Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Trabzon Ve Etiyopya İlişkileri Geliştirilecek

Etiyopya Büyükelçisi Ayalew Gobezie Workneh, Türk ürünlerinde kaliteli işçiliğin olduğunu belirterek, “Pahalı da olsa Türk malı Etiyopya’da tercih edilmektedir” dedi.Bir dizi ziyaret ve inceleme için Trabzon’a gelen Etiyopya Büyükelçisi...

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2016 14:12
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2016 14:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Trabzon Ve Etiyopya İlişkileri Geliştirilecek
Etiyopya Büyükelçisi Ayalew Gobezie Workneh, Türk ürünlerinde kaliteli işçiliğin olduğunu belirterek, “Pahalı da olsa Türk malı Etiyopya’da tercih edilmektedir” dedi.
Bir dizi ziyaret ve inceleme için Trabzon’a gelen Etiyopya Büyükelçisi Ayalew Gobezie Workneh ile Ticaret Ataşesi Terefe Haile Eggu, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nu ziyaret etti.
Ziyarette Etiyopya’da yapılacak üretimin Amerika’ya özel kota ile satıldığını ve bu fırsattan Trabzon iş dünyasının yararlanabileceğini aktaran Büyükelçi Gobezie, özellikle gıda sektöründe işleme ve değerlendirme ile tekstil, deri, inşaat ve ilaç gibi sektörlerinde Etiyopya’nın fırsat dolu olduğunu belirtti.
Büyükelçi Gobezie, özellikle Etiyopya’da çalışma ücretlerinin Türkiye’ye göre çok düşük olduğunu ifade ederek, Etiyopya pazarında Türk mallarının da çok pahalı olmasına karşın diğer ülke ürünlerinin arasında tercih edildiğine dikkat çekti.
Kahve üretmeyen Türkiye’nin ‘Türk Kahvesi’ gibi bir marka oluşturduğuna dikkat çeken Büyükelçi Gobezie, dünyanın en iyi kahvesinin Etiyopya’da üretildiğini anımsatarak kahve sektöründe işbirliğinin artırılmasının gerektiğini dile getirdi.
“İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK TEMEL HEDEFİMİZDİR”
Etiyopya’da fırsatları Trabzon’a iş dünyası ile paylaşmaktan mutlu olduklarını ifade eden Büyükelçi Gobezie, şöyle konuştu:
“Etiyopya ve Türkiye’nin uzun bir tarihi var. Osmanlı zamanında beri devam eden ilişkilerimiz var. Siyasi ilişkilerimiz çok iyi. Afrika’da ilk Türk büyükelçiliği Adisebaba’da açıldı. 1933 yılında da Etiyopya’nın büyükelçiliği Türkiye’de açıldı. Türkiye ile ilk iyi ilişkilerin olan Afrika ülkesiyiz. Bugün ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek için buraya bir ziyarette bulundum. Etiyopya’da kayıtlı 300 Türk şirketi bulunmaktadır. 161 işadamı şu anda çalışmalara başlamış bulunmaktadır. Bunların toplam yatarım miktarı 2.5-3 milyon dolar civarındadır. Yaklaşık 23. bin Etiyopyalı Türk şirketlerinde çalışmaktadır. İlişkilerimizi geliştirmek temel hedefimizdir. Etiyopya’da rekabet halinde üç ülke var bunlar; Çin, Hindistan ve Türkiye. Türkiye olarak çok iyi bir isminiz var. Türk ürünlerinde kaliteli işçilik var. Pahalı da olsa Türk malı Etiyopya’da tercih edilmektedir.”
TRABZONLU İŞ ADAMLARI ETİYOPYA’YA ZİYARETTE BULUNACAK
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise, Etiyopya’ya iş adamları ile birlikte iş programı düzenleneceğini belirtti.
Afrika pazarının Türkiye açısından daha fazla değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Hacısalihoğlu, “Özellikle bu dönemde Afrika pazarı ile Türkiye’yi buluşturan çalışmalara ağırlık vermek istiyoruz. Tür iş dünyasının Afrika pazarında yükselen payanı daha da artırmak istiyoruz. Bu Afrika ve Türkiye yararına olacak işbirliğinin üçüncü ülkelere de açılmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Trabzon’un 1 milyon 300 bin ihracat yapan bir ekonomiye sahip olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, Etiyopya ile güçlü işbirliği bağları kurulabileceğini, Afrika pazarındaki fırsatların değerlendirilebileceğine işaret etti. Hacısalihoğlu,
Büyükelçi Gobezie’yi ziyaretin anısına plaket takdim ederken, Ticaret Ateşesi Eggu da Etiyopya ekonomisi ve yabancı yatırımcılara sağlanan teşvik ve destekler hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Eggu, Trabzon iş adamlarına ülkesinde yatırım yaptıklarında karlı çıkacaklarını dile getirdi. Etiyopya heyeti daha sonra Trabzon’da çeşitli fabrika ziyaretlerinde bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.