Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk Akımı’nın Güzergahı Belli Oldu

Başkent’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile görüşen OAO Gazprom CEO’su Aleksey Miller, Karadeniz’in altından geçerek Türkiye’ye ulaşacak Türk Akımı’ndan ilk sevkiyatın Aralık 2016’da yapılmasını planladıklarını...

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2015 18:33
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2015 18:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başkent’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile görüşen OAO Gazprom CEO’su Aleksey Miller, Karadeniz’in altından geçerek Türkiye’ye ulaşacak Türk Akımı’ndan ilk sevkiyatın Aralık 2016’da yapılmasını planladıklarını açıkladı. Bugün Ankara’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile OAO Gazprom CEO’su Aleksey Miller arasında bir çalışma toplantısı gerçekleştirdi. Taraflar, Güney Akım Projesi’nin ardından gündeme gelen ve Rusya’dan Türkiye’ye Karadeniz altından inşa edilecek yeni boru hattı Türk Akımı’na ilişkin temel hususları ele aldı.
Toplantıda yeni boru hattına ilişkin fizibilite çalışmalarının ön sonuçları ele alınarak güzergah karara bağlandı. Dört hattan oluşacak boru hattının kapasitesi yıllık 63 milyar metreküp olacak. Boru hattı 660 kilometre boyunca eski Güney Akım güzergahını izleyecek, ardından Türkiye’nin Avrupa kıtasındaki topraklarına doğru yeni bir güzergah üzerinden 250 kilometre daha devam edecek.
Gazprom yarın boru hattının yeni Türkiye açık deniz kesiminde tasarım ve inceleme çalışmalarını başlatacak. Gazprom, projenin deniz aşırı kesimini tek başına gerçekleştirecek. Türkiye’deki doğalgaz aktarım kapasitesi ise birlikte oluşturulacak. Tarafların proje ortaklık paylarının belirlenmesi için görüşmeler devam edecek. Türk tarafında projenin uygulanması konusunda BOTAŞ’a yetki verildi. Gazprom ve BOTAŞ bir hafta içinde projenin temel faaliyetlerinin uygulanmasına ilişkin ortak çalışma takvimi oluşturacak.
"GAZPROM VE BOTAŞ STRATEJİK ORTAK"
OAO Gazprom CEO’su Aleksey Miller toplantıda projeyle ilgili, "Bu önemli proje çerçevesinde doğalgaz taşımacılığı altyapısını birlikte oluşturacak olmaları Gazprom ve BOTAŞ’ı stratejik ortak haline getiriyor. Görüşmeler son derece yapıcı ve dostça bir havada gerçekleştirildi. Her iki taraf da sonuç odaklı bir yaklaşım benimsedi" dedi.
Miller yaptığı değerlendirmede, "Bizim öncelikli konularımız, Türkiye topraklarındaki güzergah seçeneklerinin incelenmesi, denizden karaya çıkış noktasının belirlenmesi, doğalgazın Türkiye’deki tüketicilere temin noktasının seçilmesi ve Türkiye-Yunanistan sınırındaki kesişim noktası. Çalışmalarımızı boru hattına ilişkin hükümetlerarası anlaşmanın bu yılın ikinci çeyreği içinde imzalanmasına ve Türkiye’ye doğalgaz sevkiyatının Aralık 2016’da başlamasına olanak verecek şekilde yürütmek üzere mutabakat sağladık. Boru hattının ilk ayağının kapasitesi 15,75 milyar metreküp olacak ve yalnızca Türkiye piyasasına yönelik sevkiyat gerçekleştirecek. Russkaya kompresör istasyonunun hazır, açık deniz boru hattı güzergahının belli olduğu düşünüldüğünde bu son derece gerçekçi bir takvim" ifadelerini kullandı.
HATTIN İNŞASINI RUSSKAYA ŞİRKETİ YÖNETECEK
Gazprom’un Almanya’dan sonra ikinci büyük alıcısı olan Türkiye’ye 2014 yılında Gazprom, 27,4 milyar metreküp doğalgaz ihraç etti. Türkiye"ye yönelik doğalgaz tedariki halen Mavi Akım ve Trans-Balkan (Batı Hattı) boru hatlarından geçekleştiriliyor.
1 Aralık 2014 tarihinde OAO Gazprom, Türkiye Boru Hatları ve Petrol Taşıma Anonim Şirketi BOTAŞ, Karadeniz altından Türkiye’ye yönelik bir boru hattının inşası için mutabakat metni imzalamıştı. Boru hattının kapasitesi 63 milyar metreküp olacak, bunun 50 milyar metreküpü Türkiye-Yunanistan sınırında oluşturulacak yeni bir doğalgaz merkezine iletilecek. Boru hattının inşasını Gazprom Russkaya şirketi yönetecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.