Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TİM: "İhracat Mayıs Ayında Arttı"

TİM verilerine göre, ihracat Mayıs ayında yüzde 0,1 oranında artışla 10 milyar 794 milyon dolar oldu.Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), mayıs ayı ihracat verilerini açıkladı. Buna göre, mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre...

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2016 10:23
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2016 10:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TİM verilerine göre, ihracat Mayıs ayında yüzde 0,1 oranında artışla 10 milyar 794 milyon dolar oldu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), mayıs ayı ihracat verilerini açıkladı. Buna göre, mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1 oranında artışla 10 milyar 794 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Böylelikle, yılın ilk 5 ayında toplam ihracat 2015’in aynı dönemine göre yüzde 6,5 gerileyerek 57 milyar 475 milyon dolar oldu. Son 12 aylık dönemde ise yüzde 7,9 azalışla 139 milyar 835 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Mayıs ayında kilogram bazında yüzde 5,3 oranında artışını sürdüren ihracat, yılın ilk 5 ayında da bu alanda yüzde 5,3 büyüme sağladı.
Mayıs ayında sanayi sektörleri içerisinde en fazla ihracat artışını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 büyümeyle otomotiv endüstrisi yakalayarak 1 milyar 983 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Tarım sektöründe ise aynı dönemde en fazla ihracat artışını yüzde 46 ile tütün sektörü elde ederek 77,9 milyon dolarlık ihracata imza attı. Diğer taraftan, mayıs ayında miktar bazında 18 sektörde ihracat artışı yaşanırken, 9 sektörde ihracatta gerileme oldu.
AB VE KUZEY AMERİKA’DA ARTIŞ
Sektörel bazda mayıs ayında en fazla ihracat gerçekleştiren otomotiv endüstrisini yüzde 6,2 artış ve 1 milyar 426 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon, yüzde 17,7 azalış ve 1 milyar 134 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri takip etti. Aynı dönemde bölgesel bazda ihracat incelendiğinde, AB ülkelerine yapılan ihracatta yüzde 13,1 artış kaydedilirken, Kuzey Amerika’ya yapılan ihracat yüzde 26,1 oranında yükseldi. Diğer taraftan, mayıs ayında Ortadoğu’ya yüzde 5,7, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine ise yüzde 28,1 oranlarında ihracatta daralma meydana geldi.
POLONYA’YA İHRACAT YÜKSEK ORANDA ARTTI
Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke arasında Almanya’ya yüzde 10,8, İngiltere’ye yüzde 0,9, İtalya’ya yüzde 22,1, ABD’ye yüzde 25,4 oranında ihracat artışı gerçekleşirken, Irak’a yapılan ihracat yüzde 15,1 daraldı. Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 20 ülke arasında ise en yüksek ihracat artışı yüzde 35,5 ile Polonya’ya gerçekleşti. İhracat artışında öne çıkan diğer ülkeler ise sırasıyla yüzde 33,4 ile İsrail ve yüzde 33,1 ile Bulgaristan oldu.
İL BAZINDA EN FAZLA ARTIŞ BURSA’DAN
İl bazında veriler incelendiğinde ise mayıs ayında 43 ilin ihracatını artırdığı görülüyor. En fazla ihracat yapan ilk 10 ilin 6’sı ihracatını artırırken, İstanbul, Ankara, Gaziantep ve Kocaeli’nin ihracatlarında gerileme yaşandı. İlk 10 il arasında en fazla yükselişi yüzde 46 oranıyla Bursa gerçekleştirdi.
“YENİ PAZARLAR İÇİN DOĞRU HAMLELER YAPIYORUZ”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Uganda ve Kenya seyahatine katılan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Mayıs ayı ihracat verilerinin 2016’da şubat ve mart aylarından sonra yeniden yükselişe geçmesinin önemine vurgu yaptı. Büyükekşi, “Mayıs ayında tekrar yükselişe geçen ihracat, ihracatçılar adına bir motivasyon kaynağı. Küresel ticarette durgunluğun devam ettiği bir dönemde hem dünya genelindeki fiyat baskısına, hem de çevremizdeki sorunlu ülkelere rağmen ihracatımızın artması, bugün yeni pazarlar için gerçekleştirdiğimiz bu seyahatlerimizin ne kadar da doğru hamleler olduğunu gösteriyor. Tam da bu sebeple bugün Afrika’dayız” diye konuştu.
“AFRİKA AÇILIMINA DEVAM EDİYORUZ”
Büyükekşi, “2016 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız Başkanlığında bugüne kadar 8 ülkeye ziyaret gerçekleştirdik. İhracatçılar olarak bu ziyaretlerde hem ülkemiz potansiyelini anlattık, hem de gittiğimiz ülkeleri yeniden keşfettik” diyerek geçen mart ayındaki Fildişi Sahili, Nijerya, Gana ve Gine’yi kapsayan Batı Afrika ziyaretlerini hatırlattı.  Bu ziyaretlerde Afrika’ya ihracatın artırılması adına çok önemli temaslarda bulunulduğuna değinen Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi ise Afrika’nın doğu yakasındayız. Sayın Cumhurbaşkanımız öncülüğünde Doğu Afrika’nın en büyük ekonomilerinden olan Kenya ile Uganda’da çok önemli görüşmelerimiz olacak. Türkiye son yıllarda Afrika’ya büyük önem veriyor. Afrika kıtasındaki bütün ülkeler ile hem dostluğumuzu daha da derinleştirmek, hem de ticaret ve yatırım ilişkilerimizi geliştirmek için büyük çaba sarf ediyoruz. Afrika, genç nüfusu ve sahip olduğu hammadde kaynakları ile büyük bir potansiyele sahip.  Geçtiğimiz 10 yılda ortalama yüzde 5,5 büyüyen Afrika ülkelerinin, gelecekte de yüksek oranlarda büyüyeceği öngörülüyor. Geçtiğimiz 10 yılda Afrika’ya olan ihracatımız yaklaşık 3,5 kat yükselerek 12,5 milyar dolar seviyesine ulaştı. İnanıyoruz ki, önümüzdeki yıllarda da büyük potansiyel barındıran Afrika ülkelerine ihracatımız, bizim de gayret ve çabalarımızla birlikte çok daha yukarılara çıkacaktır”.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.