Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TCMB: Enflasyon artışının temel sürükleyicisi gıda ve hizmet harcamaları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikaları Kurulu’nun (PPK) toplantı özetinde "Ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde 0,09 oranında artmış ve yıllık enflasyon 0,22 puanlık artışla yüzde 9,54’e yükselmiştir. Yıllık...

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2014 14:36
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2014 14:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikaları Kurulu’nun (PPK) toplantı özetinde "Ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde 0,09 oranında artmış ve yıllık enflasyon 0,22 puanlık artışla yüzde 9,54’e yükselmiştir. Yıllık enflasyondaki yükselişin temel sürükleyicileri gıda ve hizmet grupları olmuştur. Bu dönemde gıda ve yiyecek hizmetleri gruplarının yıllık enflasyona katkısı 4,4 puana ulaşmıştır. Hizmet grubu enflasyonunun ana eğilimi yükselirken Türk lirasındaki değer kaybının birikimli etkilerinin hafiflemeye devam etmesiyle temel mal grubu eğilimindeki iyileşme belirginleşmiştir. " denildi.


Özette gıda grubunda yıllık enflasyonun yüzde 14,44 olduğu belirtildi ve "Ağustos ayında yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada yüzde 16,06’ya yükselirken işlenmiş gıdada yüzde 13,15’e ulaşmıştır. Bu gelişmelerde olumsuz iklim koşullarına bağlı arz yönlü kısıtlar ve Türk lirasındaki birikimli değer kaybı etkili olmaktadır. Bu görünüm altında grup enflasyonundaki yüksek seyrin bir süre daha devam etme riski bulunmaktadır. " ifadelerine yer verildi.

LOKANTA VE OTELDE YILLIK ENFLASYON 14,73

TCMB PPK toplantı özetinde ayrıca şunlar kaydedildi:

"Hizmet fiyatları aylık yüzde 0,92 oranında artmış ve grup yıllık enflasyonu yüzde 8,96’ya yükselmiştir. Bu dönemde yıllık enflasyon hizmet alt grupları genelinde artmaya devam etmiştir. Gıda enflasyonundaki görünüme paralel olarak lokanta-otel hizmetlerinde yıllık enflasyon yukarı yönlü seyrini koruyarak yüzde 14,73’e yükselmiştir. Böylelikle 2014 yılının başında yüzde 8 düzeyinde seyreden hizmet enflasyonu yıl içinde yaklaşık 1 puan yükselmiştir. Ana eğilim itibarıyla hizmet grubunda enflasyon artmaya devam etmiş ve çekirdek göstergelerdeki iyileşmeyi sınırlamıştır."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.