Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarladan Rafa Fiyat Farkına Önlem Alınacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye’nin tarımda en büyük sorunlarından birisinin, tarlada üretilen ürünün market raflarına gelinceye kadar fiyat aralığının çok fazla olması olduğunu belirterek, bir yerde kazanç varsa...

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2016 18:11
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2016 18:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tarladan Rafa Fiyat Farkına Önlem Alınacak
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye’nin tarımda en büyük sorunlarından birisinin, tarlada üretilen ürünün market raflarına gelinceye kadar fiyat aralığının çok fazla olması olduğunu belirterek, bir yerde kazanç varsa bunun üreticinin de cebine girmesi gerektiğini söyledi.
Malatya’da bir dizi ziyaretlerde bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kentteki ziraat odaları başkanları ve tarım sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıya Vali Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık ve AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı’da katıldı. Malatya’ya geldiği süre zarfında toplumun çeşitli kesimleri ile bir araya gelmeye çalıştıklarını belirten Bakan Tüfenkci, tarımın bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir sektör olduğunu ifade ederek dünya nüfusunun artış hızı ile tarımdaki artış oranlarının aynı oranda seyretmediğini belirtti.
İleride tarım ile ilgili sıkıntı yaşanılmaması adına tarıma daha fazla önem verilmesi gerektiğini dile getiren Bakan Tüfenkci, sanayileşmenin tarımın alternatifiymiş gibi bir algı oluşturduğu söyleyerek bunun doğru bir algı olmadığını vurguladı. Ekonomileri gelişmiş büyük ülkelerin tamamın aynı zamanda büyük tarım ülkeleri olduğuna da dikkat çeken Tüfenkci, AK Parti Hükümeti olarak 2002 yılından bu yana tarım sektörüne her zaman önemli destekler sunduklarını ifade etti.
Üretimin arttırılması ile birlikte ciddi pazarlarında bulunabilmesi gerektiğini kaydeden Bakan Tüfenkci, bu konuda da bakanlık ve hükümet olarak çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Türkiye olarak ticari ürün üretilmesinin gerektiğini ifade eden Tüfenkci, “Piyasaya uygun üretimin yapılması gerekiyor. Eğer mandalina, kayısı, domates üretiyorsanız ürettiğiniz ürünlerin mutlaka hedef pazarlarda uygun olması lazım. Bu pazarların şartlarına uygun ve nitelikte üretim yapılması gerekir” diye konuştu.
Türkiye’de en büyük sorunlardan birisin de tarlada üretilen ürün ile market raflarında satılan ürünlerde fiyat aralığının çok fazla olması olduğunu belirten Tüfenkci, “Eğer bir yerde kazanç varsa bu üreticinin de cebine girebilsin. Ama tarlada siz domatesi 1 liraya temin ediyorsanız, markette tüketicimiz 5 liraya bu ürünü yememeli. Bununla ilgili gerekli fiyat arzındaki zincirlerin bir araya getirilerek burada neler yapılması noktasında ilgili Bakanlıklarımıza bağlı genel müdürlüklerimiz birlikte çalışıyorlar” ifadelerine yer verdi.
Hal yasasının yeniden düzenlendiğini hatırlatan Bakan Tüfenkci, ürünün ucuz olarak tüketiciye ulaşması noktasında Hal Yasasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ve bununla ilgili de çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Bakan Tüfenkci ayrıca Ürün İhtisas Borsası konusunda da çalışmaların sürdüğünü ve kısa süre sonra kamuoyunun görüşüne sunacaklarını belirtti. Özellikle tarım ürünlerinin ticarileşmesi noktasında ve geniş pazarlara sunulması bakımından büyük bir öneme sahip olacak olan Ürün İhtisas Borsalarının dünyada başarılı uygulamaları olduğunu ve Türkiye’de biran evvel uygulamaya geçirmesi gerektiğini dile getirdi.
Ürün İhtisas Borsası’nda Malatya kayısısının da işlem görmesi adına çalışmaların sürdüğünü ifade eden Bakan Tüfenkci, “Pamukta, incirde, zeytinde, fındıkta var neden kayısıda olmasın diyoruz” diye konuştu.
Önümüzdeki günlerde Gıda ve Tarım Bakanı Faruk Çelik ile birlikte Malatya’ya yeniden geleceklerini açıklayan Tüfenkci, kayısı ile ilgili sürdürdükleri önemli çalışmaları da Malatya kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.