Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TÜBİTAK'a Tekstil Araştırma Merkezi çağrısı

Tekstil Araştırmaları Derneği Başkanı Ekrem Hayri Peker, TÜBİTAK'a çağrıda bulunarak "Bölgesel Tekstil Araştırma ve Uygulama Merkezleri" kurulması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2015 14:12
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2015 15:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TÜBİTAK'a Tekstil Araştırma Merkezi çağrısı
 Bu merkezlerin sektörün duyduğunu teknik eleman kadrolarının eğitiminde ve araştırma yapacaklar için platform oluşturmasında son derece büyük katkı sağlayacağını kaydeden Peker şöyle konuştu:

"Ülkemiz, Tekstil Sektöründe dünyanın önde gelen ülkelerinden birisidir. Sektör ihracatta yıllarca birinci sırada yer aldı. Son yıllarda birinciliği az farkla otomotive kaptırdı. Ancak önümüzdeki yıllarda tekrar ihracat lideri olacağına inanıyoruz. Katma değeri baz alırsak, Tekstil Sektörünün açık ara birinci olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

TEKSAD olarak Çin’den hiçbir kısıtlamaya tabi tutulmadan transfer baskı için gelen hazır kâğıtların sektördeki desencilere ve transfer baskı için kâğıt basan işletmelere verdiği zararı dile getirmiş ve önlem alınmasını istemiştik. Bu çabalarımız sonucu Çin’den gelen hazır kâğıtlara anti-damping vergisi uygulanmaya başlandı. Bu şekilde sektörün zarar görmesi engellendi.

Dernek olarak, ülkemiz tekstil ihracatının aynı makine parkıyla şu anki kapasitesinin üç katına çıkabileceğine inanıyoruz. Bunun için öncelikle ucuz ürün satma stratejisi terk edilmelidir. Sektör bu amaçla yeni pazarlara girmek için, bölgelere hitap edecek pazarlama şirketleri kurmalıdır. Sektördeki birlikler ve dernekler AR-GE için fon yaratmalıdırlar.

Sektörde çalışacak her düzeydeki elemanların meslek öncesi eğitiminin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Üniversiteden mezun olan Kimya ve Tekstil mühendisleri, Meslek Yüksek Okulu mezunları okulları bitince deyim yerindeyse, “SUDAN ÇIKMIŞ BALIK” gibi kalıyorlar. Oysa TUBİTAK’ın sektörün yoğun olduğu bölgelerde kuracağı TEKSTİL EĞİTİM ve UYGULAMA MERKEZLERİ; sektörün ihtiyaç duyduğu teknik kadroları eğitecek ve araştırma yapacaklar için platform oluşturacaktır.

Bu merkezlerde Dokuma-Örme-Önterbiye-Boya-Desen-Baskı-Bitim işlemleri bölümleri olmalıdır. Elyaf ve iplik eğitimi için çırçır ve iplik fabrikalarıyla anlaşma yapılmalı, gerekirse fabrika kiralanmalıdır. Merkezler fabrika gibi üretim yapmalıdır.

“Bizden” kriteri yerine meslekte deneyimli, öğretme kabiliyeti olan, bilgisini esirgemeyen emekli mühendis ve ustabaşılardan oluşacak kadro; mini tekstil fabrikası olan bu merkezlerde stajyer öğrencileri yetiştirecekler, okulundan mezun olmuş mühendislerin araştırmalarına destek vereceklerdir. Tekstil sektörüyle ilgili dallarda okuyan öğrenciler bu şekilde YAPARAK ÖĞRENECEKLER, bu şekilde Teknik Kadroların yaratıcılık ve üretkenlikleri artacaktır.

Bu merkezlerde verilecek teknik kurslarla da mesleğin ihtiyaç duyduğu teknik kadrolar yetiştirilecektir.

Bu merkezlerde akademisyenlerimiz yaptıkları teorik çalışmaları pratiğe uygulama fırsatını bulabilecekler ve bu şekilde sektöre katkı da bulunabilecekler.

Ayrıca sektörde enerji tasarrufu sağlayacak ve su tüketimini azaltacak yatırım ve Ar-Ge projelerine destek verilmelidir.

TUBİTAK’ın sektörün yoğun olduğu Çorlu-Çerkezköy, Bursa, Denizli, Adana, Maraş gibi illerde kuracağı bu merkezler, ihracatımızın artmasının yanı sıra, sektöre girmek isteyen yeni yatırımcılara da cesaret verecektir."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.