Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: “Ülkemiz ekonomisinin lokomotif illerinden birisi Hatay’dır, Hatay’ın geleceği de parlaktır”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ülkemiz ekonomisinin lokomotif illerinden birisi Hatay’dır, Hatay’ın geleceği de parlaktır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2017 00:05
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2017 00:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ülkemiz ekonomisinin lokomotif illerinden birisi Hatay’dır, Hatay’ın geleceği de parlaktır” dedi.

Hatay’da açılışların ardından Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Antakya Ticaret Borsası (ATB) tarafından Antakya Savon Otel’de onuruna verilen akşam yemeğine katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, zor günler geçiren Hatay’ın önümüzdeki dönemde ekonomik anlamda önünün açık olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, oda ve borsaların Hatay’ın gelişmesi için elini taşın altına koyduklarını belirterek, “Oda ve borsalara Hatay’ın gelişmesi için elini taşın altına koyuyorlar. Hatay’a özel teşvikler istiyoruz, çünkü Suriyeli kardeşlerimizi misafir etmede en büyük yük ülkede baktığımız zaman iki ilde, Kilis ve Hatay’da. Dörtyol-Hassa Tüneli’nin biran önce bitmesini istiyoruz. Bu tünelin bitmesi demek Hatay ve İskenderun’a zenginlik demektir. Bu tünel bitince Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun denize açılan kapısı İskenderun olacaktır. Hatay bunları fazlasıyla hak ediyor. Çünkü ülkemiz ekonomisinin lokomotif illerinden birisi Hatay’dır, inşallah Hatay’ın geleceği de parlaktır. Sıkıntılarımız elbette ki var ama bunların hepsini aşarız. Yeter ki bir ve beraber olalım, ortak akıl ve diyalogla birlikte hareket edelim. Biz bunları ekonominin tüm sıkıntılarını aşarız, sizlerden ricam birbirinizi ötekileştirmeyin, kimseyi öteki diye dışlamayalım, farklı siyasi görüş, mezhep, etnik grup, dünya görüşü her neyse bunların hepsi bizim zenginliklerimiz. Allah isteseydi hepimizi aynı yaratırdı. Farklı düşüneceğiz, farklı yaşayacağız ama Antakya deyince ortak akılda hep birlikte birleşeceğiz” dedi.

Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri ise, Türkiye’nin narenciye üretiminin büyük bir kısmını Hatay’dan karşıladığını kaydetti. Kuseyri, Suriye ile ilgili yaşanana sıkıntılarda ülke genelinde ve bölge genelinde nakliye ile pazar kaybı yaşattığını vurgulayarak, “23 asırlık soylu bir geçmişe sahip olan çok farklı Musevi, Hristiyan ve Müslüman toplumların kültürleriyle yoğrulmuş çok zengin bir mirası sunan, tarihi insanlık tarihi kadar eski bilinen 23 medeniyetin 13’üne ev sahipliği yapmış, bir zamanlar doğunun kraliçesi olmuş şehir Antakya’dır. Hatay, yaşadığı sosyal ve ekonomik olaylarda sürekli ülkenin gündeminde olan bir şehir konumunda olmuştur. Ülkemizin zor ve üzücü yıllar geçirdiği bu günlerde hedefimiz Hatay’dan gelecekte oldukça umutsuz, karamsar ekonomi bizi etkilemiş durumdadır. Hatay’a komşu ülke Suriye ile yaşanan sıkıntıları ülkemizdeki ve bölgemizdeki birazda narenciye ile uğraşan ihracatçılarımıza, nakliye sektörüne, pazar kaybı yaşamalarına ve altından kalkamayacak sıkıntılara sebep olmuştur. Hatay’ın diğer illerden ayıran en iyi özelliği bilindiği üzere tarım bölgesi olmasıdır. Türkiye narenciye üretiminin büyük bir kısmını Hatay’dan karşılamaktadır” ifadelerini kullandı.

Antakya Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin de, Hatay ilinin ekonomik hayatına hakim sektörlerinden bahsederek bunların ticaret, tarım, sanayi, ulaştırma (nakliyecilik) ve inşaat sanayisi olduğunu belirtti. Çinçin, Antakya’da ağaç işleri sektöründe üretim yapan yaklaşık bin 500 firmanın bulunduğunu vurgulayarak, “Bu firmalar, büyük ölçüde, el emeğinin ağırlıkta olduğu ve ustalık gerektiren işler yapmaktadırlar. TİM verilerine göre sektörde 2016 yılında mobilya, kağıt ve orman ürünleri faslında 58 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmiştir. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak bölgede KOBİ ağırlıklı sürdürülen mobilyacılık sektörünün üretim kalitesi ve kapasitesini geliştirmek, uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmak, yeni tasarımlar geliştirmek ve markalaşmak amacıyla Rekabetçi Sektörler Programı’ndan yararlanarak önemli bir projeye imza attık. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Antakya Belediyesi, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, Antakya Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Antakya Marangozlar ve Hızarcılar Odası ortaklığında hayata geçirilen Antakya Mobilyacılığının Geliştirilmesi Projesi’ni (Hand Made in Hatay), 7.7 milyon avro yatırımla gerçekleştiriyoruz. Proje kapsamında kurulan ortak mobilya üretim tesisi, ileri teknoloji makine ve üretim ekipmanları ile el yapımı mobilya üreticilerine üretim hizmeti sunarak onlara üretimlerini geliştirme ve bunun yanı sıra teknik ve idari alanlarda eğitim alma fırsatı sunulacaktır. Tesisin hayata geçmesiyle birlikte bölgedeki KOBİ’lerin kaliteli üretim standardını yakalayarak, rekabet güçlerini arttırmalarını hedefliyoruz. ABİGEM Pencere Projesi kapsamında gerçekleştirilen Mobilya Ahşap Kurutma Tesisi Projemiz, ilimizdeki mobilya üreticilerinin stok maliyetlerini azaltarak, daha kaliteli hammadde temini ihtiyacına hizmet edecektir” dedi.

ATSO Başkanı Çinçin, Hatay’ın Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı olduğunu söyledi. Çinçin, Hatay’ın taşımacılık sektöründe Türkiye’nin İstanbul’dan sonra ikinci büyük filosuna sahip olduğunu vurgulayarak, “Hatay, Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı, dünya üretim ve tüketim üsleri arasında geçiş noktasıdır. Hatay, taşımacılık sektöründe Türkiye’nin İstanbul’dan sonra ikinci büyük filosuyla 8 bin 723 tır (çekici) sosyo-ekonomik yapıda ulaştırma sektörünün ön plana çıkmasına sebep olmuştur. Uluslararası ve yurtiçi ticari eşya taşımacılığı yapan 2016 yılı sonu itibariyle 267 firma bulunmaktadır. Türkiye’de C2 belgeli firmaların yüzde 12’si Hatay’da bulunmaktadır. TİM verilerine göre Hatay ili ihracatta 2016 yılının ilk 9 ayı ile bu yılın aynı dönemine oranla yüzde 42’lik bir artış yakalamış durumdayız. Eylül 2016’da ihracatımız 1.172 milyon dolar iken, Eylül 2017 dönemini 1.673 milyon dolar ile kapatmış bulunmaktayız. Hatay’ı Suriye’ye ve dolayısıyla Ortadoğu’ya bağlayan sınır kapılarının kapanmasıyla başta ticaret, ihracat, nakliye ve turizm sektörlerimiz sekteye uğramıştır. Bu nedenle bugün itibarıyla transit geçişlere kapalı olan Cilvegözü Sınır Kapımızın, transit tır geçişlerine açılmasıyla nakliyecilerimiz açısından maliyet düşecektir. Bu sınır kapımızla beraber günümüzde transit geçişlere kapalı olan ve alternatif olabilecek bir diğer sınır kapımız olan Yayladağı Sınır Kapımızın da güvenlik önlemlerinin artırılıp ve denetimlerin yapılması şartıyla kapasitesinin arttırılarak, transit tır geçişlerine açılması büyük önem arz etmektedir. 2015 ve 2016 yıllarında 2 milyar doların altına düşen ihracat rakamımızın 2017 yılı sonu itibariyle hem Cilvegözü Sınır Kapımızın da açılması ile tekrar canlanacağı ve 2 milyar doların üstüne çıkacağı kanaatindeyiz” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na çeşitli hediyeler verildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.