Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TSE ile Botsvana Standartlar Bürosu arasında Mutabakat Zaptı İmzalandı

Türk Standartlar Enstitüsü ile Botsvana Standartlar Bürosu arasında standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında işbirliği protokolü imzalandı.Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan Türk Standartları Enstitüsü Gebze Kalite Kampüsü’nde...

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2016 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2016 11:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TSE ile Botsvana Standartlar Bürosu arasında Mutabakat Zaptı İmzalandı
Türk Standartlar Enstitüsü ile Botsvana Standartlar Bürosu arasında standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında işbirliği protokolü imzalandı.
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan Türk Standartları Enstitüsü Gebze Kalite Kampüsü’nde Botsvana Standartlar Bürosu arasında standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında işbirliği protokolü imzalandı. TSE Gebze Kalite Kampüsü 2. Beyazıd Han toplantı salonunda gerçekleştirilen protokol imza törenine TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz ile Botsvana Standartlar Bürosu (BOBS) Genel Müdürü Masego Marobela ve iki tarafından heyetleri katıldı.
Protokol imza töreni öncesinde konuşan TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, “TSE dış politikalar gereği doğrudan Afrika ile bağ kurmak isteyen gerek arz gerek ülkelerin standart kuruluşları ile işbirliği yapmak isteyen bir politikaya sahibiz. Bu anlamda ARSO ile yaptığımız anlaşma doğrultusunda Afrika ülkeleri ile de ikili işbirliği anlaşma yapmakta büyük onur duyuyoruz önem veriyoruz. TSE uzun yıllardır standardizasyon alanında çalışan ve çok geniş kapsamlı uygunluk değerlendirmesi yapan bir kurumdur. Bu anlamda da uluslararası kuruluşlarda da gerek konsey üyeliği gerekse üyelik anlamında birçok üyelikleri vardır. Avrupa Birliği standardizasyon kuruluşlarının tam üyeliğini de yürütüyoruz. İslam ülkeleri standardizasyon ve metroloji enstitümüz ile faaliyette bulunmaktayız. 32 üyeli bu kuruluşun başkanlığını yürütmekteyiz. 12 üyeden oluşan BASB’ın üyesi ve başkanlık ve sekretaryalığını yürütmekteyiz. Dünyada birçok ülkede temsilciliğimiz var. 15 ülkede 22 çözüm ortağımız var. Uluslararası tecrübelerimizi Botsvana ile paylaşmaktan büyük memnunluk duyacağız. Bu anlamda ekonomik ve ticari hayatımıza katkıda bulunmaktan büyük memnunluk duyacağız ve bu memorandum bunu sağlayacak diye düşünüyoruz. Bu tür memorandumlardan sonra hemen aksiyona geçecek bir ekip oluşturmak arzusundayız” dedi.
TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz’ın ardından konuşan Botsvana Standartlar Bürosu Genel Müdürü Masego Marobela, “1997 yılında kurulduk ve bu yönde imzalayacağımız mütabakat zaptı ile de TSE’den çok şey öğreneceğimizi umuyoruz. En son Haziran ayında yapılan ARSO Genel Kurulunda konseye seçildik. Güney Afrika Kalkınma Topluluğu çerçevesinde kurulan programlar ile faaliyetlerimiz yürütmekteyiz. SADEK’te 15 üyemiz var ve bunun merkezi Botsvana’da. SADEK programında standardizasyon ve uygunluk değerlendirmede oldukça etkili rol almaktayız. Her ne kadar 1997 yılında kurulsak da çok hızlı geliştiğimiz başkaları da söylüyor çünkü başka kuruluşların hatalarına bakıp bunlardan kaçınarak kendimizi geliştirmeye önem verdik. Öğrenmenin yaşı yoktur. TSE’den karşılıklı birçok şey öğrenerek kendimizi geliştirmeye çalışacağız. Bu mutabakata iki tarafından ortak karar vermesinden çok memnunuz. İki ülke arasındaki ticaret hacmini arttırmayı biz de çok istiyoruz. İki enstitü bu konuda kritik rol oynayacak. Özellikle mütabakat zaptındaki bir maddeden çok memnunluk duyuyoruz. Bu maddeye göre Botsvana’ya gelecek olan mallarda TSE’nin gözetim işlemlerinin yapılması bizi çok memnun edecek. TSE’nin deney ve gözetim hizmetlerini kolaylaştıracak olması iki tarafın ticaret hacminin büyümesine de yardımcı olacak” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında işbirliği protokolü her iki enstitünün başkanları tarafından imzalandı. Program karşılıklı hediye takdimi ile sona erdi.
Öte yandan imzalanan mutabakat zaptı, standardizasyon, belgelendirme hizmetleri, muayene ve deney, metroloji ve kalibrasyon faaliyetleri, karşılıklı bilgi ve uzman değişimi konularını içeriyor. Ayrıca, protokol ile TSE, BOBS’un talep etmesi halinde, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından kabul edilen OIC/SMIIC standartlarını temel alarak helal belgelendirme hizmetleri sağlayacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.