Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"TCMB, Sadeleştirme Politikası Çerçevesinde Bir Adım Daha Attı"

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay, Merkez Bankası’nın gecelik marjinal fonlama oranında 50 baz puanlık faiz indirim kararı ile sadeleştirme politikası çerçevesinde bir adım daha atmış olduğunu belirtti.Merkez Bankası’nın...

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2016 14:51
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2016 14:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay, Merkez Bankası’nın gecelik marjinal fonlama oranında 50 baz puanlık faiz indirim kararı ile sadeleştirme politikası çerçevesinde bir adım daha atmış olduğunu belirtti.
Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendiren XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay, sadeleştirme politikası çerçevesinde bir adım daha atıldığını söyledi. Toktay, "Önceki toplantılarda olduğu gibi TCMB gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 7,25 ve politika faiz oranı yüzde 7,50 seviyesinde bıraktı. TCMB’nin Mart ayından itibaren üst bantta 175 baz puan faiz indirimine gitmesi ile haftalık borçlanma faiz oranı ile aradaki fark 2010 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Toplantının ardından yayınlanan açıklama metninde söylem değişikliğine gidilmedi" dedi.
"Merkez işlenmemiş gıda fiyatlarında düşüş ve çekirdek enflasyon eğiliminde iyileşme ile enflasyona ilişkin olumlu bekleyişini koruyor" diyen Toktay "Ancak; bir önceki toplantıdan farklı olarak kurul, hizmet enflasyonu ve birim işgücü maliyetlerine metnin enflasyon görünüm ile ilgili bölümünde yer verdi. Son dönemde hem manşet hem de çekirdek enflasyon, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düşüşten olumlu yönde etkileniyordu. Politika yapıcıların dikkat çektiği birim işgücü maliyeti ve hizmet sektöründeki enflasyon, önümüzdeki aylarda tüketici enflasyonunun yükselmesine yol açabilir. Bundan dolayı likidite politikasında sıkı duruşunu koruyacak olan Merkez Bankası, önümüzdeki süreçte sadeleştirme politikasına enflasyon görünümü ve küresel ekonomideki gelişmeler ile yön verecek" şeklinde konuştu.
Arzu Toktay, faiz koridoru sisteminden tek faize geçiş hedefleyen Merkez’in önümüzdeki aylarda üst bantta faiz indirimi için fazla marjının kalmadığını belirtti. Toktay, koşulların elverdiği sürece TCMB’nin üst bant 50 baz puanlık daha faiz indirimi yapabileceğini söyleyerek "Ancak piyasalarda son dönemde konuşulan bankanın üst bant faiz indirimlerini sonlandırarak tek faiz sistemine geçiş yapacağı beklentisi için zamana ihtiyaç duyuluyor. TCMB’nin 50 baz puanlık faiz indirim kararını öncesinde kanıksamış görünen piyasaların tepkisi olumluydu. Küresel piyasalarda artan risk iştahı ile 2,90 altına gerileyen Dolar/TL paritesi 23 Haziran endişesinin de geride kalması ile 08 Haziran düşük seviyesi olan 2,88’li seviyelere geri çekilebilir. Küresel piyasalarda korkunun tekrar piyasa üzerinde etkili olması durumunda ise paritenin tekrar 2,94-2,95 bandına yöneleceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.