Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Trump'tan sonra dolarda son durum...

Piyasada bu hafta gözler TCMB ve Fitch değerlendirmesinde olacak. Trump açıklamaları sonrası gerileyen dolar yeni haftaya 3.7590 seviyesinden başladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2017 10:41
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2017 10:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Trump'tan sonra dolarda son durum...

TCMB'nin geçen hafta uyguladığı likidite adımları ardından Cuma günü iyimser bir seyir izleyen dolar/TL, ABD Başkanı Donald Trump'ın akşam saatlerinde yaptığı açıklamalar sonrası dolarda güç kaybına paralel 3.76'lı seviyelere gerilemişti. Trump'ın açıklamaları sonrasında bu sabah dolar güne 3.76'nın altında başladı. 

Cuma günü saat 17.25'te 3.8159/3.8176 seviyesinde olan ve ilerleyen saatlerde 3.76'lı seviyelere gerileyen dolar/TL bu sabah saat 09.09'da 3.7585/3.7590 seviyesindeyken saat 10.10'da 3.7770 seviyesine yükseldi. 

Cuma günü aynı saatte 3.9427/3.9447 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah3.8973/3.8987, 4.0690/4.0711 seviyesindeki euro/TL ise 4.0378/4.0420 seviyesindeydi. 

GÖZLER MERKEZ BANKASI VE FITCH'TE OLACAK
TCMB'nin "örtülü faiz" adımları olarak anılan geçen haftaki likidite sıkılaştırması ardından gözler yarınki PPK toplantısında olacak. TCMB'nin yarın politika faizi, koridorun üst bandı ve geç likidite penceresi faizlerini doğrudan artırması beklenirken, artırım miktarına ilişkin beklentiler çeşitlilik gösteriyor.

Diğer taraftan ise piyasada gözler Cuma günü açıklanması beklenen Fitch değerlendirmesinde olacak.

DOLAR KÜRESEL BAZDA DEĞER KAYBETTİ
Dolar, ABD Başkanı Donald Trump'ın başkanlık yemin töreninde yaptığı konuşmada korumacı ekonomi politikalarını çağrıştıran ifadeler kullanmasının ardından vergi indirimleri ve ekonomiyi destekleyici diğer politikalar hakkındaki vaatlerini gerçekleştireceği beklentisinin hafiflemesine paralel olarak geniş bantta değer kaybetti.

Bir bankacı, "Cuma günü Trump'ın açıklamalarının etkisiyle dolarda küresel bazda bir değer kaybı söz konusu. Dolar/TL'de de buna paralel gerileme görüyoruz. Bu hafta piyasada TL açısından en önemli gelişmeler PPK ve Fitch olacak" dedi.

MERKEZ 'ÖRTÜLÜ FAİZ' ARTIŞI UYGULADI
Önceki hafta Perşembe gününden beri "örtülü faiz" artışları olarak da adlandırılan likidite adımları uygulayan TCMB, yüzde 8 seviyesinden fonlamasını sıfıra indirip, yüzde 8.5 faizle BIST repo pazarından fonlamasını da kısarken, bankaları yüzde 10 faiz ile fonlama yaptığı geç likidite penceresine yönlendiriyor.

TCMB böylece ortalama fonlama faizini yükseltmeyi amaçlarken, 11 Ocak'ta yüzde 8.31 olan ortalama fonlama maliyeti dün yüzde 9.09'a yükseldi.
Diğer taraftan TCMB geçen hafta üç kez bankacılar arasında swap olarak da anılan TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açtı. İlk ihalede 500 ikinci ve üçüncü ihalelerde 300'er milyon dolar veren TCMB, swap adımlarında uyguladığı TL faizini de yüzde 8'den iki günde yüzde 9'a çıkardı.

TL'DE SORUNLAR DEVAM EDİYOR
Analistler TCMB'nin uyguladığı fonlama mekanizmalarının günlük faaliyetlere para politikası aracı olarak konu edilmesinin orta-uzun vadede reel sektörün ve bankaların nakit akış sistemi ve TCMB'nin kredibilitesi açısından sürdürülebilir olmadığına dikkat çekiyor.

Bu noktada TL'de sorunların hala devam ettiğini belirten bankacılar, TL'nin faizinin risklere göre düşük kaldığını ve kalıcı adımlarla PPK'da yükseltilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Kuru baskılayan lokal unsurlar arasında TCMB'nin siyasi endişelerle TL'nin sert değer kayıplarına karşın faiz adımlarını yeterince kullanmaktan çekinebileceği endişesi, faiz adımlarının kullanılması halinde siyasilerle yaşanabilecek gerilim ihtimali, Türkiye'ye tek yatırım yapılabilir notu veren Fitch'in 27 Ocak'taki değerlendirme tarihinin yaklaşması ile siyasi ve jeopolitik gelişmeler öne çıkıyor.

TAHVİL BONO PİYASASI
Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.40 valörde son işlem yüzde 11.26 oldu.

Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı iki yıllık gösterge tahvil Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.37 valörde son işlem yüzde 11.34 oldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.