Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TÜPRAŞ, 2015 Karını Açıkladı

Tüpraş’ın net dönem karının 2 milyar 550 milyon TL olarak gerçekleştiği bildirildi.Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ’nin (TÜPRAŞ) 2015 karını açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Yıla 55 Dolar/varil seviyesinden...

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2016 22:51
Haber Güncellenme Tarihi: 12.02.2016 22:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tüpraş’ın net dönem karının 2 milyar 550 milyon TL olarak gerçekleştiği bildirildi.
Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ’nin (TÜPRAŞ) 2015 karını açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Yıla 55 Dolar/varil seviyesinden başlayıp 45 dolar seviyesine inen hampetrol fiyatı, ABD kaya petrolü kuyu sayılarındaki azalışlar, jeopolitik etkenler ve beklenenin üzerinde gerçekleşen global talep artışı ile ikinci çeyrek dönemde 65 dolar düzeyine kadar yükseldikten sonra, İran’la yapılan uluslararası yaptırım müzakerelerin olumlu gidişatının yarattığı arz artışı beklentileri ve Çin ve Gelişen Ülkelerdeki artan ekonomik risklerin etkisiyle dalgalı bir seyir izleyerek üçüncü çeyreği 47 dolar düzeyinde kapatmıştı. Son çeyrek dönem başında ABD’nin azalan hampetrol üretimiyle 52 dolara yükselen ham petrol fiyatı, Opec’in kota üstü üretimini arttırması, gelişen piyasalardaki endişelerin derinleşmesi ve ABD hampetrol ihraç yasağının kalkması ile yılı 36 dolar düzeyinden kapatmıştır.
2014 son çeyrek dönemde 3,84 Dolar/varil değerinde olan Akdeniz Rafineri Marjı, geçmiş yıllara göre çok güçlü seyreden benzin marjlarının desteğiyle 3,54 Dolar/varil düzeyinde gerçekleşmiştir. 2015 yıl genelinde düşük petrol fiyatının global tüketimi desteklemesiyle artan Akdeniz piyasası benzin, jet yakıtı ve motorin fiyat rasyolarının olumlu etkisiyle oniki aylık dönemde ise Akdeniz rafineri marjı 1,95 Dolar/varil değerinden 4,83 Dolar/varile yükselmiş olup, aynı dönemde Tüpraş net rafineri marjı 7 aylık Fuel Oil Dönüşüm tesisinin de etkisiyle ise 3,21 Dolar/varil’den 6,47 Dolar/varil seviyesine ulaşmıştır.
Marjdaki iyileşme ve Mayıs ayında üretime başlayan Fuel Oil Dönüşüm tesisinin de olumlu katkısıyla yılın ikinci yarısında tam kapasite kullanımına ulaşan Tüpraş, 12 aylık dönemde % 102,5 yarımamül dahil toplam kapasite kullanımı ile rekor kırmıştır.
Fuel Oil Dönüşüm Tesisi ile sağlanan yüksek üretimin yanı sıra, uygulanan müşteri odaklı satış stratejisi ile Tüpraş’ın 12 aylık dönemdeki yurtiçi satış hacimi 2’lik yükselişle, ülke tüketiminden de hızlı artmıştır. Tam kapasite üretim ve güçlü Akdeniz ürün rasyolarının desteğiyle ürün ihracatı da " artmış ve neticede toplam satışlar geçen yıla göre ) (6,5 milyon Ton) artışla 28,7 Milyon Tona ulaşmıştır.
Satış miktarı ve dolar kurundaki artışa rağmen, petrol fiyatlarının geçen yılın G aşağısında olmasının etkisiyle satış hasılatı 2014 yılının yüzde 7 altında gerçekleşmiştir. Ancak, uluslararası rafineri marjlarındaki yüksek performans ve Fuel Oil Dönüşüm Tesisinin faaliyete geçmesiyle ulaşılan yüksek kapasite kullanımı ve artan beyaz ürün verimiyle faaliyet karı geçen yıla göre 2.405 milyon TL artışla 2.824 milyon TL’ye yükselmiştir. Dolar kurundaki yükselişle oluşan kur farkı giderlerine rağmen Konsolide Vergi Öncesi Kar, faaliyet karındaki artışa bağlı olarak 2.042 milyon TL artışla 2.225 milyon TL olmuştur. Net Dönem Karı ise Fuel Oil Dönüşüm Projesi yatırım teşvikinden kaynaklanan 472 milyon TL Ertelenmiş Vergi Gelirinin katkısıyla 2.550 Milyon TL olarak gerçekleşmiştir.
Fuel Oil Dönüşüm Projesi için yapılan harcamalar dahil olmak üzere, 2015 yılında toplam 343,6 milyon dolar yatırım harcaması gerçekleştirilmiştir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.