Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TARİŞ Zeytin Ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Çetin:

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, Türkiye’nin yılda 700 bin tonluk zeytinyağı üretimi hedefine ulaşılması için coğrafi sistem etiketlerinin mecburi olmasını istedi.Toplam 95 milyon adet olan ağaç...

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2016 13:58
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2016 13:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TARİŞ Zeytin Ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Çetin:
TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, Türkiye’nin yılda 700 bin tonluk zeytinyağı üretimi hedefine ulaşılması için coğrafi sistem etiketlerinin mecburi olmasını istedi.
Toplam 95 milyon adet olan ağaç varlığının uygulanan politikalarla iki katına çıkarıldığını hatırlatan Çetin, “Ben süreci mükemmel bir otobana benzetiyorum, yol harika ama üzerinde hiç trafik işareti yok. Arabayı dikkatsiz sürerseniz uçuruma uçma tehlikeniz var. Her şeyi mükemmel olan ama kuralları olmayan bir sistem yürümez” dedi.
Bu kurallardan birinin de coğrafi işaret olduğunu savunan Çetin, “Bu konunun açıklıkta olmaması zeytinin pazarını bozdu. Zeytin türleri, varyete, zeytin çeşitliliği konusunda kimsenin bir tercihi yok. Ağaç varlığı ikiye katlandı, bu ağaçların büyük çoğunluğu da güneye dikildi. Ancak dikilen ağaçlara baktığımızda o bölgenin kendi türü değil, Kuzey Ege ve Gemlik türlerini görüyoruz. Sofralık zeytinde ‘domat’ veya ‘memecik’ türü olduğunu anlayabiliriz ama uzmanı değilseniz, zeytinyağında bunu bilme şansınız yok. Bu doğru bir şey değil. Bu bakımdan coğrafi işareti özendirmenin yanında zorunlu hale getirmek, tüketiciye ürünün orijinalinin nereden geldiğini etiketle belirtmek gerekiyor” dedi.
Bu konunun üretici açısından da mahzurları bulunduğuna işaret eden Çetin, “O bölgedeki değerli dostlarım bana kırılmasın ama bütün alıcılar, Edremit zeytini orada daha ucuz olduğu için güneyde. Ege Bölgesi talepsiz duruyor. Ben alıcıları kınamıyorum ancak bu işin standartlarını belirleyip, o cinsin orijinini etikete yazarsanız bu karmaşa ortadan kalkar. Bu konuda tüm kurumlara iş düşüyor. Yoksa bunca emeğin boşa gitme tehlikesi var. Güney bölgesi üreticilerine lafımız yok, coğrafi işaret bu sorunları ortadan kaldıracaktır, esasında tağşişi bile ortadan kaldıracaktır” diye konuştu.
Çetin, Uluslararası Zeytin Konseyi’nin çalışmalarıyla zeytinyağı tüketiminin dünya yağ tüketimi içinde yüzde 3’lerden 4’lere, yıllık 3 milyon tondan 4 milyon tona çıkarılmasının mümkün olduğunu anlatan Çetin, “Bunun 1.5 milyon tonunu zaten İspanyollar üretiyor. Ek 1 milyon tonluk talebi düşünürsek Türkiye’nin koyduğu 700 bin tonluk üretim hedefi gayet yerindedir. Türkiye, bu talebe karşı en hazırlıklı ve şanslı ülkedir. Ancak dünya ikinciliği hedefine ulaşacaksak ulusal politikalarımızı ve kurallarımızı belirlemek zorundayız. Bu karmaşayı özellikle Avrupalı alıcı beş dakikada anlar ve bir daha da bizden yağ almaz. Bu ülkenin içinde tatlı su kurnazlığı sanıp da ticari rantla uğraşan insanlara sesleniyorum, bu karmaşadan biraz daha faydalanırsınız fakat bu yıkıntı sonra hepimizin üstüne gelir” dedi.
Güney bölgelerine dikilen Kuzey Ege zeytin fidanlarının durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çetin, “Biz coğrafi işareti aldığımızda itirazlar olmuştu. Edremit ve Gemlik cinsinin Mut’ta da olduğunu söylemişlerdi. Tabii Kaliforniya’da da var. Mut’a Edremit’ten, Ayvalık’tan kamyon kamyon fidan gitti. Ama hayal ettikleri sofralık türler orada yetişemedi ve onlar da yağlığa döndü” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.