Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarkan Kaadoğlu, Kadın elinin değmediği ülkelerde ekonomik kayıp yüzde 30’lara çıkıyor

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı ve Kadooğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadoğlu, Türkiye’de her 2 kadından 1’inin kayıt dışı çalıştığını ifade ederek, "Kadın elinin değmediği ülkelerde...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2017 11:25
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2017 11:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tarkan Kaadoğlu, Kadın elinin değmediği ülkelerde ekonomik kayıp yüzde 30’lara çıkıyor

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı ve Kadooğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadoğlu, Türkiye’de her 2 kadından 1’inin kayıt dışı çalıştığını ifade ederek, "Kadın elinin değmediği ülkelerde ekonomik kayıp yüzde 30’lara kadar çıkıyor " dedi.

TÜRKONFED tarafından, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle düzenlenen ’Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Kadının Rolü Zirvesi’, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, TÜRKONFED İDK Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü IrenaVojackovaSollorano ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi EmpowerWomen Avrupa ve Orta Asya Bölge Koordinatörü Meral Güzel’in açılış konuşmaları ile başlayan zirvede; kadınların hayatın her alanında güçlenmesine ilişkin çözüm önerileri, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma vizyonuyla ele alındı.

Avrupa’da Kadın İstihdamı Yüzde 40’ın Altında Olan Tek Ülke Türkiye

Zirvede konuşan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı ve Kadooğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, Türkiye’de iş hayatındaki kadınların sorunlarına değinerek, kadınların ekonomik büyüme için iş hayatına daha fazla girmesi gerektiğini söyledi. Dünyadaki işgücünün yüzde 40’ının kadınların oluşturduğunu ifade eden Kadooğlu, “Kadının ekonomik hayata aktif katılması, ülkelerin refah seviyesini artırırken, kalkınmanın da en önemli göstergesi olarak kabul ediliyor. 2018-2020 Orta Vadeli Program’da, istihdam oranının OVP dönemi boyunca yüzde 49,5’e ulaşması hedefleniyor. Yani 29 milyon olan istihdam edilen kişi sayısı, 2020’de 31 milyon 369 bin kişiye ulaşacak. Dünyadaki işgücünün yüzde 40’ını kadınların oluşturduğu biliniyor. 2025’e kadar toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması halinde dünya ekonomisine 12 trilyon dolarlık bir katkının ortaya çıkacağı düşünüldüğünde, ülkemizin sürdürülebilir kalkınmayı sağlaması için elindeki potansiyeli harekete geçirmesinin gerekliliği çok net bir şekilde görünüyor. İşgücü açısından, kadın- erkek uçurumundan kaynaklanan ekonomik kaybımız Gayri Safi Milli Hasılamızın yüzde 25’ine denk geliyor. IMF’nin geçtiğimiz yıllarda yayımladığı araştırmaya göre, ‘kadın elinin değmediği ülkelerde ekonomik kayıp yüzde 30’lara’ kadar çıkıyor. Avrupa’da kadın istihdamı yüzde 40’ın altında olan tek ülke Türkiye. Yani kadın eli değmezse refah da huzur da kalkınma da pek mümkün değil" şeklinde konuştu.

“Her 2 Kadından 1’i Kayıt Dışı Çalışıyor”

Kayıt dışı istihdam ve bu kayıt dışılık içinde kadınların durumunun da iyi irdelenmesi gerektiğini anlatan Kadooğlu, "Ülkemizde kadınların kayıt dışı çalışma oranları erkeklere göre daha yüksek bir seviyede bulunuyor. TÜİK 2016 verilerine göre çalışan her 2 kadından 1’i kayıt dışı görünüyor. Kadınlar, kayıtlı çalışmaları halinde aldıkları aylık ve yardımların kesilmesi endişesi yaşadığı için sosyal güvenlik şemsiyesi altına tam olarak alınamıyor. 2012’de sosyal yardımlara yönelik düzenleme ile bu endişe ortadan kaldırılsa da uygulama farklı işliyor. Gelir vergisi uygulamasında cinsiyete duyarlılık geliştirilmesi önemli bir kazanım olacaktır. Sosyal sigorta prim ve istihdam teşviklerinin birbirinden farklı koşullara sahip olması ile mevzuatın karmaşıklığı, prim teşviklerinden yararlanmayı zorlaştırmaktadır. Prim teşviklerinin, işgücü maliyetinin ve kayıt dışı istihdamın yüksek olduğu sektörlere daha yüksek miktarda verilmesi kayıt dışı istihdamı azaltacaktır" diye konuştu.

Ulusal Ve Uluslararası İş Dünyasından Zirveye Büyük İlgi

Zirve kapsamında, Birleşmiş Milletler Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ışığında, “Sürdürülebilir Kalkınma için Nitelikli Eğitim Stratejileri”, “Sürdürülebilir Kalkınmada Sanayinin Geleceği”, “Sürdürülebilir Kalkınma için Sorumlu Üretim ve Tüketim” ve “Sürdürülebilir Kalkınma için Barış ve Güçlü Kurumlar” başlıkları ile 4 panel düzenlendi.

Zirvenin sonunda, zirveye sponsorluk yapan Kadoil Genel Müdür Yardımcısı Nergiz Kadooğlu Çiftçi’ye teşekkür plaketi verildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.