Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tesk Genel Başkanı Bendevi Palandöken:

Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu (tesk) Genel Başkanı Bendevi Palandöken; Çevreyi Kirletmeyen, Temiz Havamızı Bozmayan Çevreci Lpg Kullanımının Yaygınlaştığını Belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2015 10:57
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2015 10:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tesk Genel Başkanı Bendevi Palandöken:
Çevre kirletmeyen, temiz havamızı bozmayan çevreci LPG kullanımının yaygınlaştığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Diğer yakıtlar gibi yanma sırasında kurum üretmeyen çevreci LPG kullanımı hızla artmaktadır. Ocak ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 9 milyon 944 bin 305 adet otomobilin yüzde 41,2’si LPG’li araçlardan oluşmaktadır.Bu çevreci anlayışın yaygınlaşması için de LPG ye zam yerine teşvik verilmesi gereklidir” dedi.
LPG kullanımında ikinci büyük pazar Türkiye olmasına rağmen LPG tesisatlarının son zamanlarda standartlarının yükseldiğini belirten Palandöken, “Türkiye’de 2004 yılında trafiğe kayıtlı otomobillerin 793 bin 81’inde LPG yakıt kullanıyordu. 2015 yılı Ocak ayında bu rakam yaklaşık 5 katına çıkarak 4 milyon 97 bin 53’e ulaştı.LPG tüketimi de 2014 yılı sonunda 2,38 milyon tona çıkarak yüzde 2,8 artış gösterdi.LPG’li araçlar hızla yaygınlaşmasına rağmen hala üvey evlat muamelesi yapılmaktadır. Otoparklarda yeterli havalandırma yapılmaması ve önlem alınmaması nedeniyle kapalı otoparklara alınmamaktadırlar.Son üretilen araçlarda fabrika çıkışlı olarak standart güvenilir depo sistemleri kullanılması çevre ve güvenliğimiz için çok olumlu bir faktördür.İlk önce LPG’li araçlar gözönünde bulundurularak kapalı otoparkların alt yapıları, havalandırmalarının geliştirilmesi, yangın söndürme sistemlerinin uygun hale getirilmesi çok önemlidir. LPG kullanan araçların park edebileceği otoparklara ilişkin standart tasarısı TS 9881’in 24 Aralık 2014 tarihinde yayınlanmasına rağmen diğer yönetmeliklerin düzenlenmesi bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz. Bu araçları en çok taşımacı esnafımız kullanmaktadır. LPG’li araç kullananlara da düşen görev zamanında kontrollerini yaptırarak, emniyetli olan depoları kullanmalıdırlar” diye konuştu.
“ENERJİ TASARRUFUNUN YANINDA TEMİZ HAVA SAĞLANIYOR”
Eski araçların karayollarında yarattığı güvenlik zafiyetinin yanında egzoz gazının da insan sağlığına ve çevreye zarar verdiğini belirten Bendevi Palandöken, “Havamızı araçların egzoz gazları zehirlemektedir. LPG’nin sera gazı etkisi sıfırdır.LPG, dizele oranla 10 defa, benzinden de yüzde 30 daha az katı parçacık salınımına neden olur.Bugün trafikte bulunan 18 milyon 955 bin 588 adet aracın 4 milyondan fazlası LPG kullanıyor. Her yılda 300 binden fazla araç ekonomik diye LPG dönüşümü yaptırıyor. LPG’ye zam yapmak yerine teşvik edersek enerji tasarrufu ve çevre kirliliğinin önlenmesine de ciddi katkıda bulunacaktır. Böylece, daha az hava ve gürültü kirliliği yaşanacaktır’ dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.