Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tesk Başkanı Palandöken: “Vergi ve prim barışı ekonominin çarklarını döndürür”

Türkiye Esnaf Ve SanatkÂrları Konfederasyonu (tesk) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “yeni Bir Vergi Ve Prim Barışına İhtiyaç Var. Bunun İçin Yapılması Gereken Peşin Ve Zamanında Ödeyene Getirilen Yüzde 5’lik Prim İndiriminin Yanı Sıra Devletin Birikmiş Alacağının Tahsil Edilmesi İçin De Birikmiş Alacaklara Yeni Bir Yapılandırma Artık Kaçınılmaz” Dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2016 10:25
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2016 10:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tesk Başkanı Palandöken: “Vergi ve prim barışı ekonominin çarklarını döndürür”
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yeni bir Vergi ve Prim barışına ihtiyaç var. Bunun için yapılması gereken peşin ve zamanında ödeyene getirilen yüzde 5’lik prim indiriminin yanı sıra devletin birikmiş alacağının tahsil edilmesi için de birikmiş alacaklara yeni bir yapılandırma artık kaçınılmaz” dedi.
Ekonomide hızlı yol almak için mevcut paketlerin başarıya ulaşması için yeni bir vergi ve prim barışının ekonominin çarklarını döndüreceğini belirten Palandöken, “Esnaf uzun zamandır ne vergisini ne de sosyal güvenlik primini ödeyebiliyor. Borçlu olunca eli kolu bağlı oluyor. Yeni bir Vergi ve Prim barışına ihtiyaç var. Bunun için yapılması gereken peşin ve zamanında ödeyene getirilen yüzde 5’lik prim indiriminin yanı sıra devletin birikmiş alacağının tahsil edilmesi için de birikmiş alacaklara yeni bir yapılandırma artık kaçınılmaz” ifadelerine yer verdi.
6111 sayılı yasa ile 26 milyar 400 milyon lira vergi ve prim, son yapılan 6552 sayılı yasa ile ise 9 milyar 700 milyon liralık vergi geliri elde edildiğini söyleyen Palandöken, “Son iki yapılandırma kanunları ile devletin kasasına 36 milyar 100 milyon lira gelir girmiş. Vatandaşta borcunu ödemiş. Borçlu olan hiçbir şey yapamıyor. Esnafın kamu borçları her geçen gün artıyor. Vergi ve prim borçlarından dolayı bitme noktasına geldi. Piyasaların rahatlaması için vergi ve prim barışına ihtiyaç var. Borçlar ödedikten sonra yatırım yapılıyor, istihdam artıyor. Yeni yapılandırma bekleyen 10 binlerce esnaf ve sanatkar borcunu ödeyip devletin sosyal imkanlarından faydalanmak istiyor” diye konuştu.
2016 yılından itibaren asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması ile sosyal güvenlik prim artış yükünün esnafın sırtına bindiğini ifade eden Palandöken, “Asgari ücret artışıyla yıllık 7 bin TL’nin üzerindeki sosyal güvenlik primini esnafımız ödeyemiyor. Madem esnafın gelirini artıramıyoruz o zaman giderini azaltmak için bazı çalışmalar yapmak zorundayız. Öncelikle birikmiş alacakların tahsili için mutlaka yeni bir yapılandırma kanunu getirilmelidir. Yüksek olan sigorta primlerinin de aşağı çekilmesi için yeni bir çalışma yapılmalıdır. Aksi halde bu borçlar hep birikir ve esnafımız bu rakamların altından kalkamaz. Onun için makul bir seviyeye çekilmelidir. Birde emeklilik gün sayısı işçi kesiminde olduğu gibi 9 bin günden 7.200 güne düşürülmelidir” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.