Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Trafikte büyüklerden ümidini kesen Renault, eğitim için çocuklara yöneldi

Türkiye genelinde öğrencilere trafik eğitimi ve bilincini aşılamak için Sokakta İlk Adımlar projesi ile 13 yılda 1 milyon 544 bin öğrenciye trafik eğitimi verdi. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, "Renault olarak en fazla 5 yıldızlı...

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2015 13:52
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2015 13:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Trafikte büyüklerden ümidini kesen Renault, eğitim için çocuklara yöneldi
Türkiye genelinde öğrencilere trafik eğitimi ve bilincini aşılamak için Sokakta İlk Adımlar projesi ile 13 yılda 1 milyon 544 bin öğrenciye trafik eğitimi verdi. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, "Renault olarak en fazla 5 yıldızlı otomobil üretmemize rağmen onu kullanan insanın da otomobillerin çarpışmasından sakınması ve kurallara uyması gerekiyor. İşte o yüzden biz dedik ki; yetişmiş insanlarla olmuyor, maalesef bizler bu işi çözemedik. Yetiştik, hayata atıldık, Türkiye’yi yönetenlerin birileri olduk ama biz bu işi çözemedik. O zaman çocuklarımıza ineceğiz. 7 yaşına ineceğiz, 9 yaşına ineceğiz. O şekilde bir projeyi biz Renault olarak 2002 yılında başladık." dedi.

Projenin geçmiş dönem değerlendirmesini yapmak ve gelecek hedeflerini paylaşmak için Bursa’da Balabanbey Dörtçelik İlkokulu’nda tanıtım programı düzenlendi. Projede 13. yılına girdiklerini anlatan İbrahim Aybar, "Türkiye’nin yol güvenliği karnesi iç açıcı değil. Hele çocuklar açısından baktığımızda, durum daha vahim. Türkiye’de trafik kazalarında yaşamını yitiren her 100 yayadan 26’sı çocuk. Trafik kazalarındaki çocuk ölüm oranı ise Avrupa Birliği ülkelerine göre 3 ila 4 kat daha yüksek." dedi.

Aybar, Türkiye’nin yol güvenliği karnesinin iç açıcı olmadığının altını çizerek, "TÜİK verilerine göre 2013’te 1 milyon 207 bin 354 trafik kazası gerçekleşti. Bu kazalarda 3 bin 685 kişi yaşamını yitirirken, 274 bin 829 kişi de yaralandı. Son 10 yılda yani 1995 ile 2013 yılları arasındaki kazalarda; 0-14 yaş arasındaki 8 bin 685 çocuğumuz hayatını yitirmiş, 336 bin 575 çocuğumuz da yaralanmış. 2014 yılı verilerinde ise 1 milyon 30 bin 498 trafik kazası gerçekleşti. Bu kazalarda 3 bin 524 kişi yaşamını yitirirken, 285 bin 59 kişi de yaralandı. İşte sorun bu kadar vahim boyutta. 2002-2015 yılları arasında 1 milyon 544 bin öğrencimiz Sokakta İlk Adımlar yol güvenliği eğitim projesiyle buluştu." şeklinde konuştu.

BİZ BU İŞİ ÇÖZEMEDİK ÇOCUKLARA İNECEĞİZ

Renault olarak en fazla 5 yıldızlı otomobil (çarpışma güvenliği en yüksek otomobil) üretmelerine rağmen onu kullanan insanında otomobillerin çarpışmasından sakınması ve kurallara uyması gerektiğini belirten Aybar, "İşte o yüzden biz dedik ki yetişkin insanlarla oluyor, maalesef biz bu işi çözemedik. Yetiştik, hayata atıldık, Türkiye’yi yönetenlerin birileri olduk ama biz bu işi çözemedik. O zaman çocuklarımıza ineceğiz. 7 yaşına ineceğiz, 9 yaşına ineceğiz." şeklinde konuştu.

Bursa’nın da projeyi başlattıkları ilk 4 ilden biri olduğunu bildiren İbrahim Aybar, "Bu projeden bugüne kadar Bursa’da 28 bin 747 öğrencimiz yararlandı. Şimdi projenin ikinci 10 yılı içindeyiz. Hedefimiz bu 10 yılın sonunda, dijital dünyanın sunduğu imkanlarla da ülke çapında 5 milyon öğrenciye ulaşmış olmak." şeklinde konuştu. Projenin etki ölçümlemesine de büyük önem verdiklerini vurgulayan Aybar, yaptırdıkları anketlerde eğitimden yararlanan çocukların yüzde 98’inin yaya geçitlerinde trafik lambalarına uyduğunun görüldüğünü söyledi. İbrahim Aybar, bu eğitime katılan çocukların büyük oranının trafik kurallarına uyduğunun görüldüğünü anlattı.

YABANCILAR EN FAZLA TÜRKİYE’DE Kİ YAYA GEÇİTLERİNDE ÖLÜYOR

Vali yardımcısı Ahmet Hamdi Usta da projenin önemine dikkat çekerek, "Bu projeye bugüne kadar 1 milyon 545 bin civarında katılım olmuş, şu anda inanıyoruz ki bu 1 milyon 500 bin kişi ehliyet alıp karayollarında araç sürdüğü zaman bunlardan belki karşı tarafın hatası olur ama bu öğrencilerden geleceğin büyüklerinden kaza yapacak insanların çok az olacağını düşünüyorum ve bu eğitim çalışmasını ben çok önemsiyorum." ifadelerini kulandı.

Turistlerin yaya geçitlerinde en fazla hayatını kaybettiği ülkenin Türkiye olduğunu belirten Usta, "Avrupa’dan ve Amerika’dan Türkiye’ye tatile geldikleri zaman özellikle turistleri uyarırlarmış, özellikle yaya kaldırımları ve geçitlerinde dikkat edin, her ne kadar zebra çizgilerini gördüğünüz zaman ‘yol bizim’ diye aniden çıkmayın. Mutlaka sağınıza solunuza bakın. Zira yabancıların zebra geçitlerinde en çok hayatı kaybettiği ülke Türkiye imiş." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ve Vali yardımcısı Ahmet Hamdi Usta ile protokol sınıfları gezerek öğrencilerle sohbet etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.