Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması İle İhracat Ve İthalat Süresi Kısalacak

Ekonomi Bakanlığı, müzakereleri 2005 yılında başlayıp 2013 Aralık ayına kadar devam eden ve Kasım 2014’de Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) kabul edilen Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın Türkiye’de resmen kabul edildiğini...

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2016 15:38
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2016 15:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ekonomi Bakanlığı, müzakereleri 2005 yılında başlayıp 2013 Aralık ayına kadar devam eden ve Kasım 2014’de Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) kabul edilen Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın Türkiye’de resmen kabul edildiğini bildirdi. Anlaşma ile ortalama ihracat süresi 2 gün, ithalat süresi ise 1,5 gün azalacak.
Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Anlaşmanın onaylanması 15 Ocak 2016 tarihli ve 6662 sayılı Kanun ile TBMM tarafından uygun bulunmuş, akabinde 5 Mart 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2016/8570 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile anlaşma ülkemizce onaylanmıştır. Anlaşmanın ülkemizce onaylandığına dair resmi bildirim 16 Mart 2016 tarihinde DTÖ’ye iletilmiştir. Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın müzakerelerine ülkemizce aktif katılım sağlanmış ve kaleme alınmasına büyük katkı sağlamıştır. Bu anlaşma, hem yurt içinde hem de dış pazarlarda ticaret erbabımızın ve ihracatçılarımızın işlemlerini kolaylaştıracak ve ticaret maliyetlerini aşağı çekecektir. Anlaşma, başta Ortadoğu ve Orta Asya olmak üzere çevre coğrafyamızda ihracatta karşılaştığımız pazara giriş engellerinin ortadan kaldırılması yönünde önemli bir araç olacaktır. Bu anlaşma ayrıca ülkemizin bizzat kaleme aldığı transit serbestisi hükümleriyle, taşımacılık sektörümüzün önemli bir sorunu olan transit geçişlerdeki sıkıntılara çözüm bulma yolunda hukuken elimizi kuvvetlendirecektir” denildi.
Yapılan çalışmalarda anlaşmanın getireceği somut ekonomik faydaya ilişkin elde edilen tespitlerle ilgili ise şunlar kaydedildi:
“Anlaşmanın ülkelerin gelişmişlik düzeylerine göre ticaret maliyetlerini yüzde 9,6 ile yüzde 23,1 arasında azaltması beklenmektedir. Gelişmekte olan ülkelerin toplam ihracatının yıllık olarak 170 ile 730 milyar dolar arasında artması beklenmektedir. Anlaşmanın ortalama ihracat süresini yaklaşık 2 gün, ortalama ithalat süresini ise 1,5 gün azaltması öngörülmektedir. Küresel ölçekte ihracatın 750 milyar dolar ile 1 trilyon dolar arasında artması beklenmektedir. Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’na ilişkin DTÖ üyelerinin onay süreçleri devam etmektedir. Ülkemizle birlikte halihazırda 71 DTÖ üyesi ülke anlaşmayı onaylamıştır. Onaylayan ülke sayısı, toplam üye sayısının 2/3’ü olan 108 rakamına ulaştığı zaman anlaşma resmen yürürlüğe girmiş olacaktır. 2016 yılının ilk yarısında anlaşmanın işlerlik kazanması beklenmektedir.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.