, Mısır Ticaret Odaları Federasyonu ve Afrika Odalar Birliği Başkanı Ahmed Al Wakeel, Suudi Arabistan Odalar Konseyi Başkan Yardımcısı Sheima bin Ajyan Al Dosari, Katar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Rashed Al Kaabi, Ürdün- İrlanda Odası Başkan Yardımcısı Khaled Douk ile Türk ve Arap iş dünyasının temsilcileri katıldı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sabah saatlerinde Adana’da meydana gelen bombalı saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek sözlerine başladı. Hisarcıklıoğlu Türk iş dünyası olarak devletin ve milletin yanında olduklarını belirtti.
Arap coğrafyasıyla ekonomik alanda büyük bir etkileşim içerisinde bulunulduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Dünyanın deniz yolu bağlantıları üzerinde bulunan Arap coğrafyası ile tarihi İpek yolu üzerindeki Türk coğrafyası tarih boyunca bu bölgenin zenginliğinin teminatı olmuştur. Bu iki coğrafyanın daha fazla yakınlaşması ve yeniden bir zenginlik bölgesine dönüşmesi için elimizde büyük bir fırsat var. İçinde bulunduğumuz süreçte Türkiye ile Arap coğrafyasının birbirlerine her zamankinden daha fazla ihtiyacı var" dedi.
"Arap coğrafyasıyla ticaretimiz 47 milyar dolara ulaştı"
Hisarcıklıoğlu, kurulacak Türk-Arap Ortak Ticaret Odası hakkında ise "Arap coğrafyası ile ekonomik ilişkilerimiz son döneme önemli gelişmeler kaydetti. 2000’li yılların başından bu yana yani son 15 yılda Arap ülkeleri ile Türkiye’nin ticaret hacmi tam 7.5 kat arttı. Arap coğrafyasıyla ticaretimiz 47 milyar dolara ulaştı" diye konuştu. Son 15 yılda 7.5 kat ticaret artışının gerçekleştirildiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, "Turizmde de müthiş bir artış yaşandı. Arap coğrafyasından ülkemize gelen turist sayısı 15 yılda 9 kat artarak 3 milyona ulaştı" dedi. Arap ve Türk iş dünyasının karşılıklı yatırımlarının da artış gösterdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Bizim işadamlarımızın Arap coğrafyasına yaptıkları doğrudan yatırım tam 36 kat arttı. Arap yatırımcılarının ülkemize doğrudan yatırımları 23 kat artarak 10 milyar doların üzerine çıktı. İki taraf içinde önümüzde iş yapmaya geliştirmeye daha çok yol var. Bu potansiyeli hayata geçirmek Türk-Arap Ticaret ve Sanayi Odası’nı kuruyoruz" şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.