Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Turizmde yaşanan sorunların çözümü için illa ölümlü kazalar mı olmalı?"

Aksiyon İş Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Vedat Öztürk, "Madenlerde, inşaatlarda kazalar oldu. Bununla ilgili düzenlemeler açıklandı. Ama turizmle ilgili bir düzenlenme açıklanmadı. Neden? Çünkü burada da büyük bir kaza olması lazım....

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2014 14:03
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2014 14:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
"Turizmde yaşanan sorunların çözümü için illa ölümlü kazalar mı olmalı?"
Aksiyon İş Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Vedat Öztürk, "Madenlerde, inşaatlarda kazalar oldu. Bununla ilgili düzenlemeler açıklandı. Ama turizmle ilgili bir düzenlenme açıklanmadı. Neden? Çünkü burada da büyük bir kaza olması lazım. Yoksa düzenleme yapılmaz. Turizmde yaşanan sorunların çözümü için "İlla ölümlü kazaların mı olması gerekiyor?” şeklinde konuştu.

Antalya’da turizmde etik konusunun ele alındığı çalıştay düzenlendi. Pak Turizm İşçileri Sendikası (Pak-Turizm İş) tarafından yapılan çalıştayda turizm sektöründe yaşanan etik sorunlar ele alındı. Çalıştayda yapılan oturumlarda turizm çalışanları arasında etik sorunları, etik ihlalleri ve sorumluluklar, işverenin etik sorunları, işçi ve işveren açısından etik, insan kaynakları yönetiminde etik gibi konular hakkında değerlendirmeler yapıldı. Turizmde psikolojik ve fizyolojik taciz ve etik, profesyonel turist rehberliğinde etik sorumluluklar ve sorunlar, yiyecek ve içecek tedarikçileri ve departmanlarında yaşanan etik sorunlar ve sorumluluklar, sağlık turizminde etik, otellerin sosyal sorumluluklar da çalıştayda görüşülen konular arasında yer aldı. Ayrıca sektörde kurumsal denetim, etik ilkelerinin uygulanması, müşteri hakları ve etik, pazarlama ve reklam etiği de irdelendi. Oturumlar sonunda yapılacak değerlendirmeler sektörde yaşanan etik problemlerinin çözümü adına işveren ve sendikacılarla paylaşılacak.

SENDİKALAŞMA ORANLARI ÇOK DÜŞÜK
Programın açılışında konuşan Pak Turizm İş Sendikası Genel Başkanı Musa Uyar, farklı düşüncelerden insanları bir araya topladıkları için mutlu olduklarını ifade etti. Sendikalaşma ve sendikaların yaşadıkları problemler hakkında bilgiler veren Uyar, Türkiye’de kayıt dışı sektörün tercih edilmesi ve üretimin küçük işyerlerinde yapılmasının faaliyet alanlarını daralttığını söyledi. Sendikalı çalışan sayısının yüzde 10’un altında olduğuna değinen Uyar, turizm sektöründe bu sayının yüzde 3 civarında kaldığını açıkladı. Bunun en önemli nedeninin de sendikaların önündeki yüzde 1 ve yüzde 3’lük barajların olduğunu ifade etti. Bu uygunsuzluğun düzeltilmesi için Anayasa Mahkemesi (AYM)’ye başvurduklarını belirten Uyar, bu dava 6 ay içinde karar bağlanacak. Davanın olumlu sonuçlanması durumunda bütün sendikaların kazanımlardan faydalanacağını belirtti.
Türkiye'de 147 işçi sendikası, 12 milyon SGK'lı çalışan bulunduğunu söyleyen Uyar, sendikalı işçi sayısının 1 milyon 400 binlerde (yüzde 9) kaldığını aktardı. Turizmde ise 2.5 milyonu bulan çalışan olmasına rağmen SGK'lı sayısının 800 bin, sendika sayısının ise 29 olduğunu ifade eden Uyar, turizmde sendikalı çalışan sayısının yüzde 3'leri aşamadığını söyledi.
Sendika olarak turizm çalışanlarına yönelik bir dergi hazırlığı içerisinde olukları bilgisini veren Uyar, ayrılıkların yerini kucaklaşmanın alması gerektiğini ifade etti. Etik değerlerin başlangıç ve bitiş noktasının insanın kendisi olduğunu dile getiren Uyar, “etik ve ahlakın başladığı yer herkesi insan olarak görebilmeyi başladığımız noktadır. Etik dışı davranışların başladığı yer çökmelerin yaşanacağı yerlerdir.” dedi. Düzenledikleri çalıştay sonunda etikle ilgili problemlerin tartışılarak ortak paydaların bulunmasını temenni eden Uyar, kavgalar, kırılmalar ve yıkılmalar ile bir yere varılamayacağını söyledi.

İŞÇİDEN, MÜŞTERİDEN, DEVLETTEN ÇALMAYACAK BİR ANLAYIŞ OLMALI
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İzzet Bayar ise yaptığı konuşmada Antalya’nın turizm açısından önemine değindi. Turizmde insanın ve ahlakın önemli olduğunu belirten Bayar, her alanda birliktelikle başarının elde edilebileceğini dile getirdi. Bayar, işçiden, müşteriden, devletten çalmayacak bir turizm anlayışı olması gerektiğine dikkat çekti.
Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, turizmin ülkenin geleceği için önemli olduğunu belirtti. Sektörde herkesin vazifesinin en iyi şekilde yapması, işverenin çalışanın hakkını vermesi, patronun kimseyi kandırmaması müşteriden devletten çalmamasının etiğin kendisi olduğunu anlattı.

TURİZM SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN İLLA BÜYÜK BİR KAZA MI OLMASI LAZIM?
Aksiyon İş Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Vedat Öztürk de konuşmasında sendikacıların problemlerini çözmesi için öncelikle bir teşhis koymaları gerektiğine işaret etti. Çözüm önerilerinin felaket ve kazalardan önce hayata geçirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Öztürk, Türkiye’de yaşanan kazalardan bazı örnekler verdi. Başbakan Ahmet Davudoğlu'nun ve bakanların bu kazalardan sonra yaptıkları açıklamaları örnek gösteren Öztürk, “Madenlerde, inşaatlarda kazalar oldu. Bununla ilgili düzenlemeler açıklandı. Ama turizmle ilgili bir düzenlenme açıklanmadı. Neden? Çünkü burada da büyük bir kaza olması lazım. Yoksa düzenleme yapılmaz.” şeklinde konuştu.

ANTALYA'YA HER YIL 18 MİLYON İNSAN GELİYOR
Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, turizm gelecekte çok yaygın bir çalışma alanı olacağını söyledi. Bu işin etik, soysal ve kültürel değerlerinin ele alınması gerektiğini belirten Göktepe, akademi olarak bu konuda üzerine düşeni yapacaklarını kaydetti. Göktepe, 13 milyonu yabancı, 4 milyonu yerli olmak üzere her yıl 18 milyon insanı ağırlayan Antalya'nın hizmet sektörüne daha dikkatli yaklaşması gerektiğini ifade etti.

Çalıştay kapsamında eski Sendikacı ve Milletvekili Emre Kocaoğlu başkanlığında bir panel düzenledi. Panele, Adnan Menderes Üniversitesi Didim Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Atila Yüksel, Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevki Özgener ve Kaya Otelleri Bölge Müdürü Asım Ulusoy konuşmacı olarak katıldı.
Çalıştaya turizm alanında faaliyet gösteren sendikaların temsilcilerinin yanı sıra akademisyen ve işverenler de katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.