Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TİM Başkanı Büyükekşi, Büyüme Rakamlarını Değerlendirdi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bugün açıklanan büyüme rakamlarını değerlendirdi. Büyükekşi, "2016’da IMF ve Dünya Bankası’nın beklentilerinden daha yüksek hızla büyüyeceğiz" dedi.Türkiye İhracatçılar...

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2016 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2016 11:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bugün açıklanan büyüme rakamlarını değerlendirdi. Büyükekşi, "2016’da IMF ve Dünya Bankası’nın beklentilerinden daha yüksek hızla büyüyeceğiz" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TÜİK tarafından açıklanan büyüme verisini değerlendirdi. 2015’in son çeyreğinde net ihracatın büyümeye katkısının yüzde 1,3 seviyesinde gerçekleştiğine değinen Büyükekşi, "2015’in ilk aylarında, gerek yurtiçinde gerek yurtdışında Türkiye için büyüme beklentileri bugün gördüğümüz rakamların altındaydı. Her çeyrek için açıklanan veriler, karamsar olanları mahcup etti. 2015 yılında yüzde 4, 2015 yılı son çeyreğinde de yüzde 5,7 olarak gelen büyüme verisi, Türkiye’nin en karamsar küresel ortamda dahi potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor ve ülke ekonomisinin dinamizmini ve potansiyelini güzel bir şekilde ortaya koyuyor" dedi.
Türkiye’nin çevresinde sorunlu ülkelerin olduğu küresel ekonominin hala zayıf gittiği ortamda dahi ekonominin pek çok ülkeden daha iyi bir büyüme hızı yakaladığını belirten TİM Başkanı, "Biz ihracatçılar olarak ülkemizin potansiyeline ve ekonomimizin parlak geleceğine inanıyoruz. Gelen büyüme verisinden memnun olmamızın bir nedeni de ekonominin son çeyrekte net ihracat katkısı ile büyümüş olması. 2015’in 4. çeyreğinde net ihracatın büyümeye katkısının yüzde 1,3 gibi yüksek düzeyde gerçekleşmesi oldu" ifadelerini kullandı.
Dış ticaret açığında dişe dokunur bir gerileme olduğunu ama katkının pozitif olmasında özellikle mal ihracatında yaşanan reel artış belirleyici olduğunu kaydeden Büyükekşi, Mal ve hizmet ihracatında son çeyrekte yaklaşık yüzde 2,1’lik reel artış meydana gelirken, mal ve hizmet ithalatında ise yüzde 2,6’lık reel düşüş gördük. Son aylarda turizm gelirlerinde yaşanan düşüş olmasaydı daha yüksek bir net ihracat katkısı da görebilirdik. Biz istiyoruz ki; net ihracat büyümeye her zaman pozitif katkı versin. Hükümetimizden beklentimiz de, bu katkının sürekliliğini sağlayacak adımlar atması" dedi.
OVP’deki son güncellemede 2016-2018 döneminde her yıl için net ihracatın pozitif katkı vermesine yönelik rakamlara yer verildiğini bildiren Büyükekşi değerlendirmesini şöyle tamamladı: "Aynı şekilde, açıklanan 25 öncelikli dönüşüm programı da bu amaca hizmet ediyor. Her ikisi için de hükümetimizden net ve somut adımlar bekliyoruz. Hazırlıklar iyi yapıldı, planlar net şekilde belirlendi, hedeflere yönelik rakamlar açıkça ortaya kondu. Şimdi sıra uygulamada. Küresel konjonktür, Türkiye ekonomisindeki yeniden yapılanma için bize biraz daha süre tanıyor. Bu süreyi iyi bir şekilde değerlendirip, aksiyona geçmemiz gerekiyor. Proaktif ve kıpır kıpır ihracatçılarımız var. En zor dönemde bile sattığı mal miktarını, ihracat yaptığı ülke sayısını artıran bir ekosistemimiz var. O nedenle hem büyüme hem ihracat adına, 2016 için iyimseriz. Umutluyuz demiyoruz, görünen köy kılavuz istemez: iyi performans göstereceğimizi biliyoruz. Eğer Hükümetimizden ihracatımızın desteklenmesine yönelik sunduğumuz değişiklik önerilerimize de cevap alabilirsek, daha da iyi bir performans gösterebiliriz. 2016’da da IMF, Dünya Bankası gibi kurumların beklentilerinden daha yüksek hızda büyüyebiliriz”.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.