Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tesk Başkanı Palandöken: “Yemek Çekleri Esnafı İsyan Ettirdi”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeme içme piyasasında yoğun bir şekilde kullanılan yemek çeklerinde (ticket) komisyon oranlarının yüzde 9’a dayandığını belirterek, “Yemek çeklerinden...

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2015 10:25
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2015 10:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeme içme piyasasında yoğun bir şekilde kullanılan yemek çeklerinde (ticket) komisyon oranlarının yüzde 9’a dayandığını belirterek, “Yemek çeklerinden alınan komisyonlar lokantacı, yemek büfeci, pizzacı esnafımızı isyan ettirdi. İş riskini esnafımız sırtlanırken, kazanmadığı parayı komisyona veriyorlar. Ticket firmaları bizim iş ortağımız gibi ama komisyonlar mutlaka aşağıya çekilmeli” dedi.
Yemek çeklerinde piyasada her gün milyonu aşan kullanıcısı ile 4 milyar liralık bir pazarda etkili olan birkaç şirketin komisyonları yüksek tuttuklarına dikkat çeken TESK Başkanı Palandöken, “Ortalama yüzde 9’ları bulan yüksek komisyonlar alınıyor. Bu da demek oluyor ki ayda 30 milyon, yılda 360 milyon lira komisyon ödeniyor. Yemek kartı piyasasında esnafın hakkı yeniyor. Bu kadar yüksek komisyonlarla emeğimize ortak olunuyor. Esnaf yüzde 9 kazanamazken, yemek çeki firmalarına bu kadar yüksek komisyon ödüyor. Bu esnaf nasıl geçinsin, faturasını, primini, vergisini nasıl ödesin? Risk almadan esnaftan çok kazanıyorlar” ifadesini kullandı.
“YEMEK ÇEKLERİ AMACININ DIŞINDA KULLANILIYOR”
Firmaların çalışanlarına yemek için ticket (yemek çeki) dağıttığını ama başka ihtiyaçları karşılamak amacıyla alışverişte kullanıldığını kaydeden Palandöken, şunları dedi:
“Maliye Bakanlığı da yüzde 10’a varan vergi kaybını önlemek için kart sağlayıcılarının gereken önlemleri alması ve bir standart oluşturmaları konusunda uyarıyor. Giyim kuşam, tatil köyleri, hatta akaryakıt alımında bile kullanılan yemek çekleri sistemde kaçağa yol açıyor. Çalışanlarına yemek kartı dağıtan firmalar da çalışanlarının yemek yemeyerek veriminin düşmesine neden olduğu için kartların başka alışverişlerde kullanılmasına karşı çıkıyor. Ayrıca kart firmalarının ödemelerini geciktirmeleri, alt yapı eksiklikleri, sık sık bozulan POS makinaları, yüksek bakım servisi ücretleri, habersiz yapılan sigorta ve ekstra kesintiler esnafın kazancını daha da düşürmektedir. Mutlaka alınan komisyonlara bir sınırlama getirilerek, amacına uygun kullanımına yönelik yasal düzenleme yapılmalıdır.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.