Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tüm çalışanlara kıdem tazminatı garantisi mi geliyor?

Kıdem tazminatında yeni sistem şekillendi: İstifa edenin de 1 gün çalışanın da kıdem tazminatı olacak. Hesaplamada 30 gün esası korunacak. Mevcut çalışanlara tercih imkanı sunulacak.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2016 09:39
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2016 09:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tüm çalışanlara kıdem tazminatı garantisi mi geliyor?
 Hükümetin 'sıfır mağduriyet' sözü verdiği kıdem tazminatı modeli şekillendi. Buna göre, kıdemde 30 gün esası korunurken, gelir endeksli bir fon sistemi kuruluyor. Bir gün çalışan da kıdem alırken; yeni işe girenler için sisteme girmek zorunlu olacak, eski çalışanlar için gönüllülük esası uygulanacak. İstifa eden de işyeri iflas eden de kıdem tazminatını alabilecek. Fon yönetiminde sosyal taraflar da yer alacak. Bireysel hesaptaki birikim altın ve dövizde değerlendirebilecek. Milyonlarca çalışanın gözünün çevrildiği kıdem tazminatı modeli için teknik çalışmalar tamamlandı. Sosyal tarafların da görüşleri dikkate alınarak son şekli verilecek çalışmayla, bugün yüzde 8-10'larda olan kıdem alanların oranının yüzde 100'e çıkarılması hedefleniyor.

15 BAŞLIKTA KIDEMDE TÜRK MODELİ
1- GELİR ENDEKSLİ FON: Kıdem Tazminat Fonu kurulacak. Tamamen gelir endeksli bir fon olacak. 1 gün bile çalışanın hakkı Fon'a yatırılacak. Fon sisteminde bütün çalışanların kıdemi olacak.
2- FON'A DEVREDİLECEK: Mevcut kıdemler de Fon'a devredilecek.
3- KAZANIMLARA KORUMA: Fon sistemi ile çalışanların hem kazanılan hem de gelecek hakları korunacak.
4- DEVLET GÜVENCESİ: Çalışanların düşük kıdemle işten çıkarılması önlenecek. Kıdem tazminatını kaybetme korkusu ortadan kalkınca başka işlere geçiş de kolaylaşacak.
5- 30 GÜNE DEVAM: Kıdemde 30 günü muhafaza eden katsayı oluşturulacak. 1 yıl çalışmaya karşılık 30 gün brüt ücret tutarındaki tazminat miktarının fonla birlikte azalmaması sağlanacak.
6- BİREYSEL HESAP: Her çalışanın bireysel hesabı olacak. İşveren hesaba her ay prim yatıracak.
7- SÖZLEŞMESİ BİTENE DE VAR: Kıdem kazanmadan sözleşmesi sona erenlerin paraları da birikmiş sayılacak.
8- DEVLET DESTEĞİ: İşveren çalıştırdığı her bir işçi için prim ödemek zorunda olacak, buna devlet desteği de eklenecek.
9- SOSYAL TARAFLAR DA KIDEM FONU'NDA: Fon yönetimine sosyal taraflar da dahil edilecek, denetimde de görev alabilecekler.
Bireysel emeklilik şirketleri de kıdem tazminat hesabını yönetmek için Hazine'den yetki alabilecek.
10- İSTEYEN ALTIN, İSTEYEN DÖVİZDE: Çalışanlar birikimlerini tahvil, döviz, hisse senedi, altın gibi yatırım araçlarında değerlendirebilecek. Çalışan bir tercih yapmazsa bir bölümü kamu borçlanma araçları ile değerlendirilecek.
11- YATIRMAYANA TEŞVİK YOK: Bireysel kıdem tazminatı hesabına primi düzenli yatırmayan işverene vergi desteği başta olmak üzere teşvik kapıları kapanacak.
12- AYLIK TAKİP: Her ay sonunda hesabın hangi noktada olduğu ve neması takip edilebilecek.
13- İSTİFA EDEN DE ALACAK: İstifa eden de kıdemini alabilecek. İşçinin istifasını haklı bir nedene dayandırması zorunlu olmayacak. İşini devredenin sorumluluğu devam edecek. İşveren iflas etse bile çalışan tazminatını alabilecek.
14- ESKİ ÇALIŞANLARDA İSTEĞE BAĞLI: Yeni işe girenlerde Fon'a katılım zorunlu, eski çalışanlarda isteğe bağlı olacak. Çalışan ve işverenin uzlaşması durumunda yeni sisteme geçiş de mümkün olacak. İşten ayrılma gibi bir durumda aynı hesap üzerinden kıdem hakkı sürecek.
15- BELLİ SÜRE DOKUNULMAYACAK: Kıdem Fonu'na belli bir süre dokunulamayacak. Ancak sınırlı özel durumlarda erken çekme imkanı getirilebilecek.
Kaynak: Takvim
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.